Ο κορωνοϊός «ισοπέδωσε» τον τζίρο των επιχειρήσεων με τις απώλειες να φτάνουν τα 20 δις ευρώ!

Must Read

Το τεράστιο πλήγμα που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από την πανδημία του Covid-19 αποτυπώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, με την απώλεια τζίρου να φτάνει τα 20 δισ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υποχώρησε το β’ τρίμηνο στα 58,9 δισ., έναντι 78,8 το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 25,1%.

Τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 78,8% και 53,2%, αντίστοιχα, μεταξύ του δεύτερου τριμήνου 2020 και του δεύτερου τριμήνου 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης και του τομέα τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, κατά 78,8% και 53,2% αντίστοιχα.

Για τις 205.984 επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας ο κύκλος εργασιών το δεύτερο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 55,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2019, που είχε ανέλθει σε 7,3 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τον Ιούλιο, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 19,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 17,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 (24 δισ. ευρώ).

Για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο ανήλθε σε 1,38 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 41,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, που είχε ανέλθει σε 2,35 δισ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα παρουσίασαν αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούλιο κατά 6,5%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών, κατά 76,8%, κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου των καταλυμάτων.

 Εθνική: Κίνδυνος για χρηματοοικονομική ασφυξία

Την ίδια στιγμή η Εθνική Τράπεζα επισημαίνει σε μελέτη της ότι, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η έντονη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας -μέσω κατάλληλων δράσεων από τις επιχειρήσεις και με επαρκή βοήθεια από το κράτος και το χρηματοπιστωτικό σύστημα-, τότε μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρές δυσλειτουργίες στο κύκλωμα διάχυσης της ρευστότητας στην οικονομία, εξαιτίας των λεγόμενων «χρηματοπιστωτικών τριβών», οι οποίες μπορεί τελικά να οδηγήσουν ακόμη και σε χρηματοοικονομική ασφυξία, επιτείνοντας το πλήγμα στην οικονομία. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να εξαντλήσει τα όρια αντοχής ακόμη και υγιών επιχειρήσεων, οδηγώντας σε αθετήσεις υποχρεώσεων, κλείσιμο επιχειρήσεων, συρρίκνωση της απασχόλησης και ακόμη πιο βαθιά ύφεση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This