Δευτέρα 17/5/2021

Πιθανή παράταση στην 1η δόση του ΕΝΦΙΑ χωρίς να έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά!

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί στο TAXISnet τα φετινά ειδοποιητήρια.

Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες, αφενός για την υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που αφορά την κύρια κατοικία σε 26 μικρά νησιά, αφετέρου για τον επαναπροσδιορισμό του φόρου σε 14 περιοχές της χώρας μετά την έκδοση νέων αντικειμενικών αξιών μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι συνεπεία της δικαίωσης των κατοίκων οι οποίοι είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και της ανάθεσης σε πιστοποιημένους εκτιμητές, μειώνονται οι αξίες σε οκτώ περιοχές της χώρας, παραμένουν αμετάβλητες σε δύο περιοχές, ενώ αυξάνονται σε έξι περιοχές.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάριζαν ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε να μη βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη να χρειαστεί να πληρώσουν εντός ολίγων ημερών την πρώτη δόση, η οποία κανονικά θα πρέπει να καταβληθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της ολιγοήμερης παράτασης, οκτώ έως 10 ημερών, μόνο για την πρώτη δόση.

Ωστόσο, εναλλακτικά θα μπορούσε να αποφασιστεί να καταβληθούν μαζί οι δύο πρώτες δόσεις στα τέλη Οκτωβρίου ή να μειωθούν οι δόσεις από έξι σε πέντε, με τη διαδικασία σε κάθε περίπτωση να ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο.

Συνολικά αναμένεται να σταλούν ειδοποιητήρια σε περίπου 7.300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, από τα οποία η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα άνω των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ είναι σε ισχύ οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν πρώτη φορά το 2019.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ