Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

Η ΤτΕ προβλέπει ύφεση 7,5% και… πολλαπλασιασμό των νέων «κόκκινων» δανείων

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Μεγαλύτερη ύφεση φέτος, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον Γιάννη Στουρνάρα να χτυπά «καμπανάκι» για τη δημιουργία νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών» με θέμα «Η Ελλάδα μετά την πανδημία», η ΤτΕ αναμένει για το 2020 συρρίκνωση 7,5% της ελληνικής οικονομίας, έναντι συρρίκνωσης 5,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της. Το δυσμενές σενάριο παραμένει στο 9,4%, πάντα εξαρτώμενο από ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας. Για το 2021, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι αναμένεται σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 5,6% στο βασικό σενάριο.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη η πανδημία θα δημιουργήσει κόκκινα δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι σχεδόν τα μισά από τα 20 δισ. ευρώ δανείων που έχουν μπει σε αναστολή πληρωμής λόγω της κρίσης του κορωνοϊού  θα «κοκκινίσουν» μετά τη λήξη της αναστολής των πληρωμών.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ακόμα ότι ο «Ηρακλής» δεν φτάνει και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης και επανέλαβε ότι η TτE έχει προετοιμάσει λύση με bad bank. Σε αυτήν θα μεταφερθούν σε εθελοντική βάση, αρχικά στην λογιστική τους αξία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής στις τράπεζες και αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημήτρης Σέργιος
Δημήτρης Σέργιος
Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ