Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

Αναθεώρηση προς το χειρότερο στις εκτιμήσεις της Citigroup για την ύφεση – Φτάσαμε στο 9% για φέτος

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Βαθύτερη ύφεση σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της προβλέπει η Citigroup για τη χώρα μας. Οι νέες εκτιμήσεις της για τη φετινή ύφεση αλλάζουν προς το χειρότερο, καθώς θεωρεί πως το εγχώριο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9%, ενώ το 2021 θα ενισχυθεί κατά 3,9%.

Στην προηγούμενη αναφορά της οι προβλέψεις της τοποθετούσαν την ύφεση στο 7,1% φέτος και την ανάπτυξη του 2021 στο 3,7%. Για το 2022 εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο +3,1% και τη διετία 2023-2024 στο +2,3%.

Η Citi θεωρεί ότι η πτώση των τουριστικών εσόδων θα επηρεάσει το εγχώριο ΑΕΠ και στο τρίτο τρίμηνο, υπολογίζει όμως ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στη συνέχεια.

Τις νέες εκτιμήσεις της δημοσιοποίησε και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), προβλέποντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,4% το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και μέση ετήσια μείωση στο εννιάμηνο της τάξης του 8%.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, η εικόνα της οικονομίας τους καλοκαιρινούς μήνες ήταν βελτιωμένη, υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία στα τέλη Αυγούστου που χτυπούν καμπανάκι, όπως η σταθεροποίηση του δείκτη οικονομικού κλίματος 9% κάτω από τον μέσο όρο εξαετίας, η εξασθένηση των νέων παραγγελιών για εξαγωγές, η ανακοπή της μερικής ανάκαμψης του τουρισμού και η επιβολή στοχευμένων περιοριστικών μέτρων σε τοπικό επίπεδο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ