Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Έρχεται υπερ-ρύθμιση με πάνω από 48 δόσεις για χρέη λόγω κορωνοϊού (αν το επιτρέψουν οι θεσμοί)!

Φορορυθμίσεις για τους φορολογουμένους που έχουν πληγεί από την πανδημία και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας τοποθετεί αυτό το νέο πακέτο διευκολύνσεων μέσα στον μήνα, με την αποπληρωμή να γίνεται σε πολλές δόσεις.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται μια… ενισχυμένη ρύθμιση, ίσως και με πάνω από 48 δόσεις. Το ζήτημα είναι ότι για να έρθει μια τέτοια «γενναία» ρύθμιση θα πρέπει να πάρει πρώτα την έγκριση των θεσμών.

Σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίζουν τις τακτικές οφειλές τους (π.χ., φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) σε έως και 24 δόσεις ή 48 δόσεις για έκτακτες οφειλές.

Το πακέτο ανακούφισης θα αφορά την περίοδο της καραντίνας την περασμένη άνοιξη και την περίοδο του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, σε τομείς της οικονομίας που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση και έχει μειωθεί δραστικά ο τζίρος τους.

Μετά την Πρωτομαγιά του 2021

Έχει ανακοινωθεί ότι αυτά τα χρέη θα αρχίσουν να πληρώνονται μετά την Πρωτομαγιά του 2021, καθώς έως τότε θα παραμείνουν «παγωμένες», χωρίς οι φορολογούμενοι να απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά και τους φορολογουμένους που έχασαν τις ρυθμίσεις οφειλών και δεν μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Ωστόσο, είναι έκδηλη η ανησυχία ότι μετά τον Απρίλιο του επόμενου έτους θα εκτοξευθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, αφού οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν ταυτόχρονα τα χρέη της πανδημίας, αλλά και τις τρέχουσες υποχρεώσεις με «ψαλιδισμένους» μισθούς.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει εξαγγείλει ότι αυτά τα χρέη θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις, με επιτόκιο της τάξης του 2,5%, ωστόσο έως σήμερα δεν έχει φέρει κάποια διάταξη που να ενεργοποιεί μια τέτοια ρύθμιση.

Φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι θα πρέπει να έρθει μια ρύθμιση 100 δόσεων, ώστε ο κόσμος να έχει τις οικονομικές αντοχές να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, χωρίς να χρωστά και να απειλείται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ