Ακατάσχετα μεν τα αναδρομικά, αλλά φορολογούμενα και χωρίς δυνατότητα περαιτέρω δικαστικής διεκδίκησης

Must Read

Τη δέσμευση ότι τα αναδρομικά που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους θα είναι ακατάσχετα ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, ενώ ο Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε πως όσοι λάβουν αυτά τα αναδρομικά, θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την ψήφιση τις αμέσως επόμενες ημέρες τροπολογίας η οποία θα ορίζει ότι τα αναδρομικά:

α) θα είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,

β) δεν θα δεσμεύονται και δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Πάντως, με νέα τροπολογία που, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταβάλει μισό δισ. ευρώ στους συνταξιούχους του Δημοσίου, για τα αναδρομικά του 11μήνου 2015-2016.

Από την πλευρά του, ο Yπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε ότι –προφανώς- τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, ενώ έκανε και μια παρατήρηση που πιθανόν θα προκαλέσει αντιδράσεις, λέγοντας ότι όσοι λάβουν αυτά τα αναδρομικά, θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε ότι εξετάζεται η δυνατότητα να λάβουν τα αναδρομικά και οι κληρονόμοι, κάτι που θα έχει αποφασιστεί μέχρι την Τρίτη, οπότε και θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η σχετική τροπολογία.

Τέλος, για τις συντάξεις χηρείας, ο Υπουργός είπε ότι προγραμματίζεται η πληρωμή εντός του Οκτωβρίου, των αναδρομικών για το ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα θα δοθούν και οι αυξήσεις στις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, οι συνταξιούχοι συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα σε τρία μέτωπα:

α) με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προχθές από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη για τη μη συμμόρφωση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της πιλοτικής δίκης,

β) με τη μαζική κατάθεση αγωγών από συνταξιούχους πριν από την καταβολή των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις, ώστε να απενεργοποιηθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για την απόσβεση των διεκδικήσεών τους για αναδρομικά για τις επικουρικές και τα δώρα,

γ) με την κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με στόχο την καταβολή αναδρομικών όχι μόνο για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This