Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Ο… υποθετικός προϋπολογισμός της Κυβέρνησης με αν, αστερίσκους και σενάρια

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Προσχέδιο Προϋπολογισμού με πολλά «αν» κατατέθηκε στη Βουλή. Οι επιπτώσεις της καραντίνας, της καθίζησης του τουρισμού, αλλά και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ανάγκασαν το οικονομικό επιτελείο να δώσει δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας, αλλά και να βάλει απίθανους αστερίσκους για να βγαίνουν τα νούμερα.

Τη στιγμή που οι επιδημιολόγοι και τα κρούσματα δείχνουν επιδείνωση της πανδημίας, το οικονομικό επιτελείο «βλέπει»… καλύτερες ημέρες βάσει των όσων κατατέθηκαν, με τεράστιο αστερίσκο βέβαια, να «τρέξει» το ευρωπαϊκό ρευστό. Αλλιώς την πατήσαμε.

Για αβεβαιότητα μιλούν οι φορείς, που δεν φάνηκαν και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, ενώ φουλ επίθεση είχαμε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τα οποία έκαναν λόγο για «ανεδαφικό και εκτός τόπου και χρόνου προϋπολογισμό».

Τα δύο σενάρια

Το βασικό σενάριο αναφέρει ότι η ανάπτυξη το 2021 θα εκτοξευθεί στο 7,5% και το πρωτογενές έλλειμμα στο 1%, αφού δεν υπάρχει υποχρέωση για πλεονάσματα 3,5%. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα καταφτάσουν και θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάπτυξης και του React EU, συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Το δυσμενές σενάριο αναφέρει ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 4,5% και το πρωτογενές έλλειμμα θα εκτοξευθεί στο 3% του ΑΕΠ.

Για φέτος, πάντως, προβλέπει βαθιά ύφεση 8,2% και πρωτογενές έλλειμμα 6,23%.

Η παλιά «συνταγή» της φοροδιαφυγής

Ο Προϋπολογισμός θυμίζει και κάτι από… τα παλιά: επαναφέρει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας ως μέτρα για να βρεθούν χρήματα, τα οποία θα φέρουν μόνιμο δημοσιονομικό χώρο μετά το 2022. Για το 2021 δεν υπάρχει καμία μόνιμη φοροελάφρυνση, αφού οι θεσμοί επιτρέπουν μόνο έκτακτα μέτρα. Σημαντική προϋπόθεση, επίσης, είναι να έρθουν νέες επενδύσεις στη χώρα, σε συνδυασμό με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με άλλα λόγια, τα λεφτά για φοροελαφρύνσεις θα βρεθούν από τη «δεξαμενή» της φοροδιαφυγής (που δεκαετίες τώρα δεν καταπολεμάται) και από τα δανεικά της Ευρώπης, λόγω κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός θα μας κοστίσει όσο… επτά ΕΝΦΙΑ

Η φετινή «βουτιά» στο ΑΕΠ δείχνει ότι η πανδημία στοιχίζει 16,7 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή πληρώσαμε την τελευταία επταετία σε ΕΝΦΙΑ. Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη του 2021 δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 14,5 δισ. ευρώ.

Η τεράστια ύφεση φέτος, σε συνδυασμό με τις συνεχείς εκδόσεις ομολόγων, που έφεραν στα κρατικά ταμεία 14 δισ. ευρώ, εκτόξευσαν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Το χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 337 δισ. ευρώ (197,4%) το 2020, ενώ του χρόνου θα εκτοξευθεί στα 342 δισ. ευρώ (184,7%).

Η ανεργία φέτος θα αυξηθεί στο 18,6% για να υποχωρήσει του χρόνου στο 16,5%, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 5,8% έπειτα από πτώση φέτος κατά 6%.

Την ίδια ώρα, το προσχέδιο προβλέπει αυξημένες δαπάνες και για τα εξοπλιστικά. Από τα 515.000.000 ευρώ φέτος θα εκτοξευθούν στα 2,5 δισ. ευρώ το 2021. Λεφτά από τον Προϋπολογισμό θα δοθούν και για τις μεταναστευτικές ροές. Προβλέπεται να ανέλθουν σε 564.000.000 ευρώ, εκ των οποίων 414.000.000 ευρώ καλύπτονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό.

«Κουβέντα» για τον ΕΝΦΙΑ

Οι έκτακτες ελαφρύνσεις του προσχεδίου δεν έχουν εκπλήξεις. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (κόστος 816.000.000 ευρώ), την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο στον ιδιωτικό τομέα (κόστος 767.000.000 ευρώ) και επιδότηση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» με (μόλις) 280.000.000 ευρώ.

Σε όλο το προσχέδιο υπάρχει μόλις τρεις φορές η λέξη «ΕΝΦΙΑ». Η πρώτη για το ποσό που θα εισπραχθεί φέτος και οι υπόλοιπες δύο για την ενίσχυση των κατοίκων των μικρών και απομακρυσμένων νησιών.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά για τις νέες αντικειμενικές αξίες, που στην αξιολόγηση των θεσμών η εφαρμογή τους τοποθετείται στα μέσα του 2021, ούτε όμως και για την οποιαδήποτε μείωση του ΕΝΦΙΑ. Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης απομένει μία επιπλέον ελάφρυνση της τάξεως του 8%, αλλά και σκέψεις για κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Αυτές οι δηλώσεις έχουν μείνει στο συρτάρι για ανακοινώσεις… εν ευθέτω χρόνο!

ΕΒΕΑ: Πολλές οι αβεβαιότητες – Θέλει στήριξη σε δύο μέτωπα

Την εκτίμηση ότι για να μπορέσει η χώρα να βρει τον δρόμο εξόδου από την κρίση με τις μικρότερες δυνατές απώλειες θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια σε δύο μέτωπα, διατυπώνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος. Το ένα είναι η αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κρίσης, με γενναία μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, των ανέργων και των οικονομικά αδύναμων. Το δεύτερο, η δημιουργία προϋποθέσεων ταχύτερης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα, με επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας υποστήριξε ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας για τις διαφαινόμενες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι αν η πορεία της πανδημίας είναι φθίνουσα, η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της την επόμενη χρονιά (ανάκαμψη τύπου V).

Εκτός τόπου και χρόνου οι προβλέψεις λένε τα κόμματα!

Με ομοβροντία επικριτικών σχολίων υποδέχτηκαν στην αντιπολίτευση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, υποστηρίζοντας ότι οι βασικές προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης, το έλλειμμα, το μέγεθος της ανεργίας, τα έσοδα και τις δαπάνες κινούνται εκτός πραγματικότητας.

«Οι προβλέψεις του προσχεδίου για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2021 είναι ανεδαφικές. Προβλέποντας ύφεση φέτος 8,2% και ανάκαμψη 7,5% το 2021, η κυβέρνηση επιμένει σε μια εκρηκτική ανάκαμψη, η οποία, με βάση τα μέτρα που λαμβάνει αλλά και τις υποθέσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται, είναι απολύτως μη ρεαλιστική και κυοφορεί νέο Μνημόνιο» αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου.

Για ύφεση που θα αγγίξει φέτος διπλάσιο νούμερο κάνει λόγο το ΚΙΝ.ΑΛ., προβλέποντας διόγκωση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων, κίνδυνο νέων λουκέτων για τους μικρομεσαίους και αύξηση των «κόκκινων» δανείων. Επισημαίνει δε ότι απουσιάζουν οι δημόσιες επενδύσεις που θα στηρίζουν την ανάπτυξη και τις δοκιμαζόμενες υποδομές στην Υγεία, στην Παιδεία και στο κοινωνικό κράτος.

Η αβεβαιότητα χαρακτηρίζει το προσχέδιο, ανακοίνωσε το ΚΚΕ, θεωρώντας δεδομένο ότι θα τροποποιηθεί στην πορεία, ενώ εκτιμά: «Σε κάθε περίπτωση τα σπασμένα και το 2021 θα φορτωθούν στον λαό που θα πληρώσει σημαντικά αυξημένα φορολογικά έσοδα που προβλέπονται να φτάσουν τα 53,705 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,558 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη αύξηση είναι 7,1% και θα προέλθει κυρίως από την έμμεση φορολογία και τον φόρο εισοδήματος».

«Το ψέμα κρατάει πάντα λίγο, αλλά οι συνέπειες των λανθασμένων πολιτικών επιλογών της κρατούν πολύ και πάντα σε βάρος των Ελλήνων πολιτών» σχολίασε η Ελληνική Λύση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους καταναλωτές: «Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου

Ποιοι τις «αποχαιρετούν» - Αναλυτικά οι τιμές των παρόχων

Νέα εκτόξευση στη χονδρική: 38,80% πάνω το ρεύμα μέσα σε μία ημέρα!

Άλλη μία πανευρωπαϊκή πρωτιά, με 226,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την ώρα που σε καμία άλλη χώρα, πλην της Σλοβακίας, δεν ξεπέρασε τα 200 ευρώ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αλλαγές στο Ε9, βήμα-βήμα η όλη διαδικασία

Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για τις αλλαγές και τις διορθώσεις του Ε9 για το...

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Φορολογική δήλωση 2023: Τι να κάνετε για να εισπράξετε επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass και...

Τα μυστικά για τις δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου

Επίδομα ΟΠΕΚΑ: Ποιοι πάνε σήμερα «ταμείο»

Ποιες είναι οι επόμενες πληρωμές

Καλό νέο η αναβάθμιση από τον Fitch!

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, στο «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική (από...

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης στα σκαριά με φόντο τις κάλπες

Επιταγή ακρίβειας, επίδομα προσωπικής διαφοράς, μείωση εισφορών, market pass και fuel pass

Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

Eνα… ξεχασμένο σχέδιο, το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε, έχει ανασύρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης....

Η ΑΑΔΕ βγάζει στο σφυρί 22 ακίνητα το επόμενο δίμηνο!

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για τα σπίτια, τα γραφεία και τα οικόπεδα ξεπερνά τα 8.000.000 ευρώ

Εκτακτη ενίσχυση σε όσους δεν πήραν αύξηση σύνταξης

Τη χορήγηση έκτακτου προεκλογικού επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς...

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατέβασαν τους διακόπτες!

Σε μια διαρκή προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επιδοθεί το τελευταίο εξάμηνο νοικοκυριά και...

Τα ψέματα της κυβέρνησης για τις εκκρεμείς συντάξεις

Οπως κι όλοι οι πρόσφατοι προκάτοχοί του, όταν ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας...

«Σπίτι μου»: Ξεκινά το πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι...

Σκληρή απάντηση για την συγκέντρωση του Άρη Πορτοσάλτε στη Λάρισα

Στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, βρίσκονται και οι στιγμές...
spot_img

NEWSROOM