Οι ξένοι επενδυτές δεν φοβούνται τους λεονταρισμούς της Τουρκίας – Σε ιστορικό χαμηλό τα ελληνικά ομόλογα

Το χρηματιστήριο έπεσε, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν, αλλά τα ελληνικά ομόλογα κινήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα!

Must Read

Η νέα πρόκληση της Τουρκίας στο Καστελλόριζο ανεβάζει την ένταση στην περιοχή, προκαλώντας έναν μικρό γεωπολιτικό, πολιτικό και οικονομικό συναγερμό.

Το χρηματιστήριο έπεσε 2% τη Δευτέρα και οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν πάνω από 5%. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα κινήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, δείχνοντας ότι οι ξένοι επενδυτές δεν φοβούνται τους λεονταρισμούς της Τουρκίας και φυσικά, δεν έχει αυξηθεί το ρίσκο της χώρας.

Το ελληνικό πενταετές βρέθηκε στο 0,18% και το δεκαετές στο 0,80%, που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό για τη χώρα μας, φυσικά με φόντο και τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αρχίζει και διαδικτυακές επαφές με ξένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων η HSBC, η Citigroup, η Nomura, η Société Générale, η BNP Paribas, η Morgan Stanley, η Barclay’s και η Pimco, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να τους κρατά «ζεστούς», καθώς η χώρα θέλει να πραγματοποιεί τακτικές εξόδους στις αγορές με έκδοση ομολόγων. Το υπ. Οικονομικών ψάχνει την κατάλληλη στιγμή για να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία και να βγει ξανά, ίσως και με ένα 15ετές ομόλογο.

Για πολιτικούς και όχι μόνο λόγους, το οικονομικό επιτελείο θέλει να φέρει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κοντά στο… μηδέν, για να δείξει παράλληλα ότι μπορεί να βρεθεί επάξια σε επενδυτική βαθμίδα, άσχετα με το αν οι οίκοι αξιολόγησης συνεχίζουν να κρατούν την ελληνική οικονομία κάτω από αυτό το σκαλοπάτι.

Ελληνικό ενδιαφέρον θα έχει η ενημέρωση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Αλφρεντ Κάμμερ, ο οποίος έχει διαδεχθεί τον -συνταξιούχο πλέον- Πολ Τόμσεν. Εκεί θα αποτυπωθούν και οι νέες εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον για την ελληνική οικονομία.

Πριν από λίγες εβδομάδες η έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα μας προέβλεπε ύφεση 9,5% φέτος και ανάπτυξη 5% το 2021.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This