Τραβάνε τα μαλλιά τους στο οικονομικό επιτελείο! Οι στόχοι πήγαν… περίπατο γιατί 20 φόροι «έπεσαν έξω»

Η «τρύπα» στα έσοδα στο 9μηνο (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος) έφτασε στα 5,5 δισ. ευρώ

Must Read

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 20 φόρους έριξε έξω η πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου.

Στα κρατικά ταμεία δεν μπήκαν έσοδα από ΦΠΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ, που δείχνει την κατάρρευση του τζίρου των επιχειρήσεων μέσα στην καραντίνα, αλλά και τη «βουτιά» στον τουρισμό. Ταυτόχρονα «βούλιαξαν» και τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης κατά 550.000.000 ευρώ και συνολικά 20 φόροι (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ΕΝΦΙΑ, δασμοί κ.τ.λ.) έπεσαν έξω έναντι των στόχων του φετινού Προϋπολογισμού.

Μόνο τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος, καθώς το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού έφερε παρατάσεις στις πληρωμές.

Τον Σεπτέμβριο μπήκαν στα ταμεία λιγότερα χρήματα, κατά 769.000.000ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ (που η πρώτη δόση του Σεπτεμβρίου πήρε παράταση για τα τέλη Οκτωβρίου ταυτόχρονα με τη 2η δόση), ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 426.000.000  ευρώ (οι δόσεις από 6 έχουν γίνει 8, άρα κάθε μήνα πληρώνονται λιγότερα έναντι του αρχικού στόχου) και των νομικών προσώπων κατά 376.000.000 ευρώ, για τον ίδιο λόγο.

Αποτέλεσμα, η τρύπα στα έσοδα Σεπτεμβρίου να φτάσει στα 1,4 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά, καμία κύρια κατηγορία εσόδων δεν είχε αύξηση έναντι του στόχου.

Η «τρύπα» στα έσοδα στο 9μηνο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) έφτασε στα 5,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές -προ κρίσης- προβλέψεις, δείχνοντας ότι η πανδημία κόστισε ακριβά στα κρατικά ταμεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στέλλα Γεωργιάδου: Η συνεργασία με τον Γιώργο Λάνθιμο που εκείνος «έκρυβε»

Η Στέλλα Γεωργιάδου ήταν από τις ερμηνεύτριες που σημείωσαν πολύ μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του 1990. Τα τελευταία χρόνια...

More Articles Like This