Πότε θα πληρωθούν επιδόματα, αποζημίωση Ειδικού Σκοπού, Δώρο Χριστουγέννων και αναδρομικά – Οι ημερομηνίες και οι κατηγορίες δικαιούχων

Καχύποπτοι οι δικαιούχοι μια και οι... καθυστερήσεις είναι (μάλλον) συνηθισμένη τακτική

Must Read

Με αγωνία αναμένουν οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε αναστολή εργασίας, τις πληρωμές των επιδομάτων που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, για όσους έχουν πληγεί από τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας.

Τόσο το Υπουργείο Οικονομικών δια στόματος Χρήστου Σταϊκούρα σήμερα στη Βουλή, όσο και το Υπουργείο Εργασίας έχουν δεσμευθεί για τις ημερομηνίες καταβολής των επιδομάτων κάτι όμως που αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη καχυποψία μια και στην καραντίνα του Μαρτίου οι ημερομηνίες μετατέθηκαν χωρίς ενημέρωση με αποτέλεσμα να δυσανασχετήσουν οι δικαιούχοι.

Οι γιορτές «πιέζουν» για συνέπεια

Τώρα το περιβάλλον είναι πιο πιεστικό μια και η κοινωνία βρίσκεται προ των Χριστουγέννων αν συνυπολογίσει κανείς τόσο την κόπωση όσο και την ασάφεια από πλευράς υπευθύνων για την διάρκεια του δεύτερου lockdown.

Την ίδια στιγμή, παρόμοια ερωτήματα έχουν τεθεί και για το Δώρο Χριστουγέννων καθώς δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που έχουν δηλώσει ότι ζορίζονται ιδιαίτερα να το καταβάλλουν στους εργαζόμενους τους.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, η αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ για τις μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις θα καταβληθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, ενώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για τις αναστολές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει την Παρασκευή εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις των στοιχείων.

Αναλυτικά οι πληρωμές:

26 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου: Θα πληρωθούν οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων με με δικαίωμα επαναπρόσληψης, ξενοδοχοϋπαλληλοι, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων για τον μήνα Οκτώβριο. Επίσης καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί που υποβάλλουν συγχρόνως δύο δηλώσεις, μία για τον μήνα Σεπτέμβριο και μια για τον μήνα Οκτώβριο θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 για δύο μήνες άρα 1.068 ευρώ και θα πληρωθούν 19 και 26 /11 και 3/12/2020.

27 Νοεμβρίου: Πληρώνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή τον Νοέμβριο.

30 Νοεμβρίου: Πληρώνεται το ποσοστό του μισθού από τον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ύψους 800 ευρώ (αναλογεί σε 30 ημέρες), από τις υποβολές της β’ φάσης που ολοκληρώνονται στις 24 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει 2 εργοδότες, είναι κλειστοί από δημόσια αρχή και τον έχουν θέσει σε αναστολή και οι δύο, πληρώνεται με τους κλειστούς. Προσοχή δεν αθροίζονται οι ημέρες αλλά σε περίπτωση επικάλυψης η ημέρα υπολογίζεται μόνο μια φορά, δηλαδή η ημερομηνία που εργάζεται και στους δύο υπολογίζεται μόνο μια φορά.

Αρχές Δεκεμβρίου: Αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα 400 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες.

7 Δεκεμβρίου: Ξεκινούν οι προπληρωμές τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων από τον ΟΑΕΔ.

11 Δεκεμβρίου: Πληρώνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ  για όσες επιχειρήσεις πλήττονται βάση ΚΑΔ  από τον Νοέμβριο. Οι αιτήσεις υποβολής έχουν ανοίξει και ολοκληρώνονται στις 7 Δεκεμβρίου. Την ίδια ημέρα θα πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων λόγω Ιανού και οι περιπτώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας ευπαθών ομάδων εργαζομένων για τον μήνα Νοέμβριο. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν την 1η Δεκεμβρίου ώρα 18.00, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.

Έως το τέλος Δεκεμβρίου: Αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά συντάξεων κληρονόμων. Η  πλατφόρμα για τις αιτήσεις έχει ήδη ανοίξει.

Άγνωστο παραμένει εάν οι μακροχρόνια άνεργοι, θα λάβουν τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, το επίδομα των 400 ευρώ, αφού η η σχετική ΚΥΑ δεν έχει πάρει ακόμη ΦΕΚ. Δικαιούχοι είναι μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι δεν εισπράττουν πλέον το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, ξεπέρασαν ή ξεπερνούν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ- από 1/3/2020 έως και την 20ή Νοεμβρίου. Με λίγα λόγια, όσοι είχαν ήδη συμπληρώσει 12 μήνες συνεχόμενης ανεργίας πριν από την 1η Μαρτίου του 2020 δεν λαμβάνουν βοήθημα, όπως επίσης και εκείνοι που είχαν λάβει το επίδομα των 400 ευρώ, την άνοιξη.

Έως 21η Δεκεμβρίου: Θα πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους το Δώρο των Χριστουγέννων. Όσοι προσλήφθηκαν πριν την 1η Μαΐου λαμβάνουν ολόκληρο το Δώρο, ενώ όσοι προσλήφθηκαν μετά την 1η Μαΐου λαμβάνουν το Δώρο αναλογικά. Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή, για το διάστημα της αναστολής που έλαβαν, 534 (ή 800 ευρώ τον μήνα από τον Νοέμβριο και μετά), θα λάβουν το δώρο όχι με βάση τις ονομαστικές τους αποδοχές, αλλά με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Η αναλογία του δώρου από τις αναστολές θα καταβληθεί στους λογαριασμούς των εργαζομένων από το κράτος.

30 Δεκεμβρίου: Καταβάλλεται η διπλή καταβολή του ύψους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ή αλλιώς το κοινωνικό μέρισμα. Πρόκειται για 256.562 οικογένειες με συνολικά 482.335 μέλη, που θα είναι οι ωφελούμενοι.

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This