29/9/2022

Με ένα… click away, Πέτσας και Γεωργιάδης έβαλαν ταφόπλακα στο 90% του λιανεμπορίου!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς μόνο μια στις 10 επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο μέτρο

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας η κυβέρνηση τα πήγε καλά! Γρήγορες αποφάσεις, ξεκάθαρες οδηγίες, σαφής ημερομηνίες και σχέδιο μια και το τραγική έκβαση της χαλαρότητας στη γειτονικής Ιταλία, μας έγινε «μάθημα» και παράδειγμα.

Μήπως όμως πήραν τα μυαλά μας αέρα και τώρα πληρώνουμε το τίμημα της αλαζονείας (όχι ως πολίτες αλλά ως κράτος και κυβέρνηση) λόγω του ελέγχου του πρώτου κύματος της πανδημίας αλλά και λόγω των επαίνων που εισπράξαμε από όλον τον πλανήτη;

Κάτι το καλοκαίρι, κάτι η χαλαρότητα πολιτών και κυβερνητών, και το δεύτερο (ισχυρότερο) κύμα της πανδημίας μας χτύπησε βίαια την πόρτα μαζί με τα απανωτά λάθη!

Σπασμωδικές κινήσεις

Το σπασμωδικό κλείσιμο της εστίασης (πολλοί επιστήμονες παραδέχτηκαν εκ των υστέρων ότι ήταν λάθος), η έλλειψη συνεχώς ελέγχων και τεστ, η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και η σχεδόν ανεξέλεγκτη κατάσταση σε πλατείες και σε όσα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά έφεραν την κατάσταση στο απροχώρητο και (αναπόφευκτα) στο δεύτερο lockdown.

Και από εκείνη τη στιγμή, η ασυνεννοησία και οι διαφωνίες της κυβέρνησης με τους επιστήμονες ήταν συνεχείς, ενώ τα λάθη ήταν επαναλαμβανόμενα και καταστροφικά, ειδικά για την οικονομία της χώρας!

Το lockdown έπαιρνε αναβολή από βδομάδα σε βδομάδα, οι φήμες σκορπίζονταν απλόχερα (όπως γινόταν παλαιότερα από τον Αντρέα Παπανδρέου) ώστε το Μαξίμου να μετρήσει τις αντιδράσεις και να πράξει αναλόγως και οι υπουργοί «άδειαζαν» ο ένας τον άλλον αποδεικνύοντας ότι η χώρα πήγαινε «στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα»!

Ανακοινώσεις «ταφόπλακα» για το λιανεμπόριο

Σήμερα οι κύριοι Πέτσας και Γεωργιάδης ανακοίνωσαν τα μέτρα για το δήθεν άνοιγμα της αγοράς που περιλαμβάνει καλλωπισμό, συμβολισμό και ταφόπλακα!

Δημοφιλείς ειδήσεις  Γολγοθάς! 100.000 οι εκκρεμείς επικουρικές

Έτσι επιγραμματικά αναφέρουμε ότι ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία, συμβολικά επαναλειτουργούν τα βιβλιοπωλεία και φυσικά στα σούπερ μάρκετ επανέρχεται η δυνατότητα πώλησης των «απαγορευμένων» προϊόντων (Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού , τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, εξοπλισμό ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου και τοίχου, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης – εξαιρούνται ανταλλακτικά, σάρωθρα για οικιακή καθαριότητα, καθώς και σκούπες και βούρτσες για την οικιακή καθαριότητα, βιβλία, παιχνίδια, ενδύματα, με εξαίρεση τα καλσόν, υποδήματα και δερμάτινα είδη).

Όσο για τα υπόλοιπα (εκατοντάδες χιλιάδες) καταστήματα η απόλυτη καταστροφή! Το ευφάνταστο click way με το οποίο υποτίθεται οι έμποροι θα σώσουν ότι μπορούν δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ταφόπλακα των συνοικιακών καταστημάτων τα οποία θα είναι υποχρεωμένα ναι μεν να ανοίξουν ωστόσο θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή η υποδομή, με ελάχιστο περιθώριο και για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο.

Η διαδικασία φαίνεται σχετικά απλή όμως όπως λένε οι καταστηματάρχες είναι κάτι πολύ δύσκολο και απαιτεί μεγάλη οργάνωση και τεχνογνωσία.

Ήδη οι σύλλογοι εμπόρων είναι στα κάγκελα και δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι προσανατολίζονται στο να κλείσουν οριστικά τα καταστήματά τους.

Δαιδαλώδης και πανάκριβη διαδικασία

Και αυτό διότι οι πολίτες πρέπει να επικοινωνούν με το κατάστημα να επιλέγουν το προϊόν που τους ενδιαφέρει και να πληρώνουν είτε τηλεφωνικά μέσω πιστωτικής κάρτας είτε κατά την παραλαβή τους έξω από το κατάστημα σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα.

Το κατάστημα θα πρέπει να έχει στείλει ή το αποδεικτικό της παραγγελίας ή την απόδειξη της αγοράς και με SMS θα πρέπει να έχει καθορίσει το ραντεβού σε συγκεκριμένη ώρα για την παραλαβή του προϊόντος. Η διαδικασία αυτή είναι ακόμα δυσκολότερη για καταστήματα που δεν διαθέτουν e-shop και αυτά είναι εκατοντάδες χιλιάδες!

Δημοφιλείς ειδήσεις  Με εισφορές-θηλιά το 2023!

Ταλαιπωρία και για τους πελάτες

Για να πάει να παραλάβει το προϊόν που έχει αγοράσει κάποιος, θα στείλει μήνυμα 2 στο 13033 και θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής. Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία η οποία θα παραδίδεται από έναν άνθρωπο. Οι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα, με απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Το άνοιγμα αφορά μόνο μαγαζιά που έχουν είσοδο στο δρόμο (εξαιρούνται όσα μαγαζιά είναι σε εμπορικά κέντρα τα οποία θα παραμείνουν κλειστά) θα γίνει με αυστηρότατους όρους και τσουχτερά πρόστιμα αν υπάρξουν παρανομίες. Όποιος βάλει μέσα πελάτη θα έχει πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.

Η κυβέρνηση ευνοεί προκλητικά τους «μεγάλους»

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Μιχάλη Ζορπίδη, προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας:

«Οι αποφάσεις που ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση αποτελούν πλήγμα για τον κόσμο της αγοράς και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ευνοούν με τρόπο προκλητικό τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις πολυεθνικές εταιρείες με τις αλυσίδες καταστημάτων. Η κυβέρνηση δεν επέτρεψε την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, όπως της έχουμε ζητήσει και θα περίμενε κανείς. Γιατί δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφορά στην τήρηση των μέτρων υγιεινής για τον καταναλωτή που επισκέπτεται μία Τράπεζα, ένα σούπερ μάρκετ ή ένα κατάστημα τροφίμων από αυτόν που εισέρχεται σε ένα κατάστημα δώρων, υποδημάτων ή ρούχων. Επίσης είναι βέβαιο ότι ελάχιστοι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες μπορούν να εφαρμόσουν μεθόδους “click away”, ενώ για τους μεγάλους της αγοράς αυτό θα γίνει ένα μέσο προς απαράδεκτες και άδικες ολιγοπωλιακές-μονοπωλιακές καταστάσεις» ανέφερε με δήλωσή του.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Επίδομα παιδιού: Πληρώνεται η 4η δόση στους δικαιούχους

Κίνδυνος ανεξέλεγκτου ανοίγματος όλης της αγοράς

Καμπανάκι έκρουσε και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας τονίζοντας:

«Η προσπάθεια καθιέρωσης της μεθόδου click away στις αγορές εν μέσω lockdown δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους εμπόρους όλης της χώρας. Για την συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, η συγκεκριμένη μέθοδος αγορών δεν έχει πεδίο εφαρμογής. Η θέσπιση αυτή τη στιγμή του click away ενέχει σοβαρό κίνδυνο ανοίγματος όλης της αγοράς και μάλιστα ανεξέλεγκτα, με προφανείς συνέπειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Πιστεύω πως καμία νέα, αδοκίμαστη μέθοδος πωλήσεων δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα μικρά ανοικτά εμπορικά καταστήματα που έχουν αποδείξει, εν μέσω πανδημίας, ότι δεν αποτελούν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Η Πολιτεία αυτή την δύσκολη εποχή οφείλει να προστατεύσει τόσο την δημόσια υγεία όσο και τον υγιή ανταγωνισμό».

Μόνο ένας στους δέκα

Τέλος ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε:

«Μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away, οπότε η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γολγοθάς! 100.000 οι εκκρεμείς επικουρικές

Γιατί πανηγυρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης; 

Με εισφορές-θηλιά το 2023!

Ανένδοτη η κυβέρνηση, επιμένει ότι η αύξηση θα εφαρμοστεί, οδηγώντας σε αδιέξοδο 1.200.000 μη μισθωτούς

Power Pass: Τι θα γίνει με όσους δεν έλαβαν τα χρήματα

Ποιους δικαιούχους «πέταξε» έξω το σύστημα

Επίδομα παιδιού: Πληρώνεται η 4η δόση στους δικαιούχους

Κλειστή είναι προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21

Οργή από τους μικρομεσαίους: «Μας εγκατέλειψε η κυβέρνηση»!

Εξοργισμένοι με την αντιμετώπιση της οποίας τυγχάνουν από την κυβέρνηση εμφανίζονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες...

Πόσο πλήρωνες την αμόλυβδη το 2018 όταν το πετρέλαιο είχε την ίδια τιμή με...

Παγκόσμια κρίση η πανδημία. Οι Έλληνες όμως πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές.Παγκόσμια...

Ταμείο Ανάκαμψης: Πώς θα μοιραστεί η δόση των 1,7 δισ. €

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει έως το τέλος της εβδομάδες το επίσημο αίτημα εκταμίευσης προς την Κομισιόν

Ενέργεια: Πυρά Γιάννη Μασούτη κατά των παρόχων!

Δεν έχουν πού να κρύψουν τα κέρδη τους, επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Έρχεται σοκ για 1.200.000 μη μισθωτούς από τη νέα χρονιά!

Οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα ξεπεράσουν το 9%, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει στα ύψη - Αφωνία από Κωστή Χατζηδάκη

Power Pass: Σήμερα οι πληρωμές – Ποιοι δικαιούχοι θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους

Θα δοθούν οι εκκρεμότητες για τις πληρωμές του Ιουνίου αλλά και κάποιες που αφορούν στο προηγούμενο εξάμηνο

Αυτά τα ποσά καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ ως και...

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον...

Μεγάλη απάτη η επιστροφή των νοικοκυριών στη θέρμανση με πετρέλαιο

Οποια μορφή ενέργειας και να επιλεγεί, η δαπάνη θα είναι υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια

Appodixi: Χιλιάδες πολίτες κατήγγειλαν πλαστές αποδείξεις!

Τρελό σουξέ για την εφαρμογή Appodixi, η οποία έγινε διαθέσιμη εντός εβδομάδας, με περισσότερους...

Κυνικός ο Σταϊκούρας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: «Εμείς είπαμε ότι θα επιστραφούν τα...

Οριστική ταφόπλακα στις ελπίδες χιλιάδων συνταξιούχων που περίμεναν τα αναδρομικά, αλλά δεν είχαν προσφύγει...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστήριο με τον εξαφανισμένο 25χρονο: Βρέθηκε καμένος από τη μέση και κάτω!

Εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του κλειδωμένο και μετέπειτα ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός και απανθρακωμένος

Αυτό είναι το παλικάρι που διαμελίστηκε σε ρομποτικό κάδο σκουπιδιών – Συγκλονίζει ο πατέρας του

Τον περασμένο Μάϊο η τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης «πάγωσε» στο άκουσμα...

Εγγονή πασίγνωστης Ελληνίδας δημοσιογράφου έκανε επαναπροσδιορισμό φύλου και έγινε αγόρι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή "Το...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ