Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Είναι δυνατόν; Αν δεν αυτοματοποιηθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων Covid οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν… το Πάσχα!

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα περιμένουν για μήνες μέχρι να εισπράξουν την κρατική αποζημίωση

Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου τον Ιανουάριο έδωσε η κυβέρνηση σε κλειστές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών το μόνο που δεν ανακοίνωσε είναι ο χρόνος που θα πιστώσει τις αποζημιώσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι θα πληρωθούν… το Πάσχα!

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, οι ιδιοκτήτες θα εισπράξουν από το κράτος το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

Συγκεκριμένα δεν θα καταβάλουν το μηνιαίο συμφωνημένο μίσθωμα στους ιδιοκτήτες των ακινήτων τους οι επιχειρήσεις στους εξής κλάδους:

  • λιανεμπόριο,
  • εστίαση,
  • πολιτισμό,
  • αθλητισμό,
  • γυμναστήρια,
  • τουρισμό,
  • μεταφορές,
  • κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής και
  • βιβλιοπωλεία.

Επιπλέον, όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

Μπορεί το νέο μέτρο της κυβέρνησης να ανακουφίζει τις πληγείσες επιχειρήσεις, ωστόσο φαίνεται ότι οι οποίες εξαγγελίες έχουν γίνει… στο πόδι! Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα περιμένουν για μήνες μέχρι να εισπράξουν την κρατική αποζημίωση, ενώ στο τέλος του μήνα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τη δόση του ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και τη δόση του δανείου τους!

Η κυβέρνηση φαίνεται πως αδυνατεί να ενεργοποιήσει έναν αυτόματο μηχανισμό εκκαθάρισης των δηλώσεων Covid από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι άλλωστε υποβάλουν σχεδόν κάθε μήνα την ίδια αίτηση.

Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων, που αμείβονται με την κρατική ενίσχυση, θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, ταυτόχρονα με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος αλλά και τις δόσεις των δανείων τους, καθώς έληξε το moratorium για την αναστολή πληρωμής των δόσεων δανείων.

Άμεση εκκαθάριση ζητεί η ΠΟΜΙΔΑ

Το θέμα θίγει και η ΠΟΜΙΔΑ, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ζητούν η καταβολή της αποζημίωσης να πραγματοποιείται αυτόματα, αφού είναι γνωστοί και ο ΑΦΜ και ο ΚΑΔ της δραστηριότητάς της επιχείρησης.

«Δεν νοείται να εισπράττουν οι ιδιοκτήτες μειωμένα ενοίκια με την προσδοκία της μερικής έστω αποζημίωσης από το κράτος και να ανακαλύπτουν μετά από έξι μήνες ότι ο ενοικιαστής δεν ήταν δικαιούχος της μείωσης! Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιστροφές για τα ενοίκια Ιανουαρίου να γίνουν άμεσα και όχι περί το Πάσχα» τονίζει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ