ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 113 τόνους χρυσάφι έχει πλέον η Ελλάδα!

Must Read

Θετική για την Ελλάδα χαρακτηρίζεται η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μη ανανέωση της συμφωνίας που είχαν συνάψει πριν από 20 χρόνια οι 21 κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης, η οποία δέσμευε τη χρήση των εθνικών αποθεματικών χρυσού σε ένα ειδικό καθεστώς. Η εν λόγω συμφωνία, που είχε κριθεί τότε αναγκαία, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισοτιμία και η σταθεροποίηση των αγορών, λήγει και τυπικά στις 26 Σεπτεμβρίου.

Έτσι, σύμφωνα  με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Ελλάδα – όπως και οι υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία του 1999 – θα αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στα εθνικά αποθεματικά χρυσού που ανέρχεται σε 113 τόνους.

Όπως επεσήμανε η ΕΚΤ, «αυτή η απόφαση ελήφθη με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας, όσον αφορά στη διαχείριση των αποθεμάτων χρυσού της»

Πιο συγκεκριμένα, τα πρόσφατα στοιχεία καταγράφουν μια μικρή άνοδο στα αποθεματικά χρυσού της χώρας μας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας στους 113,20 τόνους. Από το 2000 έως το 2019 τα αποθεματικά χρυσού της Ελλάδας ήταν κατά μέσο όρο 113,93 τόνοι. Το τέταρτο τρίμηνο του 2000 ο χρυσός της χώρας έφτασε στους 132,56 τόνους, καταρρίπτοντας ρεκόρ ανόδου, ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2003 βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα του, αγγίζοντας του 107,21 τόνους.

Το αποθεματικό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην 33η θέση παγκοσμίως από πλευράς ποσότητας χρυσού.

Με βάση τον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), την 30ή Ιουνίου 2019 τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό έφταναν τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί πως σχεδόν το ήμισυ αυτών των διαθεσίμων βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο της εγχώριας εποπτικής αρχής, ενώ το υπόλοιπο φυλάσσεται στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This