Η Ελλάδα στην 6η θέση της Ε.Ε., χάρη στο 62% της απορρόφησης του ΕΣΠΑ το 2020

Η χώρα μας αξιοποίησε με τον πλέον αποδοτικό τρόπο τις ευελιξίες του προσωρινού πλαισίου της Ε.Ε.

Must Read

Ιδιαίτερα σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020 σημειώθηκε στη χώρα μας το 2020, με τη συνολική απορρόφηση, σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία (31/12/2020) να είναι σήμερα στο 62% (σε όρους Κοινοτικής συνδρομής), με το σύνολο των δαπανών να ανέρχεται σε 11,6 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης αντικατοπτρίζονται και στα αυξημένα αιτήματα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αθροιστικά, για το 2020, υποβλήθηκαν αιτήματα συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,6 δισ. ευρώ εισέρευσαν στα δημόσια έσοδα της χώρας. Σημειώνεται πως πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό ετήσιων αιτημάτων από την έναρξη του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι επιδόσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται σήμερα στην 6η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://cohesiondata.ec.europa.eu/overview). Ειδικότερα, στην απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ-ERDF) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ-ESF), η Ελλάδα κατέχει την πρώτη και τη δεύτερη θέση, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, η Ελλάδα «αξιοποίησε με τον πλέον αποδοτικό τρόπο τις ευελιξίες του προσωρινού πλαισίου της Ε.Ε.» για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Συγκεκριμένα, αξιοποίησε το υφιστάμενο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις και τις τροποποιήσεις των κανονισμών των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, κινητοποιώντας συγχρηματοδοτούμενους πόρους συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η χώρα ενεργοποίησε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) -ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας– για την παροχή ρευστότητας σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις. Επίσης, ενεργοποίησε και το πρόγραμμα της πεντάμηνης επιδότησης των τόκων όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Δημόσιες επενδύσεις

Αναφορικά, τέλος, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το έτος 2020, η εκτέλεσή του ανήλθε στο 100%. Επιπλέον, το όριό του αυξήθηκε διαδοχικά εντός του έτους μέχρι και το ύψος των 10,6 δισ. ευρώ –το υψηλότερο όριο της τελευταίας εικοσαετίας–, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης.

«Το 2020 εγγράφεται ως το έτος με τη μεγαλύτερη εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και ως προς το εθνικό και ως προς το συγχρηματοδοτούμενο από τους ευρωπαϊκούς πόρους σκέλος. Πετύχαμε το 100% της απορρόφησης. Σε απόλυτο αριθμό το ρεκόρ όλων των εποχών, 10.600.000.000 ευρώ», σχολίασε σχετικά ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Γιάννης Τσακίρης, τόνισε από την πλευρά του: «Σε μία ιδιαιτέρως απαιτητική χρονιά, λόγω της πανδημίας Covid-19, καταφέραμε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παροχή έκτακτης ευελιξίας από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ανάσχεση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, να διαχειριστούμε ορθά τα κοινοτικά κονδύλια και κυρίως να τα κατευθύνουμε στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This