Συντάξεις: 5 συμβουλές για μεγαλύτερη σύνταξη

Must Read

Πέντε συμβουλές για την απόκτηση μεγαλύτερης σύνταξης δίνει το newsbreak.gr με την αρωγή του ειδικού επί των ασφαλιστικών και μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου.

Μεταξύ άλλων, στον «οδηγό» που ακολουθεί, διευκρινίζεται ο λόγος για τον οποίον η κρίσιμη ηλικία για τη σύνταξη είναι το 57ο έτος. Επίσης, επεξηγείται πώς θα διασφαλίσουν οι ασφαλισμένοι τη λήψη μειωμένης σύνταξης με τη συμπλήρωση του 62ου έτους και 15 ετών ασφάλισης (4.500 ημέρες) και -μέσα από αναλυτικά παραδείγματα- δίνονται χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση του χρόνου ασφάλισης με ΒΑΕ, που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της σύνταξης έως περίπου 35%.

Έγκαιρη καταγραφή ασφαλιστικού βίου

Όσοι ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν η πρώτη κίνηση στην οποία απαιτείται να προβούν έγκαιρα είναι η καταγραφή του ακριβούς χρόνου ασφάλισης. Ο χρόνος ασφάλισης έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά για τα έτη μετά το 2002.

Για τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν στις υπηρεσίες τα χειρόγραφα στοιχεία. Για αυτόν τον λόγο οι ενδιαφερόμενοι πρέπει από νωρίς να απευθυνθούν στον ή στους ασφαλιστικούς φορείς όπου ασφαλίζονται και να αιτηθούν την επίσημη καταμέτρηση του συνολικού χρόνου ασφάλισής τους.

Η ηλικία των 57 ετών αποτελεί «διαβατήριο» για τη σύνταξη

Πέραν των ευρύτερων ορίων ηλικίας, απαιτούνται και άλλες προϋποθέσεις τις οποίες οι ασφαλισμένοι πρέπει να προσέξουν πριν από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ηλικιακών ορίων για να διασφαλίσουν ότι θα λάβουν σύνταξη. Για αυτόν τον λόγο θεωρούνται κρίσιμα η ηλικία των 57 ετών και ο χρόνος ασφάλισης των 3.000 ημερών.

Συγκεκριμένα, η ηλικία αυτή αποτελεί κρίσιμο «σταυροδρόμι» για όσους αποσκοπούν στη λήψη μειωμένης σύνταξης, όπως θα φανεί στη συνέχεια, ενώ οι 3.000 ημέρες ασφάλισης είναι «κλειδί» για όσους χρειάζονται να αυτασφαλιστούν για να συνταξιοδοτηθούν.

Διασφάλιση λήψης μειωμένης σύνταξης στα 62

Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και τουλάχιστον 4.500 ημερών ασφάλισης (δεκαπενταετία). Παράλληλα, όμως, χρειάζεται και ο ασφαλιστικός δεσμός.

Τι σημαίνει αυτό; Ταυτόχρονα με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας και των 4.500 ημερών ασφάλισης ο εργαζόμενος ή η εργαζόμενη χρειάζεται να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία, δηλαδή από τα 57 έως το 61ο έτος της ηλικίας του/της, που προηγούνται της υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης. Ειδάλλως, ο ασφαλισμένος δεν θα καταφέρει να λάβει μειωμένη σύνταξη.

Συγκεκριμένα, εφόσον δεν πληροί τον όρο της συμπλήρωσης 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, χάνει αυτό το δικαίωμα και η δυνατότητα λήψης σύνταξης μετατίθεται κατά πέντε έτη!

Ο χρόνος για τη συμπλήρωση των 100 ημερών δεν εξαγοράζεται (ισχύει μόνο του Ταμείου Ανεργίας ή της προαιρετικής ασφάλισης – αυτασφάλιση). Το δικαίωμα αυτασφάλισης μπορεί να ασκηθεί έως τρεις φορές. Η αίτηση υποβάλλεται μέσα σε έναν χρόνο από τη διακοπή της εργασίας ή οποτεδήποτε, εφόσον υπάρχουν 3.000 ημέρες στην ασφάλιση.

Η μείωση της σύνταξης είναι 0,5% για καθέναν μήνα που υπολείπεται του 67ου έτους (6% ανά έτος ή 30% για πέντε έτη) επί του ποσού εθνικής σύνταξης.

Μεγαλύτερη σύνταξη έως 35% με ΒΑΕ

Οι ασφαλισμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα έχουν την επιλογή να μην κάνουν χρήση των διατάξεων των ΒΑΕ και να συνταξιοδοτηθούν με τις κοινές διατάξεις. Έτσι, λόγω της καταβολής μεγαλύτερων (3,6%) εισφορών τυγχάνουν ειδικής προσαύξησης, που αναλογεί σε 0,27% ανά ένα έτος στα Βαρέα. Τα παραδείγματα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά:

Παράδειγμα 1

Έστω με 35 έτη στα Βαρέα, με μέσο τελικό μισθό 2.000 ευρώ και συνταξιοδότηση με τις διατάξεις των Βαρέων στα 62 έτη: Η σύνταξη που αναλογεί (2.000×33,81%) είναι 676+384=1.060 ευρώ.

Εάν συμπληρωθούν τα 40 έτη ασφάλισης (με τις κοινές διατάξεις), η σύνταξη θα είναι: 856+384=1.240 ευρώ. Επιπλέον, δίδεται προσαύξηση 189 ευρώ (2.000x35x0,27%), άρα το σύνολο της σύνταξης είναι 1.429 ευρώ (προσαύξηση 369 ευρώ!).

Παράδειγμα 2

Ο ασφαλισμένος του προηγούμενου παραδείγματος δεν συμπληρώνει τα 40 έτη ασφάλισης, παρά τα 35 έτη στην ηλικία των 67 ετών. Τότε δικαιούται σύνταξη 1.060 ευρώ και προσαύξηση 189 ευρώ (σύνολο 1.249 ευρώ).

Πώς θα «κλειδώσουν» 4.500 ημέρες ασφάλισης με 3.600 στα ΒΑΕ

Με τις διατάξεις των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων -ΒΑΕ- (4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων οι 3.600 στα ΒΑΕ) χορηγείται πλήρης σύνταξη σε ηλικία 62 ετών, ενώ για όσους ασκούν οικοδομικές εργασίες με τη συμπλήρωση των 60 ετών.

Προσοχή! Η χρήση της εν λόγω διάταξης προϋποθέτει την ύπαρξη τουλάχιστον 1.000 ημερών ασφάλισης στα ΒΑΕ τα τελευταία 13 χρόνια πριν από την αίτηση συνταξιοδότησης. Σε διαφορετική περίπτωση και για όσους το αγνοήσουν, χάνουν αυτό το δικαίωμα και η σύνταξη χορηγείται πέντε χρόνια αργότερα (67 ετών).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This