Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Η «έκρηξη» ενδιαφέροντος κρατά ανοιχτή την πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής Νο5 έως την Τρίτη 19/01

Το κονδύλι για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας ενδέχεται να ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ

Παράταση τεσσάρων ημερών στην υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία έληγε την Παρασκευή και, πλέον, οι δικαιούχοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έως την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα έως την ίδια ημέρα -σε περίπτωση λαθών- διόρθωσης των στοιχείων που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα myBusinessSupport για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Πάνω από 5.000 αιτήσεις την ώρα, κατά μέσο όρο, υποβάλλονται στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ αυτές έχουν ξεπεράσει τις 620.000, όταν το πρωί της Παρασκευής είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 554.423 υποψήφιοι δικαιούχοι. Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης είχαν υποβληθεί πάνω από 490.000 επιχειρήσεις και την περασμένη Τετάρτη 390.000 αιτήσεις.

Η «έκρηξη» ενδιαφέροντος αποτυπώνει πλήρως τις ανάγκες της αγοράς για άμεση ρευστότητα, κυρίως των ατομικών επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων που εντάσσονται στον 5ο κύκλο της κρατικής ενίσχυσης. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούσε ώρα με την ώρα την πορεία των αιτήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο παρουσιαζόταν ανήσυχο μέχρι και τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, καθώς το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων δεν ήταν υψηλό. Γι’ αυτό, άλλωστε, την περασμένη Δευτέρα είχαν εντάξει την επιστρεπτέα προκαταβολή στην ανακοίνωση με τις παρατάσεις σε μια σειρά από μέτρα. Στην ουσία δεν είχαν προσθέσει κάποια καινούργια πληροφορία, παρά μόνο «διαφήμιζαν» το γεγονός ότι το 50% της ενίσχυσης θα θεωρηθεί ως «μη επιστρεπτέο», ενώ το ελάχιστο όριο χρηματοδότησης είναι 1.000 ευρώ.

Ίδιος αριθμός εργαζομένων έως τέλος Ιουνίου

Σημειώνεται πως το ποσό αυτό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν έχουν δικαίωμα διόρθωσης μόλις υποβάλουν την αίτηση, ενώ δεσμεύονται ότι θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων έως το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών, η εκταμίευση των κονδυλίων προς τους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής Νο 5 αναμένεται να αρχίσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Το κονδύλι για τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει υπολογιστεί στα 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού, εφόσον παρατηρηθεί ενισχυμένο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, κυρίως από τη στιγμή που έχει υπάρξει ήδη ρεκόρ συμμετοχής. Υπενθυμίζεται πως στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής είχαν υποβάλει αίτημα 448.000 επιχειρήσεις, με το κράτος να καταβάλει στους δικαιούχους σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ