Η Κομισιόν… πνίγει την Ελλάδα – Τι αναφέρει στη νέα έκθεσή της

Must Read

Δεν αλλάζει… μυαλά η Κομισιόν, που επιχειρεί να σφίξει και πάλι τον κλοιό γύρω από την Ελλάδα, όντας ανήσυχη -αυτή τη φορά- για τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαιροποίησε την έκθεσή της για τη χώρα μας, καθώς από την αναχώρηση των στελεχών των δανειστών μέχρι και σήμερα ακόμα δεν κατάφερε να εμπιστευτεί τους Έλληνες, και δη τη νέα κυβέρνηση, που προσπαθεί να δώσει κάτι παραπάνω απ’ την προηγούμενη στον επί δεκαετία στερημένο λαό.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ισχυρίζονται πως γίνονται εξαγγελίες και ψηφίζονται νομοσχέδια χωρίς να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση στους δανειστές και την Κομισιόν, η οποία είναι υπεύθυνη για την πορεία των προϋπολογισμών όλων των χωρών της ΕΕ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Euro2day.gr, ενώ η αρχική αναφορά ήταν θετική και έκανε λόγο για πλήρη δέσμευση τόσο από τον υπουργό οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τους στόχους του προγράμματος και θα λάβει αντίμετρα στις περιπτώσεις που οι δαπάνες ξεφύγουν, ωστόσο στη συνέχεια έγιναν διάφορες εξαγγελίες για τις οποίες δεν είναι ενήμερη η Κομισιόν και ως εκ τούτου προετοιμάζεται για την πρώτη κίτρινη κάρτα.

Η έκθεση 

 «Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή 100% αξιόπιστα και αναλυτικά στοιχεία, ώστε να αξιολογηθεί και να ποσοτικοποιηθεί το πακέτο μέτρων της νέας κυβέρνησης» αναφέρει η έκθεση. Και συνεχίζει: «Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τις δεσμεύσεις που μας δόθηκαν υπό την διαδικασία πολιτικής διακήρυξης».

Πάντως, όπως αναφέρουν τα αρμόδια στελέχη, η πολιτική δέσμευση και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση στα ΜΜΕ δεν είναι εκείνα που εξετάζονται από τις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- η έκθεση αναφέρει τα εξής:

  1. Αναμένουμε να δούμε τα αντίμετρα που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση ότι θα παρουσιάσει για να καλύψει αποκλίσεις.
  2. Ο στόχος του 2019 ίσως μπορεί να επιτευχθεί, όμως, βάσει των εξαγγελιών και των όποιων στοιχείων που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια, οι στόχοι για το 2020 τίθενται εν αμφιβόλω.
  3. Τα στοιχεία για την συλλογή εσόδων είναι ασαφή (vague). Οι δαπάνες θεωρείται ότι θα έχουν αξιοσημείωτη επίπτωση (considerable effect) στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020.
  4. Η μείωση των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να προβληματίζει λόγω των αργών ρυθμών εκτέλεσης των δεσμεύσεων.
  5. Τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν πρέπει να τεθούν σε επιφυλακή για να μην υπάρξει μείωση της συλλογής των φορολογικών εσόδων.
  6. Τα έσοδα από τον τουριστικό τομέα αναμένεται φέτος να είναι μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις.
  7. Πρέπει να υπάρξει πιο στενή παρακολούθηση (closer monitoring) στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 να μη φέρει εκπλήξεις.
  8. Σε συνεννόηση με τον SSM πρέπει να υπάρξει διεξοδική επισκόπηση (thorough review) σε ό,τι αφορά τη δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.

Η αρμόδια επιτροπή DG ECFIN έχει ήδη απορρίψει εδώ και δυο εβδομάδες το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για της τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για αυτή την εξέλιξη, αλλά επέλεξε να μην το ανακοινώσει και να προσπαθήσει να υποβάλει νέο σχέδιο.

«Έχει… κατανόηση ο Σταϊκούρας»

Στα συμπεράσματά της η έκθεση αναφέρει ότι ο νέος υπουργός οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, φαίνεται να κατανοεί περισσότερο απ’ όλους τις δεσμεύσεις της χώρας.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για την ανάγκη να μην πολιτικοποιηθεί πάλι η οικονομική πορεία της Ελλάδας, όπως γίνεται στην Ιταλία, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές συνέπειες στους στόχους του προγράμματος και στην αξιοπιστία απέναντι στις αγορές.

Στο πρώτο EuroWorking Group οι εταίροι θα ζητήσουν τα αναλυτικά στοιχεία που λείπουν, ενώ το πρώτο άτυπο Eurogroup (14 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι) προβλέπεται αρκετά πιεστικό για τον κ. Σταϊκούρα.

Οι εταίροι αναμένεται να ζητήσουν πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων (και των πρωτογενών πλεονασμάτων), άμεση συνεργασία με τους δανειστές για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 καθώς και δέσμευση για αναλυτική λίστα των λεγόμενων countermeasures (αντίμετρων) σε περίπτωση που εξακριβωθεί απώλεια στα έσοδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This