Νέο γύρο «κόκκινων» δανείων προβλέπουν τράπεζες και οίκοι αξιολόγησης μετά το πέρας της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιούν, μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος των «μορατόριουμ» της κυβέρνησης για την αναστολή πληρωμής δανείων, είναι ορατός ο κίνδυνος να «κοκκινίσουν» πολλά δάνεια, που στην πλειονότητά τους ήταν ενήμερα προτού ξεσπάσει η πανδημία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών, 405.000 δάνεια, συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ, είχαν και έχουν λάβει αναστολή καταβολής δόσεων για εννέα μήνες, ενώ 400.000 δάνεια, ύψους 21 δισ. ευρώ, έχουν ρυθμιστεί διμερώς.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ προβλέπει τη δημιουργία επιπλέον «κόκκινων» δανείων, ύψους 8-10 δισ. ευρώ, κάτι που επισημαίνει σε νέα έκθεσή της και η Moody’s, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λόγω της διαφαινόμενης εκτόξευσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Πρόκειται, δηλαδή, για τα δάνεια που είναι «πορτοκαλί» και έχουν ισχυρές πιθανότητες να σταματήσουν να πληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας προειδοποιεί πως τρία στα 10 δάνεια που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν», καθώς υπάρχει έκδηλη ανησυχία ότι πολλοί δανειολήπτες δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Βάσει των στοιχείων, έως τον Νοέμβριο του 2020 το ποσό των δανείων σε καθεστώς αναστολής πληρωμών ανερχόταν σε 21 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,8 δισ. ευρώ ήταν ενήμερα.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να επεκτείνει το πρόγραμμα «Γέφυρα» και στα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να καλύψει σχεδόν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται από την πανδημία. Ήδη στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 57.000 στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων και σχεδιάζεται το πλαίσιο για τα επιχειρηματικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις τηλεδιασκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για το «καυτό» θέμα των ιδιωτικού χρέους, ζητείται να μην υπάρξει καμία οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται βιώσιμες, με αποτέλεσμα να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ».