Με την επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας να μεταβάλλεται διαρκώς και τις εισηγήσεις των ειδικών να αλλάζουν μέρα με τη μέρα, φαίνεται ότι αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει τον χάρτη των μέτρων που θα ισχύσουν και για τον μήνα Φεβρουάριο.
Χαρακτηριστικό των ιδεοληπτικών εμμονών της Κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν πιο… προωθημένες απόψεις σχετικά με την ανάγκη στήριξης της αγοράς.
Έτσι, την ώρα που στο αρχηγείο του οικονομικού επιτελείου στην πλατεία Συντάγματος είχαν αρχίσει να ακονίζουν τα μαχαίρια για την περικοπή των μέτρων που κρατούν σε μηχανική υποστήριξη την οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωνε την παράταση για άλλους έξι μήνες του δικαιώματος εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, αντί του Ιουνίου.
Αντίστοιχα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την περασμένη Πέμπτη τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τη δημοσιονομική στήριξη έως ότου παγιωθεί η ανάκαμψη, προφανώς και υπό το πρίσμα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στους εμβολιασμούς.
Τι ανακοινώθηκε για αναστολές συμβάσεων – τηλεργασία
Αργά το απόγευμα της Παρασκευής ανακοινώθηκε ότι παρατείνεται και για τον Φεβρουάριο το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Παρότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν έκρυβαν την επιθυμία τους να αρχίσουν τη σταδιακή απόσυρσή του, η νέα έξαρση της πανδημίας στάθηκε εμπόδιο. Έτσι, το μέτρο θα συνεχίσει να ισχύει για άλλον έναν μήνα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και σε αυτό θα μπορούν να συμμετέχουν τόσο, προφανώς, οι κλειστές επιχειρήσεις όσο και οι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, χωρίς να υπάρξουν τροποποιήσεις.
Για να έχουμε μία τάξη μεγέθους, τον Δεκέμβριο τέθηκαν σε αναστολή οι συμβάσεις 645.054 μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (καλλιτέχνες, εργαζόμενοι στον τουρισμό κ.λπ.), ενώ για τον Ιανουάριο η προθεσμία γα την υποβολή των αιτήσεων – δηλώσεων από εργοδότες και εργαζόμενους λήγει απόψε.
Επίσης, ήταν ήδη γνωστό ότι παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 50% των εργαζομένων των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, όπου όμως μπορεί να εφαρμοστεί.
Έως 28 του μήνα ο μηχανισμός «Συν-Εργασία»
Τουλάχιστον έως τις 28 Φεβρουαρίου θα ισχύει και ο μηχανισμός «Συν-Εργασία». Στο πλαίσιο του μηχανισμού επιδοτείται το 60% του καθαρού μισθού που χάνεται και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών για τον χρόνο εργασίας που χάνεται. Δηλαδή ο εργοδότης πληρώνει το 50% του καθαρού μισθού και το 50% των ασφαλιστικών εισφορών. Το κράτος πληρώνει το 60% του μισού καθαρού μισθού και το υπόλοιπο 50% των ασφαλιστικών εισφορών.
Ωστόσο, την εβδομάδα που μας πέρασε δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ σημαντικές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα, με κυριότερες:
- στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» εντάσσονται αποκλειστικά εργαζόμενοι που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τη 10η Αυγούστου 2020, αντί για την 30ή Μαΐου 2020 που ίσχυε μέχρι πρότινος,
- ο ονομαστικός μισθός που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 6.500 ευρώ, δηλαδή το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών του άρθρου 38 του ν. 4387/2016 (Α’ 104).
Πότε επιτρέπονται οι απολύσεις, πότε είναι άκυρες
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αναστολές των συμβάσεων συμβάλλουν καθοριστικά στο εάν και πότε επιτρέπεται για μία επιχείρηση να προβεί σε απολύσεις.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες για τις οποίες υπάρχει απαγόρευση λειτουργίας για τον Δεκέμβριο του 2020, οι επιχειρήσεις απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας για όσο χρονικό διάστημα οι συμβάσεις των εργαζομένων τελούν υποχρεωτικά σε αναστολή. Σε περίπτωση απόλυσης, αυτή είναι άκυρη.
Αναφορικά με τις πληττόμενες επιχειρήσεις βάσει ΚΑΔ για τον Δεκέμβριο του 2020, για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους εντός του Δεκεμβρίου απαγορεύεται να προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία σύμβασης εργασίας και σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.
Σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, ως ισόχρονο διάστημα νοείται το συνολικό χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις – εργοδότες έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής εντός του μηνός Δεκεμβρίου, δηλαδή το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία που έθεσαν σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας του πρώτου εργαζομένου εντός του μηνός Δεκεμβρίου έως και την ημερομηνία λήξης της τελευταίας αναστολής σύμβασης εργασίας εργαζομένου της επιχείρησης εντός του ίδιου μήνα.
Για παράδειγμα, επιχείρηση που έθεσε σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας κάποιων εργαζομένων της από 4/12/2020 έως 15/12/2020 και τις συμβάσεις εργασίας των ίδιων ή διαφορετικών εργαζομένων από 21/12/2020 έως 28/12/2020, υποχρεούται μετά τις 28/12/2020 να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για χρονικό διάστημα 20 ημερών, εφόσον η επιχείρηση – εργοδότης δεν κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών για τον μήνα Ιανουάριο.
Εάν μια επιχείρηση έθεσε σε αναστολή σύμβαση ή συμβάσεις εργασίας ενός ή περισσότερων εργαζομένων από 1/12/2020 έως 31/12/2020, υποχρεώνεται μετά την 31/12/2020 να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης εργασίας για 31 ημέρες, εφόσον δεν κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών για τον μήνα Ιανουάριο.
Τέλος, ως ίδιος αριθμός θέσεων εργασίας νοείται ο αριθμός των εργαζομένων που έχει η επιχείρηση κατά τη λήξη του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας εντός του μηνός Δεκεμβρίου, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού τυχόν προσλήψεων που έγιναν εντός του χρονικού διαστήματος χρήσης του μέτρου.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η επιχείρηση έχει λάβει κάποια μορφή στήριξης η οποία ορίζει άλλους περιορισμούς, τότε αυτοί υπερισχύουν.
Για παράδειγμα, όσοι συμμετείχαν στον 4ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής δεν μπορούν να προβούν σε απολύσεις έως τον Ιούνιο του 2021.
1.180.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο!
1.620.351 εργαζόμενοι είδαν μείωση εισοδημάτων κατά 40%!
Με τεράστια καθυστέρηση και χωρίς αιτιολόγηση ο ΕΦΚΑ την εβδομάδα που μας πέρασε δημοσίευσε την έκθεση με τα στοιχεία απασχόλησης για τον Φεβρουάριο του 2020, κάτι που θα έπρεπε να έχει κάνει από το καλοκαίρι! Τα δεδομένα αυτά έχουν ιδιαίτερη αξία, καθώς ο συγκεκριμένος μήνας είναι επί της ουσίας ο τελευταίος πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και το πρώτο σκληρό lockdown που εφαρμόστηκε την περασμένη άνοιξη.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά κατά κοινή ομολογία είναι και τα πιο αξιόπιστα αναφορικά με την πραγματική εικόνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, καθώς αποτυπώνουν, πέρα από το πλήθος των εργαζομένων, το ύψος των αποδοχών τους με βάση όσα δηλώνουν οι εργοδότες.
Πριν από έναν χρόνο, λοιπόν, ο μέσος μεικτός μισθός για 2.277.093 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα είχε διαμορφωθεί στα 960 ευρώ (ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο του 2019 ο μέσος μισθός ήταν 950 ευρώ). Πιο αναλυτικά, ο μέσος μεικτός μισθός για πλήρη απασχόληση τον Φεβρουάριο του 2020 ήταν 1.186 ευρώ, περίπου 920 ευρώ καθαρά και ο μέσος μεικτός μισθός για μερική απασχόληση στα 400 ευρώ, δηλαδή περίπου 335 ευρώ καθαρά.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη θέσπιση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης οριζόντια για όλους στα 534 ευρώ ήταν επιεικώς λανθασμένη. Περίπου 658.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση έλαβαν ποσά μεγαλύτερα από τις αποδοχές τους, κάτι που σαφώς αποτελεί γι’ αυτούς μια σημαντική ανάσα.
Την ίδια στιγμή, όμως, 1.620.351 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση είδαν τις αποδοχές τους να κατακρημνίζονται έως και 40%! Και όχι μόνο αυτό, το «έγκλημα» ολοκληρώθηκε με την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων για το διάστημα της αναστολής με βάση τα 534 ευρώ, με συνέπεια χιλιάδες εργαζόμενοι να το λάβουν μειωμένο έως και 30%.
Με αυτά τα δεδομένα, ήταν δυστυχώς αναμενόμενα τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία έδειξε ότι περίπου 4 στα 10 νοικοκυριά (37,5%) δήλωσαν ότι το εισόδημά τους μειώθηκε, ενώ κατά μέσο όρο το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών το 2020 μειώθηκε 11,5%.
Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών παραμένει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς 1 στα 4 νοικοκυριά (25,1%) δηλώνει πως διαβιεί με εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
Η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και θωρακίζεται πίσω από στατιστικά στοιχεία που εξυπηρετούν το αφήγημά της. Έτσι, τονίζεται από επίσημα χείλη σε κάθε ευκαιρία το γεγονός ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. η ανεργία κατάφερε να συγκρατηθεί σε ποσοστό γύρω στο 16% και δεν ακολούθησε την τάση της μεγάλης αύξησης που παρατηρήθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, η αλήθεια είναι ότι, όπως και η Eurostat, έτσι και η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν κάνει τίποτε άλλο παρά… γκάλοπ, τα οποία λίγη σχέση έχουν με την πραγματικότητα.
Αδιάψευστος μάρτυρας της εικόνας που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ, που σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο: τον Δεκέμβριο οι εγγεγραμμένοι στον οργανισμό ήταν 1.180.000 άτομα, δηλαδή ποσοστό περίπου 25%.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι το αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της χώρας σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2013, όταν η ανεργία είχε εκτοξευθεί στο 27,9%.