Τρίτη 3/8/2021

ΥΠΟΙΚ: «Ψήνεται» πακέτο μέτρων για στήριξη της εστίασης, με τις… ευλογίες της Κομισιόν

«Παίζει» και παράταση στη μείωση του ΦΠΑ, με στόχο να στηριχτεί έμμεσα και ο τουρισμός

Μια σειρά από μέτρα στήριξης ειδικά για την εστίαση επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς είναι βέβαιο ότι είναι ο κλάδος που θα «ανοίξει» στο τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να παραταθεί το μετρό των μειωμένων μισθωμάτων και για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο για επιχειρήσεις της εστίασης, ακόμα κι αν έως εκείνη την περίοδο έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν. Παράλληλα, το υπουργείο θα εφαρμόσει το νέο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, προκειμένου να καλύπτουν έξοδα όπως είναι:

  • τα ενοίκια
  • οι λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης και τηλεφωνίας
  • οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων

Δείτε επίσης: Ειρωνεύεται τους εστιάτορες ο Άδωνις: «Όποιος θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του, τα παίρνω εγώ» (video)

Ακόμα ένα μέτρο για τη στήριξη του κλάδου θα είναι η παράταση στη μείωση του ΦΠΑ έως και τον Σεπτέμβριο ή έως το τέλος του έτους. Στόχος είναι να στηριχτεί και ο τουρισμός, ένα κομμάτι του οποίου ανήκει και στον κλάδο της εστίασης.

Νέο «πάγωμα» στις πληρωμές υποχρεώσεων

Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται το νέο «πάγωμα» στις πληρωμές υποχρεώσεων προς την Εφορία, τα ταμεία και τις τράπεζες, προκειμένου οι εν λόγω επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν μέσα στους επόμενους μήνες. Ένα από τα σενάρια, υπό την αίρεση της σύμφωνης γνώμης των θεσμών, είναι και η ρύθμιση χρεών που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των lockdowns, σε πολλές δόσεις με ευνοϊκούς όρους.

Τέλος, στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και το σενάριο να χαρακτηριστεί ως «μη επιστρεπτέο» το 50% του ποσού που έλαβαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1 έως 3, μετά και την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν να χαρακτηριστεί ως επιχορήγηση ένα σημαντικό κομμάτι των κρατικών ενισχύσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «εκτόξευσε» το ποσό που μπορεί να χορηγηθεί για την κάλυψη των πάγιων δαπανών μιας επιχείρησης από τα 3.000.000 ευρώ στα 10.000.000 ευρώ.

*φωτό αρχείου

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ