Κυριακή 1/8/2021

Oι επιστήμονες περιμένουν με αγωνία το 400άρι, αλλά η ΚΥΑ που θα «ξεκλειδώσει» την όλη διαδικασία παραμένει ανυπόγραφη!

Από τον περασμένο Νοέμβριο το μόνο που λαμβάνουν είναι υποσχέσεις επί υποσχέσεων

Ούτε ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκληφθεί η… εξοργιστική καθυστέρηση της κυβέρνησης στη στήριξη των επιστημόνων.

Από τον περασμένο Νοέμβριο ξεκίνησαν οι υποσχέσεις από τους υπουργούς για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ, εν όψει τότε των εορτών. Τα Χριστούγεννα πέρασαν, υπουργοί άλλαξαν, οι υποσχέσεις συνεχίστηκαν, αλλά ακόμη δεν έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία!

Τελευταία δημόσια δέσμευση ήταν αυτή που έκανε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εργασίας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι «σήμερα ή αύριο» θα εκδοθεί η ΚΥΑ.

Την ενίσχυση συνολικού ύψους 50.000.000 ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβουν περίπου 150.000 επιστήμονες και αυτοπασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι και γεωτεχνικοί), που θα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, προϋπόθεση για να λάβει κάποιος το επίδομα θα είναι η μείωση των εσόδων κατά 20% για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ θα ληφθεί υπόψη και το οικογενειακό εισόδημα.

Έξαλλοι οι δικηγόροι

Η θέσπιση του κριτηρίου του οικογενειακού εισοδήματος, ωστόσο, έχει προκαλέσει τη μήνιν των δικηγόρων, που ανακοίνωσαν προ ημερών ότι αποχωρούν από τον διάλογο με το υπουργείο Εργασίας, καταγγέλλοντας ότι αυτό δεν συνέβη σε καμία άλλη περίπτωση στήριξης κλάδων, οι οποίοι πλήττονται λόγω της πανδημίας.

Για τη λήψη της ενίσχυσης οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αρχικώς δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ