Σάββατο, 17 Απρίλιος 2021

«Στο συρτάρι» η… γενναία ρύθμιση των 120 δόσεων που απαιτεί η αγορά!

Μαζί μπαίνει και το σενάριο για «κούρεμα» των κορωνο-οφειλών

Τέλος σε κάθε σκέψη για μια γενναία ρύθμιση, με 120 δόσεις, που απαιτεί η αγορά για τα «κορωνοχρέη» βάζει το οικονομικό επιτελείο, μετά την απόφασή του να φέρει μια ρύθμιση έως 48 δόσεων για τις οφειλές της πρώτης καραντίνας!

Πρόκειται για χρέη ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Εφορία και 315.000.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πληρωμές αυτών των υποχρεώσεων είχαν «παγώσει» αρχικά έως το τέλος Απριλίου και πλέον η αναστολή πληρωμής επεκτείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνει στο «συρτάρι» και το σενάριο για «κούρεμα» των κορωνο-οφειλών, με επίκεντρο τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σφοδρά από την υγειονομική κρίση και παραμένουν κλειστές για πολλούς μήνες με κρατική εντολή.

Όπως είχε γράψει η «δημοκρατία», το οικονομικό επιτελείο -παρά τις διαρροές της ίδιας της κυβέρνησης– δεν είχε θέσει το θέμα των 120 δόσεων στους θεσμούς κατά τη διάρκεια της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, καθώς οι δανειστές έχουν ταχθεί κατά αντίστοιχων ρυθμίσεων. Πρόκειται για ένα αίτημα της αγοράς, που θα της επιτρέψει να ορθοποδήσει μετά το πέρας της πανδημίας, το οποίο δεν συμμερίζεται η κυβέρνηση, φοβούμενη τις… ανησυχίες των δανειστών, που νιώθουν ότι βιώνουν τις εποχές των Μνημονίων.

Οφειλές που «παγώνουν»

Συγκεκριμένα, οι οφειλές που «παγώνουν» προς την Εφορία αφορούν τον ΦΠΑ, τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, τον φόρο κληρονομιάς και τις μηνιαίες δόσεις παλαιότερων ρυθμίσεων, όπως είναι οι 100 ή οι 120 δόσεις, ενώ για τα ταμεία τις εισφορές των εργοδοτών και των επαγγελματιών της περιόδου Φεβρουαρίου – Απριλίου 2020.

Οι οφειλέτες θα μπορούν να καταβάλουν τους «παγωμένους» φόρους σε 24 άτοκες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου για τα εν λόγω χρέη ήταν για 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις, με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ