Το «hangover» της επόμενης μέρας της πανδημίας για την ελληνική οικονομία

Να μην μετατραπεί η υγειονομική κρίση σε νέα κρίση χρέους

Συντάκτης: Newsroom

Την ελπίδα ότι, φέτος, «παρά τις τεράστιες αβεβαιότητες, στο τέλος θα έχουμε έναν προϋπολογισμό με καλή διαχείριση των δημοσιονομικών, δεδομένων των συνθηκών (της πανδημίας)» εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση για την παρουσίαση του «προϋπολογισμού των πολιτών».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και η ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού».

Το «hangover» της επόμενης μέρας

Παράλληλα, ο κ.Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο «hangover» της επόμενης μέρας της πανδημίας για την οικονομία, όταν -όπως χαρακτηριστικά είπε- «αφού έχεις “πιει” πάρα πολλές δημόσιες δαπάνες και κάποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι έχουν εξαρτηθεί από αυτές για μακρό χρόνο, πρέπει να δεις πώς θα περάσεις στην επόμενη φάση, που θα σταματήσει αυτή τη εξάρτηση από τον δημόσιο κορβανά (…) Είναι πολύ κρίσιμη αυτή η μετάβαση, γιατί τότε θα κριθεί το ποσοστό της ανεργίας, η απώλεια θέσεων εργασίας, το πλήγμα που μπορεί να υποστούν οι επιχειρήσεις και πολλές οικογένειες. Αυτή η φάση, που έχει μεγάλες μακροοικονομικές συνέπειες, είναι ένα πολύ δύσκολο στοίχημα».

Κι αυτό, την ίδια στιγμή που η μετάβαση στην επόμενη ημέρα χρειάζεται να γίνει με τις λιγότερες δυνατές αναταράξεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, δηλαδή με την επάνοδο του χρέους στην τροχιά ταχείας μείωσης, που απαιτείται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Πέρυσι και φέτος είχαμε μια πανδημία που τίναξε στον αέρα τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για το 2020. Ενώ ξεκινήσαμε με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, μετά, στην ανώμαλη περσινή χρονιά, είχαμε πολύ σημαντική απόκλιση, που ακόμα δεν ξέρουμε πόση είναι, γιατί η στατιστική υπηρεσία δεν μας έχει πει ακόμα (ποιο είναι) το ΑΕΠ τελευταίου τριμήνου. Ενδεχομένως θα μάθουμε με αρκετή καθυστέρηση -γιατί κι αυτό θα έχει μια αναθεώρηση- κάτι που θα είναι κοντά στο τελικό ΑΕΠ, τον Απρίλιο» σημείωσε.

Από τον προϋπολογισμό στον ισολογισμό του κράτους

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και στη «βαριά» μεταρρύθμιση, που αφορά τη μετάβαση από τον προϋπολογισμό στον ισολογισμό του κράτους, επισημαίνοντας πως ο προϋπολογισμός αποκρύπτει μεγάλο κομμάτι της πραγματικότητας.

«Η αλήθεια σε καμία επιχείρηση δεν βρίσκεται στο βιβλίο εσόδων-εξόδων, η αλήθεια βρίσκεται στον ισολογισμό. Ο προϋπολογισμός είναι σαν το βιβλίο εσόδων-εξόδων, ενώ αυτό που χρειαζόμαστε είναι ο ισολογισμός. Το κράτος δεν έχει βιβλίο αποθήκης, το κράτος δεν έχει πραγματικό μητρώο παγίων (…), ούτε τα ακίνητά του ξέρει λογιστικά με την ακρίβεια που πρέπει, ούτε τον εξοπλισμό, ούτε τα κινητά (περιουσιακά στοιχεία) έστω με στοιχειώδη ακρίβεια» σημείωσε, επισημαίνοντας πως αυτή η μεταρρύθμιση συνιστά ένα μεγάλο έργο, που «βασανίζεται» επί επτά- οκτώ χρόνια και «τώρα επιτέλους θα γίνει προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, που συνοδεύεται από τη μεταρρύθμιση του ηλεκτρονικού τιμολογίου και την κωδικοποίησή του. Όλη αυτή η μεταρρύθμιση (…) θα είναι αντικείμενο της επόμενης τριετίας, ένα πολύ μεγάλο έργο, που θα χρηματοδοτηθεί από Ταμείο Ανάκαμψης».

Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού υπενθύμισε τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας για τα δάνεια του Ταμείου, επισήμανε ότι στον αγροδιατροφικό τομέα και στο πλαίσιο του Ταμείου «για πρώτη φορά θα κάνουμε κάτι πολύ τολμηρό, θα ενθαρρύνουμε συνεργασίες που δεν θα είναι μόνο οριζόντιες, αλλά ταυτόχρονα οριζόντιες και κάθετες. Φανταστείτε επιχειρήσεις με δίκτυα εξαγωγών, επιχειρήσεις με μεταποίηση και πάρα πολλούς αγρότες, όλους να κινούνται με βάση ενιαίο επιχειρηματικό σχέδιο».

Π.Δούκας: Επιτυχία αν το έλλειμμα κρατηθεί κάτω από το 11% με τα σημερινά δεδομένα

Την εκτίμηση ότι αν, με τα σημερινά δεδομένα, το πραγματικό έλλειμμα κινηθεί κάτω από το 11% αυτό θα είναι επιτυχία για την Ελλάδα, διατύπωσε από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πέτρος Δούκας. «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση καταβάλει πραγματικά καλή προσπάθεια» σημείωσε, τονίζοντας ότι, διεθνώς, βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα ένα «τεράστιο τύπωμα χρήματος» για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων.

«Το 2004-2007, το να έχεις πάνω από 3% έλλειμμα θεωρείτο, με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, λίγο- πολύ έγκλημα (…) Σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο ακούγεται πως θα φτάσει σε δημοσιονομικό έλλειμμα που θα ξεπεράσει το 18%, η Αμερική στο 16% και κάτι, η Ισπανία στο 12% ακόμα και η Σαουδική Αραβία που πνίγεται στο πετρέλαιο, θα έχει ένα έλλειμμα άνω του 11%. Κι αυτά κυρίως χρηματοδοτούνται πλέον όχι γενικά από τις ελεύθερες αγορές, αλλά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αμερικανική Federal Reserve να τυπώνουν χρήμα, με το οποίο χρηματοδοτούν την αγορά ομολόγων» σημείωσε.

Π.Λιαργκόβας: Να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση για το χρέος

Την ανάγκη να ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για τη διαχείριση του χρέους, αμέσως μόλις «τιθασεύσουμε το τέρας της πανδημίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Παναγιώτης Λιαργκόβας, τέως συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

«Ως προς τα ελλείμματα, ο προϋπολογισμός πιέζεται φέτος, αλλά αν συνεχιστεί η δημοσιονομική χαλαρότητα το 2022 στην ΕΕ -θεωρώ πως θα συνεχιστεί- δεν θα αντιμετωπίσουμε σημαντικό πρόβλημα. Θα παραμένει ωστόσο το ζήτημα του χρέους. Για το χρέος, μετά την πανδημία, θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί δεν είμαστε η μόνη χώρα στην οποία αυξήθηκε λόγω πανδημίας. Όλες οι χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Κατά την άποψή μου πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση» υπογράμμισε.

Κ.Μίχαλος: Να μη μετατραπεί η υγειονομική κρίση σε νέα κρίση χρέους

Την προσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας στα νέα δεδομένα της πανδημίας, αλλά ενδεχομένως και τη διαφορετική αντιμετώπιση κάθε χώρας, θεωρεί ως αναγκαία ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κώστας Μίχαλος. Ακόμα όμως κι αν αυτό γίνει, πρόσθεσε, δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού για μια οικονομία όπως η ελληνική, με το υψηλό δημόσιο χρέος και τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο.

«Η δημοσιονομική επέκταση είναι απαραίτητη, αλλά πρέπει να μείνει όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη, ώστε να μη μετατραπεί η υγειονομική κρίση σε νέα κρίση χρέους. Ζητούμενο για τη χώρα είναι να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και την αναχρηματοδότηση του χρέους, καθώς και, την επόμενη μέρα, τη σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων. Στα επόμενα χρόνια θα χρειαστούμε ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής αποτελεσματικό και ταυτόχρονα φιλικό προς την ανάπτυξη, με περαιτέρω μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών», είπε.

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε: «η Ελλάδα, για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία, πρέπει να βρει το δρόμο εξόδου από μια μεγάλη κρίση. Να διασφαλίσει όρους ανάκαμψης και ανάπτυξης, αλλά και δημοσιονομικής σταθερότητας και βιωσιμότητας. Αυτό απαιτεί κατάλληλη πολιτική διαχείριση. Απαιτεί όμως και ευρεία συναίνεση: η οποία χτίζεται στη βάση της διαφάνειας, της λογοδοσίας. Χτίζεται στη βάση της προσβασιμότητας, της κατανόησης, του ουσιαστικού δημοσίου διαλόγου. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η έκδοση του Προϋπολογισμού Πολιτών».

Ζητούμενο για τη χώρα σήμερα είναι να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να εξασφαλίσει την αναχρηματοδότηση του χρέους της και ζητούμενο για την επόμενη μέρα – μετά την πανδημία – είναι η σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων και η επιστροφή σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Η μεγάλη πρόκληση τα επόμενα χρόνια, είναι η δημιουργία συνθηκών ταχύτερης επανεκκίνησης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για το σκοπό αυτό, στόχος είναι να εστιάσουμε στην αποτελεσματικότερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ με προγράμματα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια και θα πολλαπλασιάσουν τους πόρους που κατευθύνονται στην οικονομία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράταση έως 6 μήνες σε πληρωμή οφειλών στην εφορία

Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον Δεκέμβριο – Τα ποσά για τα οικιακά...

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε στην δημοσιότητα την Πέμπτη τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο. Τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης...

Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 3% στην Ελλάδα – Το ξέφρενο ράλι...

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι 2,4% τον Νοέμβριο του 2023, από 2,9% τον Οκτώβριο, σύμφωνα τα στοιχεία της προκαταρκτικής εκτίμησης της...

Ημέρα πληρωμών για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Μποναμάς με το Επίδομα Προσωπικής Διαφοράς

Από 100 έως 200 ευρώ θα λάβουν οι δικαιούχοι, ανάλογα με το ύψος της της σύνταξής τους

Με κάμερες οι έλεγχοι των εφοριακών σε πολίτες και επιχειρήσεις

Ακόμα και κάμερες πάνω στους εφοριακούς επιστρατεύει η ΑΑΔΕ για τους ελέγχους που θα πραγματοποιούν σε πολίτες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο...

Νέα ψηφιακή διαδικασία για έκδοση ΑΦΜ και κλειδάριθμου – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Από την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου τίθενται σε λειτουργία δύο νέες ψηφιακές εφαρμογές για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των πολιτών, όπως ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή...

Φρένο στο success story από τον ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2024

Τέλος στο success story της κυβέρνησης Μητσοτάκη βάζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με την πρόβλεψη πως η ανάπτυξη θα σημειώσει επιβράδυνση...

Αλλαγές τελευταίας στιγμής για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Αυτές είναι οι διαφοροποιήσεις που φέρνει η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή

Πρόστιμο-χάδι σε ακόμα μία πολυεθνική!

Η εταιρία καφέ Jacobs καλείται να πληρώσει μόλις 1.000.000 ευρώ για αισχροκέρδεια, αν και τα καθαρά κέρδη της το 2022 έφτασαν τα 2.500.000 ευρώ  

Αυξήσεις στα διόδια από 1ης Ιανουαρίου – Ο γιορτινός… μποναμάς στους οδηγούς

Σε συμφωνία για την αύξηση των διοδίων κατέληξαν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους των οδικών αξόνων της χώρας. Ξεκινούν από την...

Η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» στέλνει τους Έλληνες στα… Σκόπια για σούπερ μάρκετ και καύσιμα!

Στενάζουν τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια - Δεν αντέχουν άλλο οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας

Διοικητής ΕΦΚΑ: Λάθος τουλάχιστον 1 στις 10 fast track συντάξεις – Καλύτερα από καθόλου!

Ο Αλέξανδρος Βερβερής, διοικητής του ΕΦΚΑ, παραδέχθηκε αυτό που λέγεται από μερίδα του Τύπου το τελευταίο διάστημα: η διαδικασία fast track που ακολουθήθηκε για...

«Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν»...

Να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα επιχειρούν στο υπουργείο Οικονομικών μετά το νέο νομοσχέδιο που φέρνει φοροκαταιγίδα και «πνίγει» τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.Την ώρα που το...

Ακόμα δεν ήρθε το νέο φορονομοσχέδιο και τού ετοιμάζουν… λίφτινγκ!

Τι αλλάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες μετά τη δημόσια διαβούλευση και τις παρατηρήσεις που υπέβαλαν φορολογούμενοι

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Μια χούφτα άνθρωποι στην κηδεία της συζύγου του δικτάτορα

Οπως έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξεχασμένη απ' όλους σ' ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ερυθραία, συντροφιά με τις φωτογραφίες...

Έξαλλη με ταμία καταστήματος η Φαίη Σκορδά: «Μου γύρισε το μάτι, δεν καταλαβαίνετε τι της έκανα»

Η ερώτηση μιας εργαζόμενης σε κοσμηματοπωλείο στην Φαίη Σκορδά, στάθηκε αρκετά για να βγάλει έξω από τα ρούχα της την γνωστή παρουσιάστρια, όπως η...

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Ζαχάροβα: Αυτός είναι ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό ελληνικού χωριού

Ανακοίνωση για την ταυτοποίηση του διοικητή του Τάγματος Αζόφ ο οποίος σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν το πρόσωπο που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό...

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα: «Χαώδης και επικίνδυνη κατάσταση»

Ματωμένοι γάμοι, κλοπές, ζημιές και κλίμα τρομοκρατίας στο «κρατίδιο» των Ρομά

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού επιχειρηματιών που, έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση παιδιών, βρίσκεται στα «μαχαίρια»...

Η Ελένη Κρίτα αποκάλυψε πόσα χρήματα πήραν οι πρωταγωνιστές του «Παρά Πέντε»

Η ηθοποιός Ελένη Κρίτα έδωσε μια συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και αναφέρθηκε στην επιτυχία της σειράς «Παρά Πέντε» αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων πόσα χρήματα πήραν...

Κατερίνα Καινούργιου: «Φοβήθηκα, έκανα τσίσα πάνω μου και με βάλανε στο καλοριφέρ να στεγνώσω»

Σήμερα το πρωί, η Κατερίνα Καινούργιου, έκανε μια εξομολόγηση μέσα από την εκπομπή της σχετικά με ένα περιστατικό που της συνέβη στο σχολείο αλλά...

Λαχτάρα για τη Μαρινέλλα στο νοσοκομείο

Μια περιπέτεια υγείας ανάγκασε την βασίλισσα του ελληνικού τραγουδιού, Μαρινέλλα να απέχει από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις.Η σπουδαία ερμηνεύτρια νόσησε με κορωνοϊό και χρειάστηκε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλ. Μαρουσάκης: «Ανοιξιάτικος καιρός το Σαββατοκύριακο» – Πότε έρχεται το νέο κύμα κακοκαιρίας

Μπορεί σήμερα να μπήκε και επίσημα ο Χειμώνας, ο καιρός όμως το Σαββατοκύριακο θα θυμίζει....Άνοιξη, με ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του...

Nαυσικά Παναγιωτακοπούλου: «Μου φαίνεται πολύ κουραστικό που έχω δεχτεί 150 ερωτήσεις για το πότε παντρεύομαι»

Η Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου έδωσε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό» και μίλησε ακόμη μια φορά για τις φήμες περί χωρισμού με τον Κώστα Πηλαδάκη, αναφέρθηκε στο γιατί δεν έχει παντρευτεί...

Διπλωμάτης του διαβόλου, σφαγέας της Κύπρου

Διαβάστε σήμερα στη «δημοκρατία»: Ο σκοτεινός Χένρι Κίσινγκερ διέβη τις πύλες της Κολάσεως - Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έπαιξε βρόμικα παιχνίδια κατά του Ελληνισμού - Κυνικός, αδίστακτος,...

Χειροπέδες σε δύο 13χρονους στη Ναύπακτο! «Έφτιαχναν» και διακινούσαν γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους

Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Ναυπάκτου η είδηση ότι δύο 13χρονοι μαθητές Γυμνασίου είχαν «φτιάξει» μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους και τις διακινούσαν κιόλας!Ο Διευθυντής του...

«Άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν», είπε ο Μητσοτάκης για το «άκυρο» του Σούνακ

Με αφορμή την παρουσία του στο Ντουμπάι για τη Σύνοδο των COP28 για το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο Bloomberg, όπου ένα από τα θέματα ήταν φυσικά...

«Μαχαιρώνουμε λευκούς»

Πριν από λίγες εβδομάδες σε ένα μικρό γαλλικό χωριό 500 κατοίκων μία ομάδα αγνώστων επιτέθηκε με μαχαίρια στον χορό των νέων του χωριού, λέγοντας «ήρθαμε να μαχαιρώσουμε λευκούς». Ενας...