Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Έρχεται η «Γέφυρα ΙΙ» για την στήριξη των δανειοληπτών, αλλά… κουτσουρεμένη κατά ένα μήνα!

Το νέο πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 8 μηνών αντί για 9

Προτού καν αρχίσει η εφαρμογή του νέου μέτρου επιδότησης των δόσεων σε επιχειρηματικά δάνεια, η κυβέρνηση κόβει έναν μήνα από τη στήριξη των εν λόγω δανειοληπτών.

Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το νέο πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 8 μηνών και όχι 9 μήνες, όπως τόνιζαν συνεχώς τα αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Επισημαίνεται πως το «Γέφυρα Ι», που αφορά τα δάνεια πρώτης κατοικίας φυσικών προσώπων, επιδοτεί τις δόσεις για τρία συνεχόμενα τρίμηνα.

Στο «Γέφυρα ΙΙ», που εκτιμάται να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της άνοιξης, επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας. Να σημειωθεί πως το «Γέφυρα ΙΙ» δεν προβλεπόταν ως μέτρο στον Προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να εξασφαλίσει ένα κονδύλι ύψους 300.000.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε περίπου 200.000 δανειολήπτες, με επιχειρηματικά δάνεια που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται το σενάριο να υπάρξει μέριμνα και για όσες επιχειρήσεις είχαν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 20% από την έναρξη της πανδημίας, ενώ συζητείται και η πρόταση να επιδοτηθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν αποδεδειγμένα μειωμένο μίσθωμα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. έξι μήνες).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το ποσοστό επιδότησης για τα ενήμερα δάνεια θα φτάνει έως και το 90% και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 80% της μηνιαίας δόσης. Όσες επιχειρήσεις ή ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν «κόκκινο» δάνειο θα πρέπει να προχωρήσουν αρχικά σε ρύθμιση, προκειμένου να λάβουν στη συνέχεια την κρατική επιδότηση.

Το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» αναμένεται να καλύψει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ