Κατώτατος μισθός: Οι προεκλογικές εξαγγελίες περί αύξησής του, οδηγούν σε… νέα μείωση!

Με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση ήδη τον έχει «ψαλιδίσει»

Must Read

Προς νέα αναβολή, την τέταρτη κατά σειρά, οδεύει η διαδικασία καθορισμού του ύψους του κατώτατου μισθού, που επηρεάζει τις αποδοχές 1.000.000 εργαζομένων, αλλά και ανέργων.

Ο κατώτατος μισθός παραμένει καθηλωμένος στα 650 ευρώ μεικτά, δηλαδή 546 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο του 2019, ωστόσο τον τελευταίο χρόνο η κυβέρνηση προχώρησε σε έμμεση μείωση για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ανέρχεται σε 534 ευρώ.

Βάσει της τελευταίας νομοθετικής παρέμβασης, η τετράμηνη διαδικασία επρόκειτο να ξεκινήσει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου και να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου. Όμως, οι αστοχίες της κυβέρνησης και το παρατεταμένο lockdown καθιστούν επίφοβη οποιαδήποτε εκτίμηση για την πορεία των βασικών μεγεθών της οικονομίας, που αποτελούν προϋπόθεση για το ύψος του μισθού, ενώ εκφράζονται παράλληλα φόβοι ότι με τη λήξη των μέτρων η ανεργία θα εκτοξευθεί.

Προσωρινή απαγόρευση απολύσεων

Εξάλλου, σειρά μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις συνοδεύονται με την προσωρινή απαγόρευση απολύσεων (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή, αναστολή συμβάσεων).

Προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης. Όμως, η δυσθεώρητη ύφεση (θυμίζουμε ότι το 2020 έκλεισε με -8,2%) συνεπάγεται ότι, αν η κυβέρνηση τηρήσει κατά γράμμα τον μνημονιακό νόμο του 2013, τότε θα έπρεπε να προχωρήσει σε μείωση. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, να… νομιμοποιήσει τη μείωση που έχει ήδη επιβάλει, με πρόσχημα την πανδημία!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This