Τα βασικά έργα στους τέσσερις πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

Η παρουσίαση του Σχεδίου

Must Read

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ΑνθεκτικότηταςΕλλάδα 2.0») φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε μία νέα εποχή και έχει πρωταρχικό στόχο να καλύψει το μεγάλο κενό στις επενδύσεις και στην απασχόληση που χαρακτήριζε την ελληνική οικονομία και επιδεινώθηκε με την πανδημία», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του Σχεδίου.

Όπως είπε βασικός στόχος του είναι να κινητοποιήσει δυνάμεις κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και για το σκοπό αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει το σύνολο των κονδυλίων που της αναλογούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή 17,8 δισ. ευρώ επιδοτήσεων και 12,7 δισ. ευρώ δανείων. Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές, όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, η κυβέρνηση επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικά επενδύσεις ύψους 57 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: «Η Ελλάδα 2.0. οδηγεί στην δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου» (video)

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες του «Ελλάδα 2.0» καθώς και τα βασικά έργα και τις μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται σε κάθε έναν από τους τομείς αυτούς. Αυτά είναι τα ακόλουθα:

  1.  Πράσινη μετάβαση. Σε αυτήν περιλαμβάνονται προγράμματα όπως ένα εκτεταμένο «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και Δημόσιο, η ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών, έργα ενεργειακής αποθήκευσης, μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, εξοπλισμός για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, ο εκσυγχρονισμός πολεοδομικών σχεδίων κ.ά.
  2. Ψηφιακή Μετάβαση: Περιλαμβάνονται έργα όπως η προεγκατάσταση υποδοχών οπτικών ινών στα κτίρια, η ανάπτυξη του δικτύου 5G και η ηλεκτροκίνηση, η ψηφιοποίηση αρχείων σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, το Κτηματολόγιο, η μετανάστευση, ο ΕΦΚΑ και η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα του Δημοσίου. Επίσης περιλαμβάνονται προγράμματα που αφορούν το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης συναλλαγών δημοσίου και πολιτών, την ψηφιοποίηση για την αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, την ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων κ.ά.
  3. Θεσμικός Μετασχηματισμός και επενδύσεις: Πρόκειται μεταξύ άλλων για ισχυρά κίνητρα για τον μετασχηματισμό της οικονομίας, αλλά και για την χρηματοδότηση του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) του Ε65, για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου σιδηροδρόμων, των ηλεκτρικών διοδίων καθώς και άλλες έξυπνες υποδομές. Επίσης προβλέπονται επενδύσεις στον πολιτισμό (Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων Πειραιά), στον τουρισμό, για την αναβάθμιση τουριστικών υπηρεσιών, την προσβασιμότητα στις παραλίες και ειδικά προγράμματα κατάρτισης, ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα κ.ά.
  4. Κοινωνικός πυλώνας: Αφορά σε μεγάλα προγράμματα για την αύξηση της απασχόλησης, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού στα εργαστήρια στην εκπαίδευση, πολύ μεγάλες επενδύσεις στο σύστημα της υγείας για τον εκσυχρονισμό και ανακαίνιση του εξοπλισμού στα νοσοκομεία, εθνικά προγράμματα για σωματική άσκηση και τη διατροφή, όπως και επενδύσεις που ενδυναμώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, τη παιδική προστασία κ.ά..

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, δήλωσε ότι το “Ελλάδα 2.0” αποτελεί ένα πλήρες Business plan για την ανάπτυξη των επενδύσεων στη χώρα μας. Όπως είπε το Σχέδιο «δίνει απάντηση στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας με τις 58 μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει. Στο επίκεντρο του βρίσκονται οι νέοι, οι γυναίκες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι άνθρωποι του πολιτισμού. Η μεγάλη πρόκληση δεν είναι η απορρόφηση των πόρων η οποία θα προσφέρει πρόσκαριη ανάπτυξη, αλλά και η διοχέτευση των κεφαλαίων με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη χώρα μας. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος δεκαετιών».

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επισήμανε ότι «οι χρηματοδοτήσεις του Εθνικού Σχεδίου αφορούν σε δάνεια για επενδύσεις σε πράσινες και ψηφιακές δράσεις, σε δράσεις εξωστρέφειας, σε έρευνα και καινοτομία καθώς και για συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων». Όπως εξήγησε το κράτος θα δίνει συγχρηματοδότηση και όχι εγγυήσεις. Το κράτος θα βάζει μέχρι το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων κατά 1/5 στην ελληνική οικονομία έως το 2026».

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος σημείωσε ότι πρόκειται για μια συνεκτική δέσμη προγραμμάτων έργων και μεταρρυθμίσεων για την κάλυψη του μεγάλου επενδυτικού κενού στη χώρα. Βασικοί στόχοι είναι η αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας με βάση και τις κατευθύνσεις της έκθεσης Πισσαρίδη. Μεγάλη συμβολή στις χρηματοδοτήσεις θα έχει και το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο όπως είπε θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλης Αργυρού τόνισε ότι πρόκειται για θεμελιώδη αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος μέσω της σημαντικής αύξησης του ΑΕΠ, «που θα οδηγήσει στην ανάδειξη των εξαγωγών σε κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Τα κέρδη στο ΑΕΠ και την απασχόληση θα είναι μόνιμα και θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων» είπε ο Μιχάλης Αργυρού που επιβεβαίωσε μελέτη του ΣΟΕ «για τα μεγάλα αναπτυξιακά οφέλη που θα φέρει το Σχέδιο στην ελληνική οικονομία».

Η αναλυτική παρουσίαση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη

Αναλυτικά, η παρουσίαση του Σχεδίου από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών:

«Με οικονομικούς όρους, ο πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, εθνικό προϊόν και απασχόληση, κενό ενδημικό των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία, που επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19. Σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών, για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, ώστε να κινητοποιήσει σημαντικότατα επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια.

Το “Ελλάδα 2.0” αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Τον πράσινο, τον ψηφιακό, τον κοινωνικό και αυτόν που αφορά στον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.

1. Ως προς την πράσινη μετάβαση, οι επενδύσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Εκτεταμένο πρόγραμμα «εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και υποδομές.
  • Διασύνδεση των ελληνικών νησιών, η οποία θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης που θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Προώθηση στρατηγικών αστικών αναπλάσεων υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας.
  • Μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, συνοδευόμενα από αλλαγές στην χρήση των δικτύων άρδευσης και εγκατάσταση τηλεμετρητών για τον εντοπισμό διαρροών και την έξυπνη διαχείριση του νερού.
  • Νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.
  • Πρωτοβουλίες για προστασία της βιοποικιλότητας.
  • Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας.
  • Επενδύσεις εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων που θα πληροφορούν έγκυρα και αμέσως για τις δυνατότητες χρήσης γης για τα 4/5 της χώρας.

2. Για την ψηφιακή μετάβαση, οι επενδύσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη χρήση δικτύων οπτικών ινών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
  • Ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.
  • Σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με σύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με τα ελληνικά νησιά.
  • Ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διαφόρους τομείς (υγεία, δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.α.) και ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα.
  • Διασφάλιση της διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας συστημάτων και επιμέρους μητρώων και μεμονωμένων εφαρμογών μεταξύ φορέων του Δημοσίου.
  • Πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση συναλλαγών της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (CRM).
  • Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου και χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κ.α.
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων, με απόκτηση εξοπλισμού, υπηρεσιών cloud και διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η εργασία από απόσταση, το ψηφιακό γραφείο κ.λπ.

3. Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον θεσμικό μετασχηματισμό, το Σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, εξωστρέφεια).
  • Σημαντικά έργα υποδομής όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, ο Βόρειος Οδικός ‘Αξονας Κρήτης, ένα μεγάλο πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια, μεγάλα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ, ο εκσυγχρονισμός επίσης μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου σιδηροδρόμων, νέος προαστιακός σιδηρόδρομος στη Δυτική Αττική, τα ηλεκτρονικά διόδια, οι «έξυπνες» υποδομές κ.α.
  • Επενδύσεις για την ενίσχυση του πολιτισμού, όπως η δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, ανάπτυξη πολιτιστικών και φυσικών διαδρομών και πρόγραμμα προστασίας εμβληματικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή κ.α.
  • Επενδύσεις στον τουρισμό με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και την αξιοποίηση ιαματικών πηγών, την γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες και ειδικά προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τουριστικών επιχειρήσεων.
  • Προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας, που αφορούν στην καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, την γενετική βελτίωση ζώων, καθώς και την ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών.

4. Ως προς τον κοινωνικό πυλώνα οι επενδύσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Μεγάλα προγράμματα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.
  • Ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις και αντίστοιχο αναβαθμισμένο εξοπλισμό στα εργαστήρια και Voucher για απόκτηση τεχνολογικών εργαλείων για τους μαθητές που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Επενδύσεις στο σύστημα υγείας, προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, όπως η ανακαίνιση των υποδομών, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, αλλά και το ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» (εθνικά προγράμματα για την σωματική άσκηση και τη διατροφή, τους εμβολιασμούς, τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, τον προληπτικό έλεγχο νεογνών κ.α.).
  • Επενδύσεις που ενδυναμώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη και το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων, ενίσχυσης της παιδικής προστασίας, προώθησης των ίσων ευκαιριών και στήριξης της διαφορετικότητας και ένταξης προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Το «Ελλάδα 2.0» είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους της Ε.Ε. για ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα πράσινο και ψηφιακό μοντέλο ανάπτυξης, υπερακοντίζοντας τους ευρωπαϊκούς στόχους, επιτυγχάνοντας 38% και 22% μερίδιο στις αντίστοιχες δράσεις. Συνολικά είναι ένα σχέδιο εξαιρετικά απαιτητικό στην υλοποίησή του που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, προσήλωση στους στόχους, διαφάνεια, τήρηση όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών κανόνων και προπαντός αποφυγή άσκοπων αντιπαραθέσεων. Εφόσον όμως το φέρουμε σε πέρας με επιτυχία, μπορεί να αλλάξει την πορεία της Ελλάδας και να κάνει -με πολλούς τρόπους- καλύτερη τη ζωή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This