Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023

Δυστυχώς…αποτύχαμεν – Ερευνα του Ινστιτούτου ΓΣΕΒΕΕ για τις… γκέλες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Αποκαλυπτική για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία είναι η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Η νέα κρίση πλήττει περισσότερο τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, που έχουν χαμηλότερο εκπαιδευτικό και οικονομικό υπόβαθρο, κάτι που επηρεάζει τόσο τις απόψεις τους για το υγειονομικό σκέλος της κρίσης όσο και για το οικονομικό. Οσον αφορά την επάρκεια των μέτρων στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση, το 76,1% θεωρεί ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή, με τους ανέργους να εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικής αξιολόγησης. Αντίστοιχα αρνητική είναι η αξιολόγηση σχετικά με τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός το προηγούμενο καλοκαίρι (76,5%) αλλά και για τη μέθοδο του click away (71,1%).

Στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ καταγράφεται διάχυτη απαισιοδοξία σχετικά με τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, καθώς οχτώ στους 10 (79,9%) ερωτώμενους θεωρούν ότι θα διαρκέσει ακόμη δύο χρόνια. Οσον αφορά τα μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, το 42,2% θεωρεί ότι τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στην τόνωση της κατανάλωσης, το 27,5% σε μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ενώ το 17,4% σε μέτρα αναπτυξιακής πολιτικής.

Ανισότητες

Πιο αναλυτικά, η διαδικτυακή έρευνα γνώμης που διεξήγαγε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνει ότι τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία πρόσφατα εξήλθε από τα Μνημόνια. Η πανδημική κρίση μεγαλώνει τις ανισότητες, καθώς, εκτός από αυτές που δημιουργεί η κάθε οικονομική κρίση, ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκαλεί, αυτές φαίνεται πως διευρύνονται και από την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, που αποτελεί ακόμα μία από τις παρενέργειες της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία.

Οσον αφορά την επάρκεια των μέτρων στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, το 55,77% θεωρεί πως είναι ανεπαρκή, το 20,35% μάλλον ανεπαρκή, ενώ από την άλλη μεριά το 16,28% θεωρεί πως τα μέτρα είναι μάλλον επαρκή και το 5,99% επαρκή. Συνολικά το 76,1% θεωρεί ότι τα κυβερνητικά μέτρα είναι ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή, ενώ το 22,3% θεωρεί πως τα μέτρα είναι επαρκή ή μάλλον επαρκή.

Στις επιμέρους κατηγορίες, περισσότερο αρνητικοί ως προς την επάρκεια των μέτρων είναι οι απόφοιτοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ποσοστό 79,59%, έναντι του 71,06% των κατόχων μεταπτυχιακού/διδακτορικού, που, ωστόσο, παραμένει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό. Οσον αφορά την ιδιότητα, οι άνεργοι είναι περισσότερο αρνητικοί, καθώς το 83,9% θεωρεί τα μέτρα ως ανεπαρκή ή μάλλον ανεπαρκή.

Κατραπακιά

Η έρευνα επιβεβαιώνει και την αίσθηση που έχει η πλειονότητα των Ελλήνων για τον τρόπο που άνοιξε ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2020. Στο ερώτημα εάν ήταν ασφαλής ο τρόπος, το 54,37% του δείγματος απάντησε «όχι», το 22,1% «μάλλον όχι», ενώ αντίθετα το 13,49% απάντησε «μάλλον ναι» και το 8,47% «ναι». Συνολικά το 76,5% του δείγματος θεωρεί πως δεν ήταν ή μάλλον δεν ήταν ασφαλής ο τρόπος που άνοιξε ο τουρισμός το καλοκαίρι, σε αντίθεση με το 22%, που θεωρεί ότι ήταν ή μάλλον ήταν ασφαλής ο τρόπος που άνοιξε ο τουρισμός το προηγούμενο καλοκαίρι. Οπως επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ, το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού, ωστόσο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου αυτού.

Σε κάθε περίπτωση, θα απαιτηθούν περισσότερα πράγματα να γίνουν στο πεδίο των προληπτικών ελέγχων (rapid test), της ιχνηλάτησης και της ενίσχυσης των τοπικών δομών υγείας, σε συνδυασμό φυσικά με τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα – Ναι στον εμβολιασμό

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους (54,15%) θεωρούν ότι η οικονομική κρίση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας θα διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια. Το 25,76% θεωρεί πως θα διαρκέσει δύο χρόνια, ενώ το 13,46% θεωρεί πως θα διαρκέσει έως το τέλος του 2021. Περισσότερο απαισιόδοξοι είναι οι άνεργοι, καθώς το 65,2% πιστεύει ότι η πανδημία θα διαρκέσει για περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ από την άλλη μεριά οι εργοδότες – ελεύθεροι επαγγελματίες παρουσιάζουν το χαμηλότερο ποσοστό (47%) στην απάντηση αυτή.

Γενικότερα, από τα ευρήματα της έρευνας φαίνεται ότι οχτώ στους 10 ερωτώμενους θεωρούν ότι η κρίση θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Με άλλα λόγια, αυτό είναι το διάστημα που θα χρειαστεί, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, για να επανέλθει η οικονομία σε κάποιας μορφής κανονικότητα. Οσον αφορά τον τρόπο που βλέπουν οι ερωτώμενοι τον εμβολιασμό κατά του Covid-19, το 39,6% του δείγματος δήλωσε ότι προτίθεται να εμβολιαστεί και το 20,1%δήλωσε ότι μάλλον θα εμβολιαστεί.

Αντίθετα, το 11,8% δήλωσε ότι μάλλον δεν θα εμβολιαστεί, ενώ το 22,6% δήλωσε ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο. Συνολικά, σχεδόν έξι στους 10 ερωτώμενους (59,7%) δήλωσαν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν, έναντι του 34,4%, που δήλωσε πως δεν είναι διατεθειμένο να κάνει το εμβόλιο για τον Covid-19, ενώ καταγράφεται και ένα σημαντικό ποσοστό (6%) που δεν έχει αποφασίσει ή δεν απάντησε στην ερώτηση. Οι ηλικιακές ομάδες που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά πρόθεσης εμβολιασμού είναι οι ηλικίες 18-34 ετών (63,9%) και όσοι είναι πάνω από τα 65 έτη (63,2%).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βρέθηκε η «λύση» για την αισχροκέρδεια στα σούπερ μάρκετ: Αλλάζει η… γραμματοσειρά στα καρτελάκια...

Την ώρα που οι καταναλωτές διαμαρτύρονται καθημερινά για το γεγονός ότι το πολυδιαφημισμένο «καλάθι...

Αλλάζουν όλα στις πληρωμές με μετρητά!

«Ψαλίδι» στις συναλλαγές με μετρητά στα 200 ευρώ

Στο «κόκκινο» οι τιμές σε κρέας, γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο – Τα στοιχεία της Eurostat...

Η ακρίβεια αποτελεί το τελευταίο διάστημα ένα δυσβάσταχτο ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά, με...

Συνταξιούχοι: Στα «κάγκελα» για τις δήθεν αυξήσεις

Την οργή των συνταξιούχων προκάλεσε η αποκάλυψη της πραγματικότητας μετά την καταβολή των πολυδιαφημισμένων...

Αναζητούν λύση για τις επιστρεπτέες!

Σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν συν τους τόκους

Στα ύψη οι απλήρωτες οφειλές στην Εφορία!

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται και οι κατασχέσεις που επιβάλλει το Δημόσιο

Όλη η αλήθεια για το «καλάθι του νοικοκυριού» στην αποκαλυπτική νέα έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ

Την απογοήτευσή της εκφράζει οι πλειοψηφία των καταναλωτών για το πολυδιαφημισμένο «καλάθι του νοικοκυριού»,...

Η υπερφορολόγηση έφερε αύξηση εσόδων!

Στη μέγκενη οι πολίτες το 2022. Στα ταμεία του κράτους μπήκαν 55,217 δισ. € χωρίς τα τέλη κυκλοφορίας, λόγω της παράτασης που έδωσε η κυβέρνηση

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Στα… κρυφά εκτοξεύθηκαν και πάλι τα καύσιμα!

Με τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές σαφώς μειωμένες, η αμόλυβδη «καίει» ξανά στα βενζινάδικα

Η κοροΐδία με το εποχικό επίδομα!

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι, παρά τις υποσχέσεις Μητσοτάκη, 80.000 θα μείνουν απλήρωτοι μέχρι τον Μάιο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κρατικές επιδοτήσεις μόνο σε νοικοκυριά και αγρότες πλέον

Μέχρι την Παρασκευή αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού...

Τελικά θα γίνει αύξηση στον κατώτατο μισθό;

Τι θα ισχύσει για τριετίες και επιδόματα

Ο ΕΝΦΙΑ και τα… τρελά του!

Τα παράλογα, «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά προκαλούν πονοκέφαλο

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ψυχρολουσία στα ΑΤΜ για τους συνταξιούχους!

Σχεδόν 1.000.000 δεν είδαν αυξήσεις λόγω ατολμίας της κυβέρνησης να καταργήσει την προσωπική διαφορά που είχε θεσπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ

Πένυ Παπουτσή: Δείτε την επίσης ηθοποιό σύζυγο του Τάσου Χαλκιά

Ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς έχει υποδυθεί μερικούς από τους...

«Τέρατα» βίασαν φοιτήτρια! Την άφησαν στον δρόμο και τη σκότωσε διερχόμενο Ι.Χ.

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς πέρασε η αστυνομία της Λουιζιάνα...

Η κατάρρευση μιας (Προέδρου της) Δημοκρατίας

Εδώ και χρόνια, οι δημοσκοπικές εταιρείες αποφεύγουν τεχνηέντως να...

Mαρί Κωνσταντάτου: Δημόσια εμφάνιση με τον σύντροφό της και την κόρη του

Η Μαρί Κωνσταντάτου έκανε μια δημόσια εμφάνιση μαζί με...

Αγνώριστος o Βασίλης Καρράς μετά την περιπέτεια της υγείας του

Αγνώριστος ο Βασίλης Καρράς στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση...

Το «έκαψαν» στα γενέθλια του συντρόφου της Ζωζώς Σαπουντζάκη

Στις 21 Ιανουαρίου, σε κοσμικό κέντρο γιόρτασε τα 90α...

Λάκης Λαζόπουλος: Εν τορτούρ κλειν παντζούρ (Επεισόδιο 5ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

NEWSROOM