Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια 2 δισ. ευρώ

Must Read

Τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια ευρωπαϊκών κονδυλίων άνω των 2 δισ. ευρώ λόγω μη αξιοποίησης ή κακοδιαχείρισης τα προηγούμενα χρόνια κρούει ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Επισημαίνει ότι έργα που άρχισαν νωρίς στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014-2020) ή είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον δεν υπάρχουν.

Από την άλλη, νέα έργα καθυστερούν να φτάσουν στη φάση υλοποίησής τους. Συνεπώς, η επιτυχής συνέχιση και η κατάληξη των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτούν έναν αριθμό επειγουσών δράσεων τους επόμενους μήνες.

«Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με την καλύτερη απόδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα χάνει αυτήν τη δυναμική» σημειώνει στην επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Χαν στέκεται σε πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας. Τονίζει μάλιστα ότι ο κίνδυνος για την απώλεια των χρηματοδοτήσεων σε όλους αυτούς τους τομείς έχει επισημανθεί ξανά στην προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.

Μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος επίτροπος απαριθμεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων, όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων (logistics). Πέρα απ’ αυτό, ο κ. Χαν καταγράφει τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρίες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα.

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η επιστολή Χαν και η δημοσιοποίησή της προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που επισημαίνει ότι στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του έγινε κολοσσιαίο έργο, με πλήρη ενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και εντάξεις έργων στο 90% του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Υπογραμμίζει ότι η χώρα μας κατέκτησε πολλές πρωτιές τόσο στο ΕΣΠΑ όσο και στο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα «Σχέδιο Γιούνκερ» το διάστημα 2015-2019, επιτυχίες που έχουν τύχει ευρύτατης αναγνώρισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει να συνεχίσει την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος ΕΣΠΑ αλλά και τον σχεδιασμό του επόμενου με βάση τις θετικές πρακτικές της κυβέρνησής μας. Ήταν άλλωστε μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής μας το γεγονός ότι κατάφερε να διασφαλίσει αυξημένους πόρους για την Ελλάδα για την επόμενη προγραμματική περίοδο κατά 8%, τη στιγμή που ο συνολικός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Αντί λοιπόν οι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσπαθούν με στοχευμένες διαρροές να πετύχουν μικροκομματικά οφέλη παρουσιάζοντας εικόνα καμένης γης που δεν πείθει κανέναν, έχουν υποχρέωση να αξιοποιήσουν προς όφελος της ελληνικής οικονομίας την πολύ σημαντική παρακαταθήκη που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This