Η ΕΚΤ προειδοποιεί τη Γερμανία: Να μην μπλοκαριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης

«Θα ήταν οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη»

Must Read

Προειδοποίηση ότι μία επ’ αόριστον καθυστέρηση στην εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω της προσφυγής στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, θα αποτελούσε καταστροφή για την Ευρώπη, απηύθυνε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ίζαμπελ Σνάμπελ.

«Δεν είναι δικό μου θέμα να κάνω σχόλιο για το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, αλλά θα ήταν οικονομική καταστροφή για την Ευρώπη αν η εκταμίευση των κεφαλαίων καθυστερούσε επ’ αόριστο. Αν γινόταν αυτό, η Ευρώπη θα έπρεπε να σκεφθεί εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο», απάντησε η Σνάμπελ στο περιοδικό Der Spiegel όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα αυτό.

Το γεγονός ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα εθνικά προγράμματα στήριξης θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των επιπέδων χρέους των χωρών δεν αποτελεί πρόβλημα, είπε η Σνάμπελ, εφόσον οι δαπάνες ενισχύσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. «Η αύξηση στο δημόσιο χρέος είναι αναπόφευκτη και εύλογη λόγω της κρίσης του αιώνα, ενόσω οι δαπάνες ενισχύουν με βιώσιμο τρόπο την ανάπτυξη», είπε.

Το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο ανέστειλε την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ τον περασμένο μήνα, δηλώνοντας ότι εξετάζει την προσφυγή κατά του σχεδίου ενίσχυσης των επενδύσεων με δανεισμό.

Η Σνάμπελ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τους δυνητικούς κινδύνους στις χρηματοπιστωτικές αγορές από δραστηριότητες των ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds).

Το γεγονός ότι η κατάρρευση του hedge fund Archegos προκάλεσε απώλειες δισεκατομμυρίων μεγάλων τραπεζών, όπως της Credit Suisse (υπέστη ζημιές 4,4 δισ. ελβετικών φράγκων), αποτελεί «προειδοποιητικό μήνυμα ότι υπάρχουν σημαντικοί συστημικοί κίνδυνοι», δήλωσε η Σνάμπελ και πρόσθεσε ότι η υπόθεση αυτή έδειξε ότι υπάρχουν «σημαντικά ρυθμιστικά κενά».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This