Στα όρια της χρεοκοπίας μία στις πέντε εισηγμένες στο ΧΑ, αλλά η κυβέρνηση προσβλέπει σε επενδύσεις

Ο καθαρός δανεισμός των εταιριών υπό επιτήρηση ανέρχεται στα 2,12 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 716.000.000 ευρώ

Συντάκτης: Newsroom

Θλιβερή εικόνα για το Χρηματιστήριο και την κυβέρνηση που θέλει να προσελκύσει επενδυτές οι 28 εταιρίες σε καθεστώς επιτήρησης, με τουλάχιστον δέκα στο χείλος του γκρεμού, περιμένοντας χρηματοδότη.

 • Του Ανέστη Ντόκα

Πόσο μπορούν να αντέξουν ακόμη οι 28 εταιρίες του Χρηματιστηρίου που είναι σε καθεστώς επιτήρησης και αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας, με τις τράπεζες να πιέζουν για αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς; Με βάση τα αποτελέσματα του 2019 ο καθαρός δανεισμός των εταιριών υπό επιτήρηση ανέρχεται στα 2,12 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 716.000.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα οι μετοχές υπό επιτήρηση αποτελούν το 20% των συνολικών μετοχών, δηλαδή 1 στις 5 μετοχές βρίσκεται σε αυτή τη κατηγορία. Πρόκειται για μια θλιβερή εικόνα της αγοράς, τη στιγμή που η κυβέρνηση στοχεύει στην αναβάθμιση του θεσμού για να προσελκύσει επενδυτές.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όσο και να περιμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ανακάμψουν οι εισηγμένες που είναι σε καθεστώς επιτήρησης, τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ιδίων τους κεφαλαίων και οι τράπεζες πιέζουν ασφυκτικά για να ξεφορτωθούν τα δάνειά τους.

Η «Ναυτεμπορική» και η «Γ.Ε. Δημητρίου»

Ωστόσο, για δύο από τις 28 εταιρίες που είναι σε αυτό το καθεστώς οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες ήταν θετικές και αναφερόμαστε στη «Ναυτεμπορική» και τη «Γ.Ε. Δημητρίου».

Συγκεκριμένα, τη «Ναυτεμπορική» απέκτησε η εταιρία Ζοfrank Holding Co ltd, η οποία φέρεται ότι είναι συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς πλειοδότησε στον πλειστηριασμό για την αγορά της ιστορικής εφημερίδας και του διαδικτυακού ιστότοπου αντί του ποσού των 7.000.000 ευρώ. Συνολικά, μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της «Ναυτεμπορικής» που πουλήθηκαν, το τίμημα έφτασε τα 11.000.000 ευρώ.

Για την εισηγμένη «Γ.Ε. Δημητρίου», που αντιμετωπίζει υψηλό δανειακό χρέος, εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής η Quest Holding, συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και να εξακολουθήσει τη δραστηριότητα και τη λειτουργία της.

Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά τη διευθέτηση και την αναδιάρθρωση των οφειλών της «Γ.Ε. Δημητρίου ΑΕΕ», οι οποίες με ημερομηνία 31/12/2020 ανέρχονταν σε 48.837.414 ευρώ, δυνάμει των ειδικότερων όρων και συμφωνιών που περιλαμβάνονται σε αυτή. Οι εν λόγω οφειλές, εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί ως έχει, θα περιοριστούν σε ποσό έως 18.400.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, για την υπαγωγή μιας εταιρίας σε καθεστώς επιτήρησης θα πρέπει να συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους:

 • Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων σε τρεις συνεχόμενες χρήσεις.
 • Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων κατά την τελευταία χρήση μεγαλύτερα σε απόλυτο νούμερο από τα αντίστοιχα αποτελέσματα της χρήσης που προηγήθηκε.
 • Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων κατά την τελευταία χρήση σε απόλυτο μέγεθος μεγαλύτερα από το 20% του κύκλου εργασιών της εταιρίας.
 • Κύκλο εργασιών κάτω από 3.000.000 ευρώ.
 • Αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Σε δεινή θέση ΑΝΕΚ, Lavipharm, Dionic, Ελγέκα, Audio Visual

Τα κακά νέα, όμως, σταματούν εδώ, διότι από τις 26 υπόλοιπες εισηγμένες υπό καθεστώς επιτήρησης οι τουλάχιστον 10 φλερτάρουν με τα όρια της πτώχευσης εάν δεν βρουν χρηματοδότη.

Για παράδειγμα, η ΑΕΓΕΚ είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έχοντας ενημερωθεί εξωδίκως από την Alpha Bank, αφού έχει οφειλές συνολικού ύψους 186.000.000 ευρώ που είναι ληξιπρόθεσμες και άμεσα απαιτητές.

 • Ανάλογη περίπτωση εισηγμένης που παραπαίει λόγω χρεών είναι η Προοδευτική, η οποία όχι μόνο δεν ανακοινώνει ισολογισμούς τα τελευταία χρόνια, αλλά κατά καιρούς εμφανίζεται από «παπαγαλάκια» ότι θα χρησιμοποιηθεί ως κέλυφος για να εισέλθουν στο Χρηματιστήριο επιχειρηματικοί όμιλοι. Εξέλιξη, όμως, που δεν επιβεβαιώνεται.
 • Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται και η ακτοπλοϊκή εταιρία ΑΝΕΚ, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες της ΑΝΕΚ (Πειραιώς, Alpha, Εθνική) ζητούν άμεσα να προωθηθούν κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, ώστε να καταστεί εκ νέου θετική η καθαρή θέση της και να αποπληρωθεί η ληξιπρόθεσμη από το 2018 δόση δανείου. Η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι η αναδιάρθρωση δανείων του 2017 δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς το ύψος των υποχρεώσεων παρέμεινε δυσθεώρητο σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και την καθαρή θέση της. Στο τέλος του 2018 ο καθαρός δανεισμός έφτανε στα 251.400.000 ευρώ, με EBITDA μόλις 14.600.000 ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια.
 • Η ΒΙΟΤΕΡ οφείλει 149.000.000 ευρώ και έχει μηδενικό τζίρο και αρνητική καθαρή θέση 95.000.000 ευρώ.
 • Η Κρέκα έχει επίσης αντίστοιχα θέματα και η λύση και εδώ είναι κούρεμα και αύξηση κεφαλαίου, διαφορετικά αντιμετωπίζει θέμα χρεοκοπίας.
 • Η εισηγμένη Ευρωσύμβουλοι επίσης δείχνει βελτίωση, η οποία, αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να βγάλει τη μετοχή από την επιτήρηση.
 • Βελτίωση εμφανίζει και η Lavipharm και η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη στη γενική συνέλευση, όμως θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια ή αύξηση κεφαλαίου για να βελτιωθεί η καθαρή θέση.
 • Η Frigoglass μετά την αναδιάρθρωση εξακολουθεί να έχει αρνητική καθαρή θέση 84.800.000 ευρώ και καθαρό δανεισμό 230.000.000 ευρώ.
 • Η Dionic με αρνητική καθαρή θέση 49.500.000 ευρώ χρωστάει 36.000.000 ευρώ.
 • Η Yalco είναι μια περίπτωση που η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και σε καλές τιμές, δεν φτάνει για να πληρώσει τα 43.500.000 ευρώ.
 • Η Ελγέκα έβγαλε κέρδη, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η βελτίωση ώστε να υπάρξει απομόχλευση.
 • Στη Βαρβαρέσος τα δάνεια μπορεί να είναι μόλις 13.000.000 ευρώ, αλλά για το μέγεθος της εταιρίας δεν είναι λίγα.
 • Στην Audio Visual οι βασικοί μέτοχοι τοποθετούν αδιαλείπτως κεφάλαια, αλλά οι ζημιές είναι υψηλές.
 • Στην Ακρίτας έγινε αναδιάρθρωση, αλλά η καθαρή θέση είναι αρνητική και οι ζημιές μεγάλες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έως και 1,60 ευρώ ανά λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης – Η ζοφερή πρόβλεψη για...

Η εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα προοιωνίζεται έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα για τα ελληνικά νοικοκυριά, που ταλανίζονται...

Αυτές είναι οι επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο

Στα 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια

Πληρώνεται το Market Pass: Ποιοι θα εισπράξουν και ποιοι δεν θα δουν χρήματα στους...

Ποιες είναι οι νέες ημερομηνίες για τις καταβολές

Ποια επιδόματα του ΟΠΕΚΑ πληρώνονται

Στα ΑΤΜ οι δικαιούχοι

Ενεργειακή φτώχεια για τα μισά νοικοκυριά

Το 20% λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης για λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα ή καθόλου και το 35% από 2 έως 4 ώρες

Βάζουν «κόφτη» στα επιδόματα των ελεύθερων επαγγελματιών !

Ο συγκεκριμένος «κόφτης» δεν θα αφορά σε μισθωτούς και συνταξιούχους

Ποιος κρατά τον Μάγειρα στην Attica;

Ποια άλλη αλλαγή μπορεί να κάνει μια διοίκηση που ομολογεί δημόσια τις εγκληματικές της ευθύνες;

Το ψωμί… ψωμάκι το προσεχές διάστημα – Αυξήσεις εξετάζουν οι αρτοποιοί

To ενδεχόμενο ανατίμησης στο ψωμί εξετάζουν οι αρτοποιοί. Σε μια τέτοια περίπτωση η τιμή της φρατζόλας θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και 15 λετπά. Όπως...

ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα καταβάλλονται 29 Σεπτεμβρίου – Οι δικαιούχοι

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν τα επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Περισσότερα από 181 εκατομμύρια ευρώ διανέμονται σε...

ΕΚΠΟΙΖΩ: Πολλά νοικοκυριά κινδυνεύουν από ενεργειακή φτώχεια

Περίπου τα μισά νοικοκυριά δηλώνουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά ή δροσερά και το ένα πέμπτο των νοικοκυριών αναφέρει...

Επιδόματα τέλος για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τι αποκάλυψε ο Θεοχάρης

Μετά την προαναγγελία του Κωστή Χατζηδάκη για φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες με νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Χάρης Θεοχάρης αποκαλύπτει σχέδια αποκλεισμού τους...

«Μάχη» με την ακρίβεια δίνουν οι καταναλωτές: Στα ύψη τα γαλακτοκομικά!

Ένας στους τρεις δεν έκανε φέτος διακοπές, ενώ οκτώ στους δέκα απασχολεί σοβαρά η κλιματική κρίση

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Πριν λίγη ώρα κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης με τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας, που είχε ανακοινώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ο...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο πρωτοσέλιδο των New York Times η αποκάλυψη-«βόμβα» για τον Άδωνι και τα δωράκια από τη Huawei!

Σε περίοπτη θέση η υπόθεση δωροληψίας με «κορυφαίο Έλληνα υπουργό»

Βρήκαν νεκρό τον 25χρονο που είχε εξαφανιστεί στην Κυψέλη

Τραγική ήταν η κατάληξη στις έρευνες για τον εντοπισμό του 25χρονου Βαγγέλη, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από την Κυψέλη πριν από μια...

Φρικτός θάνατος σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι: Γυναίκα καθάριζε την μηχανή του κιμά και διαμελίστηκε

Συγκλονίζει το δυστύχημα σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι, όπου μια εργαζόμενη βρήκε τραγικό θάνατο όταν η μηχανή του κιμά την διαμέλισε. Η άτυχη γυναίκα το...

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος σήκωσε το φέρετρο της μητέρας του Ουρανίας μαζί με τον αδερφό του

Σήμερα το πρωί, έφθασε στη Σκιάθο, στο νησί της καταγωγής της, η σορός της μητέρας του Γιώργου Αγγελόπουλου, Ουρανίας Σουλτάνη, η οποία έφυγε από...

Η ρουκέτα Μεϊμαράκη κατά Κυριάκου

Η αιφνίδια επανεμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν είναι καθόλου τυχαία. Η επιλογή του μάλιστα να αναρτήσει κοινό άρθρο κατά τις μετανάστευσης παρέα με τον...

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στην εισπρακτική εταιρεία DoValue Greece – Έστειλε εξώδικο για οφειλή που είχε ρυθμιστεί

Πρόστιμο 60.000 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία είσπραξης DoValue Greece για επαναλαμβανόμενες οχλήσεις σε οφειλέτη μολονότι η οφειλή του είχε ρυθμιστεί με δικαστική απόφαση.Όπως αναφέρει...
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ