23/5/2022

Στα όρια της χρεοκοπίας μία στις πέντε εισηγμένες στο ΧΑ, αλλά η κυβέρνηση προσβλέπει σε επενδύσεις

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Ο καθαρός δανεισμός των εταιριών υπό επιτήρηση ανέρχεται στα 2,12 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 716.000.000 ευρώ

Θλιβερή εικόνα για το Χρηματιστήριο και την κυβέρνηση που θέλει να προσελκύσει επενδυτές οι 28 εταιρίες σε καθεστώς επιτήρησης, με τουλάχιστον δέκα στο χείλος του γκρεμού, περιμένοντας χρηματοδότη.

 • Του Ανέστη Ντόκα

Πόσο μπορούν να αντέξουν ακόμη οι 28 εταιρίες του Χρηματιστηρίου που είναι σε καθεστώς επιτήρησης και αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεοκοπίας, με τις τράπεζες να πιέζουν για αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς; Με βάση τα αποτελέσματα του 2019 ο καθαρός δανεισμός των εταιριών υπό επιτήρηση ανέρχεται στα 2,12 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 716.000.000 ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σήμερα οι μετοχές υπό επιτήρηση αποτελούν το 20% των συνολικών μετοχών, δηλαδή 1 στις 5 μετοχές βρίσκεται σε αυτή τη κατηγορία. Πρόκειται για μια θλιβερή εικόνα της αγοράς, τη στιγμή που η κυβέρνηση στοχεύει στην αναβάθμιση του θεσμού για να προσελκύσει επενδυτές.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει πλέον στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όσο και να περιμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ανακάμψουν οι εισηγμένες που είναι σε καθεστώς επιτήρησης, τα γεγονότα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν κεφάλαια να προχωρήσουν σε αυξήσεις των ιδίων τους κεφαλαίων και οι τράπεζες πιέζουν ασφυκτικά για να ξεφορτωθούν τα δάνειά τους.

Η «Ναυτεμπορική» και η «Γ.Ε. Δημητρίου»

Ωστόσο, για δύο από τις 28 εταιρίες που είναι σε αυτό το καθεστώς οι εξελίξεις τις τελευταίες μέρες ήταν θετικές και αναφερόμαστε στη «Ναυτεμπορική» και τη «Γ.Ε. Δημητρίου».

Συγκεκριμένα, τη «Ναυτεμπορική» απέκτησε η εταιρία Ζοfrank Holding Co ltd, η οποία φέρεται ότι είναι συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς πλειοδότησε στον πλειστηριασμό για την αγορά της ιστορικής εφημερίδας και του διαδικτυακού ιστότοπου αντί του ποσού των 7.000.000 ευρώ. Συνολικά, μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της «Ναυτεμπορικής» που πουλήθηκαν, το τίμημα έφτασε τα 11.000.000 ευρώ.

Για την εισηγμένη «Γ.Ε. Δημητρίου», που αντιμετωπίζει υψηλό δανειακό χρέος, εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής η Quest Holding, συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, προκειμένου να καταστεί βιώσιμη και να εξακολουθήσει τη δραστηριότητα και τη λειτουργία της.

Ειδικότερα, η συμφωνία αφορά τη διευθέτηση και την αναδιάρθρωση των οφειλών της «Γ.Ε. Δημητρίου ΑΕΕ», οι οποίες με ημερομηνία 31/12/2020 ανέρχονταν σε 48.837.414 ευρώ, δυνάμει των ειδικότερων όρων και συμφωνιών που περιλαμβάνονται σε αυτή. Οι εν λόγω οφειλές, εφόσον η συμφωνία επικυρωθεί ως έχει, θα περιοριστούν σε ποσό έως 18.400.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, για την υπαγωγή μιας εταιρίας σε καθεστώς επιτήρησης θα πρέπει να συντρέχει ένας από τους παρακάτω λόγους:

 • Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων σε τρεις συνεχόμενες χρήσεις.
 • Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων κατά την τελευταία χρήση μεγαλύτερα σε απόλυτο νούμερο από τα αντίστοιχα αποτελέσματα της χρήσης που προηγήθηκε.
 • Αρνητικά αποτελέσματα προ φόρων κατά την τελευταία χρήση σε απόλυτο μέγεθος μεγαλύτερα από το 20% του κύκλου εργασιών της εταιρίας.
 • Κύκλο εργασιών κάτω από 3.000.000 ευρώ.
 • Αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Σε δεινή θέση ΑΝΕΚ, Lavipharm, Dionic, Ελγέκα, Audio Visual

Τα κακά νέα, όμως, σταματούν εδώ, διότι από τις 26 υπόλοιπες εισηγμένες υπό καθεστώς επιτήρησης οι τουλάχιστον 10 φλερτάρουν με τα όρια της πτώχευσης εάν δεν βρουν χρηματοδότη.

Για παράδειγμα, η ΑΕΓΕΚ είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, έχοντας ενημερωθεί εξωδίκως από την Alpha Bank, αφού έχει οφειλές συνολικού ύψους 186.000.000 ευρώ που είναι ληξιπρόθεσμες και άμεσα απαιτητές.

 • Ανάλογη περίπτωση εισηγμένης που παραπαίει λόγω χρεών είναι η Προοδευτική, η οποία όχι μόνο δεν ανακοινώνει ισολογισμούς τα τελευταία χρόνια, αλλά κατά καιρούς εμφανίζεται από «παπαγαλάκια» ότι θα χρησιμοποιηθεί ως κέλυφος για να εισέλθουν στο Χρηματιστήριο επιχειρηματικοί όμιλοι. Εξέλιξη, όμως, που δεν επιβεβαιώνεται.
 • Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται και η ακτοπλοϊκή εταιρία ΑΝΕΚ, καθώς οι πιστώτριες τράπεζες της ΑΝΕΚ (Πειραιώς, Alpha, Εθνική) ζητούν άμεσα να προωθηθούν κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, ώστε να καταστεί εκ νέου θετική η καθαρή θέση της και να αποπληρωθεί η ληξιπρόθεσμη από το 2018 δόση δανείου. Η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι η αναδιάρθρωση δανείων του 2017 δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς το ύψος των υποχρεώσεων παρέμεινε δυσθεώρητο σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη και την καθαρή θέση της. Στο τέλος του 2018 ο καθαρός δανεισμός έφτανε στα 251.400.000 ευρώ, με EBITDA μόλις 14.600.000 ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια.
 • Η ΒΙΟΤΕΡ οφείλει 149.000.000 ευρώ και έχει μηδενικό τζίρο και αρνητική καθαρή θέση 95.000.000 ευρώ.
 • Η Κρέκα έχει επίσης αντίστοιχα θέματα και η λύση και εδώ είναι κούρεμα και αύξηση κεφαλαίου, διαφορετικά αντιμετωπίζει θέμα χρεοκοπίας.
 • Η εισηγμένη Ευρωσύμβουλοι επίσης δείχνει βελτίωση, η οποία, αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να βγάλει τη μετοχή από την επιτήρηση.
 • Βελτίωση εμφανίζει και η Lavipharm και η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη στη γενική συνέλευση, όμως θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια ή αύξηση κεφαλαίου για να βελτιωθεί η καθαρή θέση.
 • Η Frigoglass μετά την αναδιάρθρωση εξακολουθεί να έχει αρνητική καθαρή θέση 84.800.000 ευρώ και καθαρό δανεισμό 230.000.000 ευρώ.
 • Η Dionic με αρνητική καθαρή θέση 49.500.000 ευρώ χρωστάει 36.000.000 ευρώ.
 • Η Yalco είναι μια περίπτωση που η ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και σε καλές τιμές, δεν φτάνει για να πληρώσει τα 43.500.000 ευρώ.
 • Η Ελγέκα έβγαλε κέρδη, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η βελτίωση ώστε να υπάρξει απομόχλευση.
 • Στη Βαρβαρέσος τα δάνεια μπορεί να είναι μόλις 13.000.000 ευρώ, αλλά για το μέγεθος της εταιρίας δεν είναι λίγα.
 • Στην Audio Visual οι βασικοί μέτοχοι τοποθετούν αδιαλείπτως κεφάλαια, αλλά οι ζημιές είναι υψηλές.
 • Στην Ακρίτας έγινε αναδιάρθρωση, αλλά η καθαρή θέση είναι αρνητική και οι ζημιές μεγάλες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε υψηλό επταετίας το ρούβλι έναντι του Ευρώ! Έγινε 20% ισχυρότερο από ότι ήταν πριν τις κυρώσεις!

Το ρωσικό νόμισμα έχει φτάσει στο ισχυρότερο επίπεδό του έναντι του Ευρώ από τον...

Επίδομα ρεύματος: Πώς θα κάνετε την αίτηση – Ποιοι θα λάβουν 250 ευρώ επιπλέον

Αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα για τις αιτήσεις που θα αφορούν...

Η Κομισιόν δίνει το «πράσινο φως» στην Ελλάδα για έξοδο από τη μεταμνημονιακή εποπτεία

Πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, από...

«Βρέχει» εξώδικα για τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, είναι γεγονός ότι ο...

Λίστα-φωτιά με «ύποπτες» καταθέσεις σε 76 χώρες!

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ στοιχεία για Ελληνες που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους και «άγνωστα» μικρά κράτη

Μέγα σκάνδαλο! Κυβερνητική απόπειρα χειραγώγησης της ΡΑΕ

Πανικόβλητο το Μαξίμου, τρέμει να επιβάλει φόρο στις εταιρίες για το σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής

ΣΕΠΕ: Ο επικεφαλής είχε πατώσει στην αξιολόγηση

Σκιές και ερωτήματα πλανώνται πάνω από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους χειρισμούς του...

Ο… μαρτυριάρης Σκυλακάκης

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης εξέθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενώπιον του...

Με «καμπάνα» απειλείται η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών

Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα αποφάσισε να στείλει η Κομισιόν, λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων...

Χρήστος Σταϊκούρας: «Στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι γιατί αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη»

Αναφορά στην ακρίβεια, στην ενέργεια και στα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών και...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Άγριες μέλισσες»: Αυτό είναι το φονικό φινάλε

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνονται έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας...

Ερωτευμένη ξανά η Αθηνά Ωνάση – Αυτός είναι ο άνδρας που έκλεψε την καρδιά της

«Φωτιές» έχουν ανάψει τα ξένα δημοσιεύματα που θέλουν την...

Νεκρός απο ηλεκτροπληξία επίδοξος ληστής στη Φθιώτιδα

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Τραγωδία: Βολιώτης ενώ έτρωγε με τους γονείς του πήγε στο μπάνιο και κρεμάστηκε

Μια απίστευτη οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε με πρωταγωνιστή έναν 37χρονο...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ