Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Αναταράξεις στις αγορές από τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας

Η συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1% (το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018) προκάλεσε όχι μόνο ανησυχία αλλά και αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με αναλυτές, η συρρίκνωση αυτή οφείλεται στην «ατμομηχανή» της γερμανικής οικονομίας, που είναι οι εξαγωγές.

Οι αγορές καταγράφουν απώλειες με το δείκτη DAX με τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες να χάνει σήμερα 33 μονάδες ενώ οι μετοχές των τραπεζών και των βιομηχανιών είναι οι μεγάλοι χαμένοι. Οι τιμές για τα κρατικά γερμανικά ομόλογα καταγράφουν νέα άνοδο ρεκόρ γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές αναμένουν χαμηλή ανάπτυξη ποντάροντας ότι το Βερολίνο θα προχωρήσει σε επενδύσεις να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Σημαντικό ρόλο στη μείωση αυτή έχουν διαδραματίσει τόσο οι φήμες για εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και το Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία.

O υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι τα στοιχεία είναι «καμπανάκι αφύπνισης».

«Είμαστε σε μία φάση οικονομικής αδυναμίας, αλλά όχι ακόμα ύφεσης. Μπορούμε να την αποφύγουμε εάν λάβουμε τα σωστά μέτρα», τόνισε ο Αλτμάιερ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ