Πέμπτη 24/6/2021

Υπουργείο Οικονομικών: 2 δισ. σε πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα από 5 μέτρα στήριξης

Από τις 10 Μαΐου ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την επιδότηση της εστίασης

Πέντε μέτρα στήριξης ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών για τον μήνα Μάιο, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία.

Πρόκειται για συνολικά μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, κάποια από τα οποία θα διατεθούν όμως έως το τέλος του έτους, καθώς θα ενεργοποιηθούν περαιτέρω παρεμβάσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και η επιδότηση πάγιων δαπανών.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα επωφεληθούν το επόμενο διάστημα από τα ακόλουθα προγράμματα:

1. Πρόγραμμα για την εστίαση

Τη Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησής τους για κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, παρότι τα συγκεκριμένα καταστήματα έχουν ήδη προμηθευτεί τα πρώτα είδη ανάγκης, αφού άρχισαν να λειτουργούν μία εβδομάδα νωρίτερα. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330.000.000 ευρώ και αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019 και δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

2. Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού

Μόλις ολοκληρωθεί η καταβολή του έβδομου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα αρχίσει η καταβολή των 130.000.000 ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τον μήνα Απρίλιο. Πρόκειται για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζομένους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης του τζίρου. Η αποζημίωση κυμαίνεται από 500 έως 4.000 ευρώ, είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου.

3. Επιδότηση πάγιων δαπανών

Έως τα τέλη Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή η επιδότηση των πάγιων δαπανών σε επιχειρήσεις με εργαζομένους, η οποία θα δοθεί με κρατικά «κουπόνια», για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η ενίσχυση, ύψους 500.000.000 ευρώ, θα υπολογιστεί ως ποσοστό των πάγιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.

4. «Γέφυρα 2»

Αύριο Κυριακή εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», το οποίο θα επιδοτεί τις δόσεις των δανείων σε επιχειρήσεις και σε ελεύθερους επαγγελματίες για διάστημα οκτώ μηνών. Η επιδότηση αρχίζει από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις, από το 80% για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση και από το 50% για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

5. Ενοίκια

Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου δικαιούνται και τον μήνα Μάιο οι κλειστές επιχειρήσεις, αλλά και συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο τουρισμός και οι μεταφορές. Επισημαίνεται ότι μειωμένο ενοίκιο κατά 40% θα δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, καθώς παύει να ισχύει η μείωση μισθώματος για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ