Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Περισσότεροι εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο τροφίμων για το 2018

Συνεχίζεται η αυξητική τάση την τελευταία δεκαετία

Αύξηση της απασχόλησης κατά 1,4%, δηλαδή  κατά  2,8  χιλ.  εργαζομένους, κατέγραψε στο λιανεμπόριο τροφίμων το 2018 το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) το οποίο ολοκλήρωσε πρόσφατα ανάλυση της απασχόλησης στο λιανεμπόριο τροφίμων βάση των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και εμπειρική  έρευνα  σε  εταιρείες του κλάδου.  Συνολικά  το  λιανικό  εμπόριο παρουσιάζει επίσης αυξητική τάση το 2018 με αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2017.

Σύμφωνα  με τα  στοιχεία  της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι το λιανεμπόριο τροφίμων εν μέσω της έντονης οικονομικής ύφεσης αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας σε σχέση με τη διατήρηση και την αύξηση της απασχόλησης στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2010-2020.

Συγκεκριμένα από την επεξεργασία των στοιχείων απασχόλησης που παρέχει σε τριμηνιαία βάση η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι την 8ετία 2010-2018 το λιανεμπόριο τροφίμων παρουσιάζει αύξηση της απασχόλησης κατά 12,3%, σε αντίθεση με το σύνολο του λιανικού εμπορίου το οποίο παρουσιάζει μείωση κατά -1,5% και συνολικά με την ελληνική οικονομία η οποία παρουσιάζει   μείωση   κατά   -12,8%.   Πρακτικά   το   λιανεμπόριο   τροφίμων   το   2018 απασχολούσε  σχεδόν  25  χιλ.  περισσότερους  εργαζόμενους  σε  σχέση  με  το  2010 πλησιάζοντας τις 210 χιλ. άμεσα απασχολούμενους.

Επιπλέον, για το 2018 το λιανεμπόριο τροφίμων αύξησε την απασχόληση του 1,4% σε σχέση  με  το  2017,  δηλαδή  κατά  2,8  χιλ.  εργαζομένους.  Συνολικά  το  λιανικό  εμπόριο παρουσιάζει επίσης αυξητική τάση το 2018 με αύξηση κατά 0,9% σε σχέση με το 2017.

Καλύπτει σχεδόν το 1/3 του εμπορίου

Εξαιτίας της αύξησης που παρουσιάζει την τελευταία 6ετία το λιανεμπόριο τροφίμων και της ταυτόχρονης   μείωσης   των   άλλων   εμπορικών   κλάδων,   πλέον   η   απασχόληση   του λιανεμπορίου  τροφίμων  αντιπροσωπεύει  σχεδόν  το  30% συνολικά  του  λιανικού  και χονδρικού  εμπορίου,  έχοντας  σημαντικά  μεγαλύτερες πωλήσεις  μάλιστα  από  το  λοιπό λιανεμπόριο. Σημειώνεται ότι το λιανεμπόριο τροφίμων το 2018 αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% στην συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, ξεπερνώντας κλάδους όπως είναι οι Κατασκευές, οι Τράπεζες, οι Μεταφορές και η Υγεία.

Η αύξηση αυτή της απασχόλησης στο λιανεμπόριο τροφίμων είναι αποτέλεσμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, της ανάπτυξης νέων επιχειρήσεων στον κλάδο και στα ανεπτυγμένα δίκτυα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ