Δευτέρα 14/6/2021

Σκυλακάκης στο Φόρουμ των Δελφών: «Η Ελλάδα θα διεκδικήσει 7,9 δισ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης φέτος»

Στόχος να ενεργοποιηθούν πρόσθετα έργα ύψους 3,8 - 3,9 δισ. ευρώ, με άτυπο ορόσημα έως τα μέσα του 2025

Ενισχυμένες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που μπορούν να φτάσουν φέτος τα 7,7 – 7,9 δισ. ευρώ θα διεκδικήσει η Ελλάδα, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, συμμετέχοντας σε πάνελ για το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, πρόθεσή του είναι να ενεργοποιήσει έργα προϋπολογισμού 3,8-3,9 δισ. ευρώ, πέραν των 4 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί να λάβει η χώρα μας ως προκαταβολή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως έχει τεθεί ένα άτυπο ορόσημο έως τα μέσα του 2025, προκειμένου να υπάρχει ένα διάστημα σχεδόν ενός έτους για να αντιμετωπιστούν τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν θα ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου 2026, όπως προβλέπεται, αλλά νωρίτερα, στις 31 Δεκεμβρίου 2025. «Αντί δηλαδή να ισχύσει το Ν συν 3 που ισχύει για το ΕΣΠΑ, τώρα θα ισχύσει ο κανόνας του Ν μείον 1», είπε.

Κατά 90% ήδη προσδιορισμένα έργα

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει κατά 90% ήδη προσδιορισμένα έργα και ότι προβλέπει τη μεγαλύτερη κινητοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό των έργων, έφερε ως παράδειγμα τη σημερινή έγκριση του έργου για την ψηφιακή αναμόρφωση των αρχείων του κράτους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος είναι να διπλασιάσουμε το ύψος των δημόσιων επενδύσεων το 2022. Δηλαδή, πρέπει να αυξηθεί από τα 5 στα 10 δισ. ευρώ, κάτι που, όπως είπε, «με την παλιά Ελλάδα ήταν αδιανόητο, με την καινούργια Ελλάδα είναι δύσκολα εφικτό».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ