Φόροι ακινήτων: Εκτοξεύονται σε 3.000 περιοχές με τις νέες αντικειμενικές

Θα επηρεαστούν και οι μεταβιβάσεις

Must Read

Στην ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο μέσα στο καλοκαίρι, προκειμένου να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022. Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών είχε «παγώσει» την αναπροσαρμογή των τιμών λόγω της πανδημίας.

Τις νέες αξίες είχαν καταγράψει οι εκτιμητές ακινήτων από το 2020, καθώς υπήρχε δέσμευση έναντι των θεσμών από το περασμένο έτος. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείου, αυτό σημαίνει πως ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις περυσινές τιμές, συνεπώς τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν τον ερχόμενο Αύγουστο δεν θα έχουν αλλαγές σε σχέση με εκείνα του 2020.

ΕΝΦΙΑ

Οι έρευνες των εκτιμητών ακινήτων, παρότι πραγματοποιήθηκαν πριν από την πανδημία και εν πολλοίς θεωρούνται ξεπερασμένες καθώς μεσολάβησε η κρίση, δείχνουν πως στις περισσότερες περιοχές της χώρας παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει το επόμενο έτος την «παγωμένη» μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 8%, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχαν αυξήσεις στον φόρο ακόμα και σε περιοχές με χαμηλά εισοδήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» σε 3.000 περιοχές, οι οποίες θα μπουν πρώτη φορά στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 400.000.000 ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Πρόκειται για περιοχές που έως σήμερα πληρώνουν πολύ χαμηλότερους φόρους σε σχέση με την πραγματική τους αξία και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε κοσμοπολίτικα νησιά ή και σε περιοχές «φιλέτα».

Συμπληρωματικός φόρος

Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, που επιβαρύνει περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Κάθε χρόνο σχεδόν 450.000 φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν «διπλό» φόρο, με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% έως και 1,15%.

Μεταβιβάσεις

Οι νέες αντικειμενικές θα επηρεάσουν και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εκτιμάται ότι οι φόροι μεταβίβασης θα εκτοξευθούν στις 3.000 περιοχές που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στον αντικειμενικό προσδιορισμό, καθώς έως σήμερα υπολογίζονταν με βάση όμορους δήμους που είχαν ιδιαίτερα χαμηλές αξίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This