YΠΟΙΚ: Στροφή στα απολύτως στοχευμένα μέτρα στήριξης από τον Ιούνιο

Παρεμβάσεις μόνο για τους κλάδους όπου εξακολουθούν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα

Must Read

Τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης και εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Το άνοιγμα της αγοράς και η επανεκκίνηση βασικών τομέων των επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση και ο τουρισμός, οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στη χάραξη μέτρων ύψους 2,5 δισ. για το μήνα Ιούνιο.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών αποσύρει από τον Ιούνιο τα μηδενικά ενοίκια, τις αναστολές εργασίας, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τη μετάθεση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και στρέφεται πλέον σε στοχευμένα μέτρα μόνο για τους κλάδους που θα συνεχίσουν τα περιοριστικά μέτρα.

Ειδικότερα, στο ΥΠΟΙΚ σχεδιάζουν τα εξής μέτρα στήριξης:

Ενοίκια: Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου απαλλαγής των κλειστών επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίου. Συγκεκριμένα, εξετάζεται τα μηδενικά ενοίκια να συνεχιστούν σε γυμναστήρια, σχολές χορού, παιδότοπους και ενδεχομένως στην εστίαση.

Μάλιστα, αναμένεται να υιοθετηθεί εκ νέου το «μοντέλο» Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο τη μείωση του 40% δεν θα δικαιούνται οι πληττόμενες επιχειρήσεις, παρά μόνο οι εργαζόμενοι που παραμένουν σε αναστολή εργασίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να επιστρέψει το μέτρο της προαιρετικής μείωσης ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%.

Πάγιες δαπάνες: Με καθυστέρηση ενός μήνα αναμένεται να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος πάγιων δαπανών, με το οποίο θα επιδοτηθούν μέρος των εξόδων πληττόμενων επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν ένα «πιστωτικό» με το οποίο θα συμψηφίζουν φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές.

Το μέτρο θα αφορά σχεδόν 30.000 επιχειρήσεις, που θα μοιραστούν το ποσό των 500.000.000 ευρώ. Η επιδότηση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των πάγιων λειτουργικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, αφού πρώτα αφαιρεθούν τυχόν χρηματοδοτήσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσω άλλων κρατικών προγραμμάτων.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει πως το επίδομα αναστολής εργασίας θα δοθεί και τον Ιούνιο (όπως και τον Μάιο) για τους εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό, με δικαίωμα επαναπρόσληψης, με δύο τρόπους:

  1. Για τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που θα επαναπροσληφθούν, δίνεται το δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, με αποζημίωση ειδικού σκοπού, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.
  2. Για τους εποχικά εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε τουριστικά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία που δεν θα επαναπροσληφθούν κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, δίνεται το δικαίωμα υπαγωγής στο μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού, με μονομερείς δηλώσεις τους, στο σύστημα «Εργάνη», που τηρείται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Γέφυρα ΙΙ»: Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πληγεί από την πανδημία για να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα «Γέφυρα II», που θα επιδοτεί τη δόση δανείου για διάστημα οκτώ μηνών. Η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και τον μήνα Μάιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This