Πέμπτη 24/6/2021

Δεύτερη ευκαιρία με επανένταξη στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων της Εφορίας

Τη δυνατότητα επανένταξης στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας προς όσους φορολογουμένους δεν κατάφεραν να τη διατηρήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας δίνει με νέα απόφασή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως η πάγια ρύθμιση προβλέπει 24 άτοκες δόσεις για τις τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και έως 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5% για τις έκτακτες οφειλές, όπως ο φόρος κληρονομιάς. Χιλιάδες οφειλέτες δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις, με αποτέλεσμα να βγουν από τη ρύθμιση και πλέον να απειλούνται με κατασχέσεις.

Η επανένταξη στην πάγια ρύθμιση αφορά το σύνολο των φορολογουμένων οι οποίοι είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο αποπληρωμής των οφειλών τους προς την Εφορία την 1η
Νοεμβρίου 2019. Παράλληλα, για να αποκτήσουν δικαίωμα επανένταξης στη ρύθμιση, οι οφειλέτες πρέπει να μην έχουν χάσει άλλη ρύθμιση τα τελευταία δύο ημερολογιακά έτη πριν από την 1η Νοεμβρίου του 2019.

Οι «κόφτες»

Δικαίωμα επανένταξης στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας δεν έχουν όλοι οι φορολογούμενοι, καθώς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε μια σειρά από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

Το συνολικό καθαρό εισόδημα του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους από την
ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση να είναι:

α. σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού
έτους είναι μικρότερο ή ίσο των 20.000 ευρώ, κατά ποσοστό τουλάχιστον 10% από τον μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.

β. σε περίπτωση που το καθαρό ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους είναι μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, κατά ποσοστό τουλάχιστον 20% από τον μέσο όρο του καθαρού εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών.

Επίσης, η ακίνητη περιουσία να μην υπερβαίνει τα 280.000 ευρώ και τα μεταφορικά μέσα που αποκτήθηκαν την τελευταία τριετία να έχουν συνολική αξία 80.000 ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παπά διάβολος