Νέους «κόφτες» για την προστασία της πρώτης κατοικίας βάζει το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να απειλούνται ακόμα και με κατασχέσεις. Παρά το γεγονός ότι προ εβδομάδων είχε διαμηνύσει πως της προστασίας θα δικαιούνται όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά, τελικά υπερίσχυσε η άποψη των τραπεζών, που ζητούσαν να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας μόνο για όσους φτωχούς δανειολήπτες υποβάλουν αίτηση ότι επιθυμούν να πτωχεύσουν.
Ολα τα υπόλοιπα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα έχουν καμία προστασία πρώτης κατοικίας, όπως το ίδιο θα συμβεί και για τους επαγγελματίες που την υποθήκευσαν για την επιχείρησή τους και πλέον, με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού, υπάρχει πιθανότητα να την απωλέσουν, χάνοντας ακόμα και τις επιχειρήσεις τους.
Οι δανειολήπτες θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και να δηλώσουν ότι επιθυμούν να πτωχεύσουν, προκειμένου από τον Μάρτιο του 2022, οπότε θα δημιουργηθεί ο ιδιωτικός φορέας επαναμίσθωσης ακινήτων, να μη βγει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό.
Οι υπόλοιποι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν εξωδικαστικά, σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ για τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων η διευθέτησή τους μπορεί να γίνει σε έως 420 δόσεις.
Τα SOS της ρύθμισης
Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι να υπάρχουν οφειλές σε τουλάχιστον δύο πιστωτές, με το συνολικό οφειλόμενο ποσό να ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.
Στα ψιλά γράμματα της ρύθμισης το «πάνω χέρι» έχουν οι τράπεζες, καθώς δεν είναι δεσμευμένες στην αποδοχή οποιασδήποτε πρότασης για τη συνολική διευθέτηση χρεών. Αυτό έχει αποτέλεσμα ένας οφειλέτης που χρωστά στο Δημόσιο και στις τράπεζες να κινδυνεύει με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, αφού η πιστώτρια τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να συναινέσει στην προτεινόμενη ρύθμιση.
Από τη στιγμή που ένας οφειλέτης υποβάλει αίτηση για τη συνολική ρύθμιση των χρεών του, αρχίζει η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας, καθώς και της επαγγελματικής στέγης.