Προστασία της πρώτης κατοικίας για… λίγους

Υπερίσχυσε η άποψη των τραπεζών, «ασπίδα» μόνο για όσους πτωχεύσουν

Must Read

Νέους «κόφτες» για την προστασία της πρώτης κατοικίας βάζει το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να απειλούνται ακόμα και με κατασχέσεις. Παρά το γεγονός ότι προ εβδομάδων είχε διαμηνύσει πως της προστασίας θα δικαιούνται όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά, τελικά υπερίσχυσε η άποψη των τραπεζών, που ζητούσαν να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας μόνο για όσους φτωχούς δανειολήπτες υποβάλουν αίτηση ότι επιθυμούν να πτωχεύσουν.

Ολα τα υπόλοιπα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα έχουν καμία προστασία πρώτης κατοικίας, όπως το ίδιο θα συμβεί και για τους επαγγελματίες που την υποθήκευσαν για την επιχείρησή τους και πλέον, με την εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού, υπάρχει πιθανότητα να την απωλέσουν, χάνοντας ακόμα και τις επιχειρήσεις τους.

Οι δανειολήπτες θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και να δηλώσουν ότι επιθυμούν να πτωχεύσουν, προκειμένου από τον Μάρτιο του 2022, οπότε θα δημιουργηθεί ο ιδιωτικός φορέας επαναμίσθωσης ακινήτων, να μη βγει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό.

Οι υπόλοιποι οφειλέτες μπορούν να διευθετήσουν εξωδικαστικά, σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ για τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων η διευθέτησή τους μπορεί να γίνει σε έως 420 δόσεις.

Τα SOS της ρύθμισης

Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό είναι να υπάρχουν οφειλές σε τουλάχιστον δύο πιστωτές, με το συνολικό οφειλόμενο ποσό να ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

Στα ψιλά γράμματα της ρύθμισης το «πάνω χέρι» έχουν οι τράπεζες, καθώς δεν είναι δεσμευμένες στην αποδοχή οποιασδήποτε πρότασης για τη συνολική διευθέτηση χρεών. Αυτό έχει αποτέλεσμα ένας οφειλέτης που χρωστά στο Δημόσιο και στις τράπεζες να κινδυνεύει με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, αφού η πιστώτρια τράπεζα δεν είναι υποχρεωμένη να συναινέσει στην προτεινόμενη ρύθμιση.

Από τη στιγμή που ένας οφειλέτης υποβάλει αίτηση για τη συνολική ρύθμιση των χρεών του, αρχίζει η αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας, καθώς και της επαγγελματικής στέγης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This