Στην Ολομέλεια ο νόμος-τζόγος για τις επικουρικές: Οι δανειστές απαίτησαν πρόβλεψη για την κάλυψη του κενού!

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει να υποεκτιμά το τεράστιο κόστος μετάβασης, που ανέρχεται από 49 έως... 78 δισ. ευρώ!

Must Read

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο επικουρικό σύστημα που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2022, καθώς σήμερα ολοκληρώνεται η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις επιτροπές και αύριο Τετάρτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, εν μέσω αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, που έχουν ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει να υποεκτιμά το τεράστιο κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα και υπόσχεται τεράστιες αυξήσεις, έως και 68%, για τους νέους ασφαλισμένους, εφόσον βέβαια οι επενδύσεις των εισφορών τους δεν… πέσουν στα βράχια.

Οι βασικές προβλέψεις του νέου συστήματος

Από το νέο έτος οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας σε κλάδους στους οποίους είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλισης δεν θα υπάγονται στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (ΕΤΕΑΕΠ), αλλά στο νέο ταμείο που θα συσταθεί με την ονομασία ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης).

Σε μεταγενέστερο χρόνο, πιθανόν από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα δοθεί η δυνατότητα προαιρετικής υπαγωγής και των νέων εργαζόμενων έως 35 ετών, ακόμη κι αν έχουν ήδη χρόνο ασφάλισης στο ΕΤΕΑΠ.

Για κάθε ασφαλισμένο θα δημιουργεί ένας ατομικός λογαριασμός («κουμπαράς»), όπου θα τοποθετούνται οι εισφορές του και θα επενδύονται από τη διοίκηση του ασφαλιστικού ταμείου.

Ο ασφαλισμένος θα έχει την επιλογή να διαλέξει ανάμεσα σε τρία επενδυτικά προφίλ: συντηρητικό, ισορροπημένο και «επιθετικό», ενώ θα μπορεί να αλλάζει προφίλ επενδύσεων ανά τρία έτη.

Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με σήμερα, δηλαδή 6,5% από την 1η Ιανουαρίου 2021 και 6% από την 1η Ιουνίου του 2022, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε το 2016.

Ενστάσεις και ερωτήματα

Καθώς οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα εισρέουν πια στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργείται ένα μεγάλο χρηματοδοτικό κενό για την κάλυψη των συντάξεων, τόσο των νυν συνταξιούχων όσο και των ασφαλισμένων άνω των 35 ετών.

Σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες που συνοδεύουν το νομοσχέδιο, το λεγόμενο «κόστος μετάβασης» ανέρχεται σε 49 έως 78 δισ. ευρώ (ενδεικτικά, το 1ο Μνημόνιο ανήλθε σε 80 δισ. ευρώ).

Όμως, τόσο ο Κωστής Χατζηδάκης όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου επιμένουν να… σβήνουν το τεράστιο αυτό ποσό, συνυπολογίζοντας τη θετική επίδραση από την επένδυση των εισφορών στην οικονομία.

Έτσι, υποστηρίζουν ότι το «πραγματικό» κόστος είναι 120.000.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα 50 χρόνια.

Όσα υποστηρίζουν οι υπουργοί δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τους δανειστές, που απαίτησαν και πέτυχαν να εισαχθεί στο νομοσχέδιο ειδική πρόβλεψη για την κάλυψη του κενού. Ο υπουργός Εργασίας αποφάσισε να «θυσιάσει» το νομοθετημένο κονδύλι -ίσο με 0,5% του ΑΕΠ -που προοριζόταν για την απόδοση μερίσματος κάθε χρόνο σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 800.000.000 ευρώ ετησίως!

Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί, τέλος, η θέσπιση του ακαταδίωκτου (άρθρο 19) για τα στελέχη του νέου Ταμείου που θα διαχειρίζονται τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This