Η κυβέρνηση «βάζει χέρι» στα λεφτά δήμων και Περιφερειών

«Γαλάζια» πυρά στον Αδωνι, ο οποίος «δείχνει» Παπαθανάση

Must Read

Υπό τον απόλυτο και ασφυκτικό έλεγχό της επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση τους πόρους
των δήμων και των Περιφερειών της χώρας, ακυρώνοντάς τους επί της ουσίας, αφού τους
αφαιρεί αρμοδιότητες και χρηματοδοτικά εργαλεία, αντί να τους ενισχύσει, όπως υποσχόταν προεκλογικά. Το επιχειρούμενο καπέλωμα των δήμων και των Περιφερειών από τα «κεντρικά», και ειδικότερα απο το υπουργείο Ανάπτυξης και τον Άδωνι Γεωργιάδη, έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των περιφερειαρχών, οι οποίοι υπενθυμίζεται πως στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι «γαλάζιοι» περιφερειάρχες δεν δίστασαν να
επιτεθούν στον Αδωνι Γεωργιάδη για την προσπάθεια αρπαγής των πόρων των τοπικών
κοινωνιών που επιχειρεί, με τον υπουργό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να δηλώνει
αναρμόδιος, παραπέμποντας στον αναπληρωτή υπουργό του Νίκο Παπαθανάση…. Σε κάθε
περίπτωση, το υπουργείο Ανάπτυξης οφείλει να δώσει καθαρές εξηγήσεις για την υποβάθμιση των ΟΤΑ που επιχειρεί, παρά τις περί του αντιθέτου υποσχέσεις και προεκλογικά και μετεκλογικά.

Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης πριν από λίγους μόλις μήνες είχε δεσμευθεί στους περιφερειάρχες πως θα υπάρξει, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αύξηση των κονδυλίων που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες της χώρας κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Με απανωτές του δηλώσεις επέμενε πως υπάρχει πολύ σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης όλων των Περιφερειών της χώρας από το νέο ΕΣΠΑ, κι αυτό είναι κάτι που θα έχει άμεση ανάκλαση και στους δήμους, καθώς θα μπορούν να διεκδικήσουν πολύ περισσότερους πόρους για να προχωρήσουν τα έργα που θέλουν.

«Η φιλοδοξία μας» ισχυριζόταν τον περασμένο Μάιο ο υπουργός «είναι να διοχετεύσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα πόρους και κεφάλαια από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για να δοθούν τα χρήματα στις τοπικές κοινωνίες, να γίνουν δουλειές και να γίνουν έργα… Η δική μου φιλοδοξία είναι να δω με το νέο ΕΣΠΑ να γίνονται πολλά μικρά έργα στους δήμους που τώρα δεν βρίσκουν χρηματοδότηση και να τα δούμε να υλοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Αυτά δήλωνε ο πάντα λαλίστατος υπουργός πριν από τέσσερις μήνες. Μόνο που η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος είθισται να δίνει υποσχέσεις που δεν μπορεί να τηρήσει… Την περασμένη Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης προανήγγειλε – κατά τη συνάντησή του με παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- πως τρία νομοσχέδια βρίσκονται προ των πυλών.

Ο λόγος για τον νόμο για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, τις στρατηγικές επενδύσεις και τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που, όπως ανακοίνωσε, θα έρθουν προς συζήτηση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής το επόμενο διάστημα, προκειμένου να
γίνουν νόμοι του κράτους. Μόνο που τα νομοσχέδια αυτά ακυρώνουν τον πρώτο και
δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, αποκλείοντάς τους από τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση των χρημάτων.

Θα αποφασίζει ο υπουργός για τους ΟΤΑ!

Στον αναπτυξιακό νόμο προβλέπονται τα έργα που ανήκουν στο καθεστώς της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, όπως το αποκαλεί η κυβέρνηση, η οποία θα δημιουργήσει ένα «ισχυρό συστήμα διακυβέρνησης» και συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων.

Με λίγα λόγια, αυτό το κεντρικό σύστημα που θα ελέγχεται από το υπουργείο θα δρομολογεί όλες τις ενέργειες για την απορρόφηση των πόρων -εθνικών και ευρωπαϊκών- από τους ΟΤΑ. Αντί δηλαδή να τους επιτρέψει την αυτονομία που τόσο επιθυμούν, ο Αδωνις Γεωργιάδης παραβαίνει την υπόσχεσή του, στο όνομα της δήθεν «διασφάλισης της αξιοπιστίας των προσπαθειών της χώρας να οργανώσει σωστά τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση και να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This