Φοροαπαλλαγή για… πλούσιους: Σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο «δώρο» για τις γονικές παροχές

Παρά τις έντονες αντιδράσεις για την ύποπτη αύξηση του ορίου στα 800.000 ευρώ, η κυβέρνηση δεν υπαναχώρησε στο ελάχιστο

Must Read

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα το μέτρο «δώρο» προς τους κατέχοντες των γονικών παροχών. Παρά την κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις για την ύποπτη και αχρείαστη φοροαπαλλαγή για τους πλούσιους, η κυβέρνηση δεν υπαναχώρησε στο ελάχιστο.

Έτσι, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ στην Εφορία θα μπορούν να πραγματοποιούνται από σήμερα οι γονικές παροχές, μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ ανά γονέα σε κάθε παιδί της οικογένειας. Το πλαίσιο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, αν και είχε ανακοινωθεί πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ, κατατέθηκε ως τροπολογία στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές αυξάνεται στα 800.000 ευρώ από τα 150.000 ευρώ σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς). Αυτό σημαίνει ότι ένα ζευγάρι μπορεί να «γράψει» σε ένα και μόνο παιδί του: σπίτια, μετοχές ακόμα και αυτοκίνητα ή μετρητά ύψους 1.600.000 ευρώ!

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το μέτρο δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αφού πρόκειται για τεράστια ποσά και περιουσίες που δεν διαθέτει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό. Στην πράξη πρόκειται για ένα τεράστιο δώρο της κυβέρνησης προς τους ελάχιστους πάμπλουτους αυτής της χώρας, καθώς το αφορολόγητο όριο θεωρείται υπερβολικά υψηλό.

Μάλιστα, το ποσό των γονικών παροχών ή δωρεών μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 4.800.000 ευρώ, σε περίπτωση που αποφασίσουν να την πραγματοποιήσουν μόνο σε ένα παιδί οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες του!

Από τις γονικές παροχές αποκλείονται όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ούτε όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, αλλά δεν διαθέτουν φορολογική ενημερότητα, με αποτέλεσμα να «παγώνουν» οι δωρεές, μέχρι να αποπληρωθεί το ποσό της οφειλής προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Το αφορολόγητο όριο εκτοξεύεται στα 800.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για μια γονική παροχή ακινήτου ύψους 300.000 ευρώ από γονέα σε τέκνο η επιβάρυνση ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Στο εξής, ο πολίτης δεν θα πληρώσει φόρο ούτε ένα ευρώ.

Αντίστοιχα, αν ο παππούς ήθελε να κάνει δωρεά 200.000 ευρώ στο εγγόνι του, θα έπρεπε μέχρι χθες να καταβάλλει στην Εφορία φόρο 20.000 ευρώ, ενώ από σήμερα δεν θα έχει καμία επιβάρυνση. Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που η αξία των γονικών δωρεών ή παροχών υπερβαίνει τα 800.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο, τότε θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία τροποποίηση για τις κληρονομιές, καθώς οι συντελεστές παραμένουν αμετάβλητοι από 1,5% έως και 10%, με την απαλλαγή να καλύπτει μόνο τις πρώτες 150.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This