Χρήστος Σταϊκούρας: «Μια μορφή επιδότησης και στο φυσικό αέριο» 

Must Read

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Τώρα ό,τι συμβαίνει» στο OPEN ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο κοινωνικό μέρισμα, στην επιδότηση των νοικοκυριών στην ενέργεια αλλά και σε μια μορφή επιδότησης όσον αφορά στο φυσικό αέριο οι τιμές του οποίου έχουν φτάσει στα ύψη.

«Ερχόμαστε χθες, με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, και προσθέτουμε κάτι που δεν είχαμε ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη. Ερχόμαστε και λέμε ότι θα κάνουμε κάτι σχετικό, δεν θα σας πω αντίστοιχο, για το φυσικό αέριο με ΚΥΑ που θα βγει από τα δύο συναρμόδια υπουργεία. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει γίνει», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών αναφορικά με το φυσικό αέριο.

Ερωτηθείς για το κοινωνικό μέρισμα εξήγησε πως καλύτερη εικόνα για τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας θα έχει σε ένα περίπου μήνα αλλά δεν απέκλεισε τη χορήγηση κάποιας επιπλέον ενίσχυσης.

«Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε. Η εικόνα είναι καλή, είναι ικανοποιητική, χωρίς να θριαμβολογώ για την πορεία της οικονομίας. Τα ταμεία πράγματι είναι γεμάτα με την έννοια ότι και ο κρατικός προϋπολογισμός αρχίζει να εκτελείται καλύτερα και η χώρα αντλεί πόρους από τις αγορές χρήματος με αρνητικό κόστος δανεισμού και από τις αγορές κεφαλαίου με το χαμηλότερο ιστορικά κόστος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτομάτως η ελληνική πολιτεία πρέπει να βγάζει πόρους γιατί αυτό αυξάνει το έλλειμμα και το χρέος. Ταμειακά δηλαδή μπορεί να έχεις τους πόρους αλλά όσο εκταμιεύεις, όσο αυξάνεις τις δαπάνες τόσο αυξάνει το έλλειμμα της χώρας το οποίο μπορεί να έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιδράσεις στο μέλλον. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημοσιονομική ευελιξία. Εάν η εικόνα είναι αυτή και καλύτερη προφανώς θα έχουμε πιθανότητα δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετη ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με ποιον τρόπο αυτό θα γίνει δεν το γνωρίζω ακόμα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Για μέτρα που αφορούν μόνο το 2021 κάποιες πιθανόν πρόσθετες ενισχύσεις ανάλογα και με την κρίση των τιμών θα έχουμε εικόνα περίπου σε ένα μήνα. Τότε θα καταθέσουμε και τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Μεγάλο μέρος των νοικοκυριών επιδοτούνται στην ενέργεια

«Τι κάνουμε στην ενέργεια. Ήδη στην ενέργεια νομοθετήσαμε και επιδοτείται το ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι μικρή η επιδότηση. Για το 70% των νοικοκυριών ανεξάρτητα από τον φορέα με τον οποίο είναι συνδεδεμένοι υπάρχει επιδότηση 0,03 την κιλοβατώρα. Είναι μείωση 27% του ηλεκτρικού ρεύματος στα Γ1 τιμολόγια που υπήρχαν πέρσι. Και πάνω σε αυτό έρχεται η ΔΕΗ και κάνει μία επιπλέον επιδότηση της τάξεως του 37%. Άρα το 80-85% των ελληνικών νοικοκυριών που έχει κατανάλωση μέχρι 600 κιλοβατώρες νομίζω ότι καλύπτονται», ανέφερε.

Αναφορικά με την αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη 6,1% το 2021 σημείωσε: «Είναι απολύτως ρεαλιστικό, με τα σημερινά δεδομένα, μάλλον συντηρητικό»«Έχουμε μία ταχύτατη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα. Έχουμε ένα οικονομικό κλίμα που παραμένει σε προ πανδημίας επίπεδα. Έχουμε ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής. Έχουμε εξαιρετική εικόνα στα δημόσια έσοδα. Το Σεπτέμβριο στις ΔΟΥ τις χώρας τα έσοδα είναι 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τους στόχους. Από τον Τουρισμό τους πρώτους επτά μήνες, έχουμε καλύψει στις ταξιδιωτικές αφίξεις το 70% της απώλειας του 2019, έχουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές που το Σεπτέμβριο είναι 35% πάνω από το 2019. Άρα αυτό σημαίνει σημαντική κατανάλωση. Το επτάμηνο έχουμε καλύψεις στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 37% του 2019 αλλά με τον Ιούλιο είμαστε στο 61%. Ο μέσος ταξιδιώτης ξοδεύει 737 ευρώ φέτος όταν ξόδευε 589 ευρώ το 2019», συμπλήρωσε.

«Η κρίση είναι παροδική»

«Υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα και απαιτείται αντιμετώπιση αυτού. Και νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι δεν έχει την ένταση που έχει σε άλλες χώρες εκτιμώντας ότι θα έχει την έκταση κάποιων μηνών έλαβε έγκαιρα μέτρα. Και θα συνεχίσει να λαμβάνει για όσο χρειαστεί», είπε επισημαίνοντας ότι η κρίση είναι παροδική.

Στη συνέχεια τόνισε πως: «Να πω λίγο ότι δεν χρειάζεται πανικός. Και δεν το λέω απλώς λεκτικά. Πρέπει να αποφύγουμε τις πληθωριστικές προσδοκίες για κάτι που φαίνεται ότι είναι παροδικό. Γιατί αν οι πληθωριστικές προσδοκίες οδηγήσουν σε μονιμότερα χαρακτηριστικά αυξήσεων τιμών αυτό σημαίνει, συγγνώμη που θα μιλήσω και με αυτούς τους όρους, αλλαγή νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη και αύξηση του κόστους δανεισμού».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This