Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Δώδεκα προτάσεις-αντίδοτο στο κύμα ακρίβειας

Την περεταίρω αύξηση του κατώτατου μισθού, πέραν της νομοθετημένης, εισηγείται μεταξύ άλλων το ΟΕΕ

Must Read

Ένα πακέτο προτάσεων, που στόχο έχει την απορρόφηση, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, των κραδασμών από τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες καταθέτει στον δημόσιο διάλογο το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Δεδομένου ότι οι τιμές διεθνώς αυξάνονται, κυρίως λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και της αυξημένης ζήτησης, οι αυξήσεις στο καλάθι του καταναλωτή φαίνεται ότι δεν θα είναι τόσο παροδικές όσο αναμενόταν.

Η οικονομική ανάπτυξη που προβλέπεται ότι θα πετύχει η χώρα, τόσο τη φετινή χρονιά, όσο και την επόμενη φαίνεται ότι επισκιάζεται από την αύξηση του πληθωρισμού και των τιμών ακόμα και σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Η κυριότερη αιτία του πληθωρισμού φαίνεται ότι είναι η ανισορροπία που έχει προκληθεί στη ζήτηση και την προσφορά αγαθών.

Όμως η παραγωγή δεν έχει καταφέρει να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να καλύψει τη ζήτηση και ο πληθωρισμός να αυξάνεται. Άλλωστε, μετά την πανδημία κατέφθασε και η ενεργειακή κρίση, η οποία εκτόξευσε περαιτέρω τις τιμές των προϊόντων.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος καταθέτει μια σειρά από εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων. Συγκεκριμένα, προτείνει:

  1. Αύξηση της επιδότησης του ρεύματος ανά μεγαβατώρα στη χονδρεμπορική, με δημοσιονομικό κόστος άνω των 500.000.000 ευρώ.
  2. Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το επόμενο εξάμηνο και διεύρυνση των δικαιούχων μέσω των εισοδηματικών κριτηρίων. Κόστος 250.000.000 ευρώ.
  3. Κατάθεση προτάσεων και επιδότηση νέων έργων με στόχο την αποθήκευση της ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου. Η αποθήκευση του φυσικού αερίου θα μπορέσει να αποτελέσει ένα πολυεργαλείο για την ελληνική οικονομία.
  4. Μείωση κατά 50% για το επόμενο εξάμηνο του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στον καφέ και επαναξιολόγησή του στο τέλος του διαστήματος.
  5. Άμεση μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 20% και όσα προϊόντα είναι ήδη στο 13% να φτάσουν στο 6%.
  6. Άμεση ενεργοποίηση νέου κύκλου «Εξοικονομώ», με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των νοικοκυριών, αλλά και επέκταση του προγράμματος σε ΜμΕ.
  7. Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών.
  8. Παράταση των προγραμμάτων Γέφυρα 1 και Γέφυρα 2 για το πρώτο εξάμηνο του 2022.
  9. Δημιουργία ενός προγράμματος αντίστοιχου με την κάλυψη των πάγιων δαπανών, με στόχο την αποπληρωμή των ενεργειακών τιμολογίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα έρθουν αντιμέτωπες με τις ανατιμήσεις.
  10. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  11. Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2%.
  12. Περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού (πέραν της νομοθετημένης αύξησης του 2%, από 1/1/2022), στο πλαίσιο των ευοίωνων προοπτικών της οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας, με στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This