Τα μυστικά του νέου «Εξοικονομώ»!

Ανοίγει στις 13 Δεκεμβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα! Αυξημένες κατά 15% οι δαπάνες, από 40% έως 75% οι επιδοτήσεις

Must Read

Με αυξημένες κατά 15% τις δαπάνες για οικοδομικές παρεμβάσεις λόγω των ανατιμήσεων των υλικών, ανώτατο επιλέξιμο προϋπολογισμό 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και επιδοτήσεις από 40% έως 75%, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του νοικοκυριού, ανοίγει την επόμενη Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου «Εξοικονομώ».

  • Από τον
    Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Πολίτες και μηχανικοί βρίσκονται επί ποδός, συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως αυτά περιγράφονται στον οδηγό του προγράμματος που δημοσίευσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ιστοσελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr.
Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα 50 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος και θα είναι ταυτόχρονη σε όλη την επικράτεια. Η πλατφόρμα, δηλαδή, δεν θα ανοίγει σε διαφορετική ημερομηνία ανά περιφέρεια, όπως γινόταν έως σήμερα.

Παράλληλα, για την αποδοτικότερη απορρόφηση κονδυλίων η κατανομή τους θα γίνεται ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομός) και όχι ανά Περιφέρεια. Πρακτικά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ενώ για τις πολυκατοικίες η πλατφόρμα θα ανοίξει την τρίτη εργάσιμη μέρα μετά τη λήξη υποβολής των αιτήσεων μονοκατοικίας/μεμονωμένου διαμερίσματος.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του επίσημου δικτυακού τόπου του προγράμματος. Κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά.

Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης γίνονται η διενέργεια αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών ελέγχων επιλεξιμότητας, η καταχώριση των απαιτούμενων κατά περίπτωση δικαιολογητικών, η λήψη των ενεργειακών στοιχείων του Α’ ΠΕΑ, η υποβολή της πρότασης με τα κόστη παρεμβάσεων και λοιπών δαπανών και η αρχική δήλωση χρηματοδοτικού σχήματος.

Κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων δίνεται το δικαίωμα ακύρωσης και επανυποβολής αίτησης. Μετά το πέρας της περιόδου υποβολής αιτήσεων δεν επιτρέπεται η ακύρωση αίτησης από τον αιτούντα. Με την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα γίνεται και η λήψη μοναδικού αριθμού πρωτοκόλλου και υπολογίζεται αυτόματα η συνολική βαθμολογία της αίτησης, βάσει των κριτηρίων αξιολόγησης του προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι η συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων της.

Πέντε κατηγορίες επιδοτήσεων

Για τις αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και διαμερισμάτων ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες επιδοτήσεων:

  • για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης είναι 75%
  • για ατομικό εισόδημα 5.000-10.000 ευρώ και οικογενειακό 10.000-20.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης είναι 70%
  • για ατομικό εισόδημα 10.000-20.000 ευρώ και οικογενειακό 20.000-30.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης είναι 55%
  • για ατομικό εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ και οικογενειακό 30.000-40.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης είναι 45%
  • για ατομικό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ και οικογενειακό άνω των 40.000 ευρώ το ποσοστό επιχορήγησης είναι 40%

Σύμφωνα με τον οδηγό, το υπουργείο κατάργησε το ανώτατο πλαφόν στην πέμπτη κατηγορία, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανώτατο εισοδηματικό όριο, όπως στον αρχικό οδηγό. Επίσης, το ΥΠΕΝ προχώρησε σε αύξηση της επιδότηση για τους ενοικιαστές. Στον αρχικό οδηγό προβλεπόταν ότι, σε περίπτωση που η χρήση κατοικίας γίνεται από πρόσωπο διαφορετικό από τον αιτούντα (δωρεάν παραχώρηση / ενοικίαση), το ποσοστό επιχορήγησης είναι σταθερό (40%) και ανεξάρτητο της εισοδηματικής κατηγορίας.

Τελικά, η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, φτάνοντας έως το 65%, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ. Πέρα από αυτό, επιτρέπεται πλέον κατ’ εξαίρεση η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από το ίδιο πρόσωπο, μόνον αν οι επιπλέον της μίας αίτησης αποτελούν μέρος αίτησης/αιτήσεων που αφορά πολυκατοικία.

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου, η αμοιβή για την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, καθώς και τυχόν λοιπές δαπάνες μελετών καλύπτονται σε ποσοστό 100% από το πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου και της απαιτουμένης εξοικονόμησης ενέργειας του προγράμματος.

Τι πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες και εκμισθωτές για τις κατοικίες που μπαίνουν στο πρόγραμμα

Με αφορμή τη δημοσίευση του οδηγού, η ΠΟΜΙΔΑ στοιχειοθέτησε κάποια βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες, οι εκμισθωτές και οι αγοραστές κατοικιών.

  1. Εκμισθωμένες – δωρεάν παραχωρούμενες κατοικίες: Εάν ο ένοικος αποδέχεται και επιτρέπει την εκτέλεση των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης της -κύριας- κατοικίας του, ο εκμισθωτής -πλήρης κύριος ή επικαρπωτής- μπορεί να υποβάλει αίτηση επιδότησης της ανακαίνισης με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του ιδίου, η οποία επιδότηση κυμαίνεται από 40% έως 65%.
  2. Κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του 2021: Στο πρόγραμμα μπορούν πλέον να ενταχθούν και κατοικίες που αγοράστηκαν ή αποκτήθηκαν εντός του 2021, οι οποίες στο αρχικό κείμενο του οδηγού εξαιρούνταν από την επιδότηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ζητηθεί έγγραφη δέσμευση για την κύρια χρήση της κατοικίας.
  3. Κενές κατοικίες: Ο εκμισθωτής -πλήρης κύριος ή επικαρπωτής- κατοικίας που κατά τη διάρκεια του 2020 και των δύο προηγουμένων ετών χρησιμοποιούνταν ως κύρια κατοικία, είτε ενοικιαζόταν είτε ιδιοκατοικούνταν ή παραχωρούνταν δωρεάν η χρήση της και είναι σήμερα κενή, ή πρόκειται σύντομα να είναι, μπορεί να υποβάλει αίτηση επιδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας αυτής, με σημαντικό δεδομένο ότι ο καταλληλότερος χρόνος εκτέλεσης των σχετικών εργασιών είναι όταν αυτή είναι κενή.

Η κύρια χρήση της κατοικίας καταγράφεται στα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του χρήστη εντός των τελευταίων τριών ετών, με προτεραιότητα το έτος αναφοράς (φορολογικό έτος 2020). Αν για το έτος αναφοράς το ακίνητο δεν ήταν σε χρήση (κενό), τότε λαμβάνονται υπόψη τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2019 και 2018).

Αυτό ισχύει για όλες τις κύριες κατοικίες (είτε ενοικιάζονται είτε ιδιοκατοικούνται). Σημειώνεται πως δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα οι ενοικιαζόμενες κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ή όσες χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This