22/5/2022

Ακρίβεια διαρκείας: Αυξήσεις από 200% σε ρεύμα – Έως πάνω από 600% σε φυσικό αέριο

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η «έκρηξη» θα έρθει Φεβρουάριο και Μάρτιο

Φουσκώνει το «τσουνάμι» των απλήρωτων λογαριασμών τον φετινό Ιανουάριο σε οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς, με αυξήσεις από 200% στο ρεύμα έως πάνω από 600% στο φυσικό αέριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για μια… πυρηνική βόμβα.

Η χειρότερη, δε, περίοδος θα είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, καθώς τότε γίνονται εκατομμύρια μετρήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις καταναλώσεις ρεύματος της περιόδου Νοέμβριος – Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος. Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι -παραδοσιακά- οι πιο «τσουχτεροί» λόγω μεγάλων καταναλώσεων και ειδικά φέτος θα είναι πολύ επιβαρυμένοι, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τα μηνύματα που καταφτάνουν από παντού είναι άκρως ανησυχητικά. Οι διακανονισμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά, το ίδιο και τα νοικοκυριά όπως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αρχίζουν να πληρώνουν μέρος του λογαριασμού τους: π.χ., σε λογαριασμό 500 ευρώ, βάζουν 200 ευρώ, αφήνοντας ένα ληξιπρόθεσμο 300 ευρώ, το οποίο «αβγατίζει» με την πάροδο του χρόνου.

Άλλοι, κυρίως μεγάλοι πελάτες, όπως αλυσίδες super markets, αρχίζουν να καθυστερούν τις πληρωμές, πρόβλημα που δεν θα φόβιζε, αν οι προβλέψεις μιλούσαν για κρίση διάρκειας μερικών μόνο μηνών.

Το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου, στοιχείο που προκύπτει και από τα ίδια τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με αυτά, εφόσον η μέση τιμή του φυσικού αερίου για το 2022 διαμορφωθεί στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα -έναντι 20 ευρώ πέρυσι-, οι απώλειες για το ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δισ. ευρώ. Νούμερο που θα διπλασιαστεί, αν επιβεβαιωθούν οι εφιαλτικές προβλέψεις της προθεσμιακής αγοράς για το 2022, που δίνουν μέση τιμή στο φυσικό αέριο τα 140 ευρώ!

Σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος στην κεντρική Ευρώπη κινείται στα επίπεδα των 240 έως 260 ευρώ/MWh, με την υψηλότερη τιμή να καταγράφεται στην Ελβετία με 267,18 ευρώ/MWh. Στην Ελλάδα η τιμή διαμορφώνεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στα 240,3 ευρώ/MWh.

Σημειώνεται ότι συνολικά ο μέσος όρος του Ιανουαρίου κινείται ανοδικά και στη χώρα μας φτάνει τα 196,19 ευρώ/MWh, όταν την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν χαμηλότερα, στα 175 ευρώ/MWh.

Την ίδια στιγμή η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε να παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα και να διαμορφώνεται στα 83 ευρώ/MWh.

Πάροχοι και ΔΕΗ

Συναγερμός έχει σημάνει στη ΔΕΗ και στις άλλες εταιρίες, οι οποίες προσπαθούν να χαρτογραφήσουν το κομμάτι της πελατειακής τους βάσης που ήδη υφίσταται ή θα υποστεί στο άμεσο μέλλον την αυξημένη επιβάρυνση των λογαριασμών, με συνέπεια να εμφανίζει υψηλότερο κίνδυνο καθυστέρησης πληρωμών. Μάλιστα, ορισμένοι προμηθευτές ήδη καλούν καταναλωτές με ασυνήθιστα αυξημένους λογαριασμούς προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη δυνατότητα ρύθμισης σε μηνιαίες δόσεις ή πληρωμής με πιστωτική κάρτα με άτοκες δόσεις.

Από τη σκοπιά των καταναλωτών, όμως, οι πρωτοβουλίες των προμηθευτών είναι αδιαφανείς και ελαφρώς χαοτικές, αφού κάθε εταιρία επιλέγει κατά το δοκούν σε ποιες περιπτώσεις και με ποιον τρόπο θα ρυθμίσει οφειλές, χωρίς μάλιστα να είναι σαφές αν υπάρχουν κριτήρια επιλογής των «τυχερών» καταναλωτών, που θα πληρώνουν με δόσεις, δηλαδή αν θα «φιλτράρονται» με βάση την εισοδηματική και την περιουσιακή τους κατάσταση.

Περιπτώσεις «τρελών» αυξήσεων!

Στο Παλαιό Φάληρο ένα τυπικό νοικοκυριό για τον Ιανουάριο του 2021 πλήρωσε εκκαθαριστικό 146,59 ευρώ (με κατανάλωση 1.450 kWh τους τέσσερις προηγούμενους μήνες). Για τον Ιανουάριο του 2022 θα πληρώσει 435 ευρώ, δηλαδή θα έχουμε 197% αύξηση.

Στην Κυψέλη ένα παρόμοιο νοικοκυριό με μια μέση κατανάλωση φυσικού αερίου 2 ΜWh τον Ιανουάριο του 2021 και με αυτόνομη θέρμανση πλήρωσε περίπου 20 ευρώ/MWh ή 40 ευρώ. Για την ίδια κατανάλωση τον Ιανουάριο 2022 το αντίστοιχο ποσό για την προμήθεια φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 120 ευρώ MWh ή 240 ευρώ.

Μικρομεσαία επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας σε 60 τετραγωνικά μέτρα, που δεν έχει «κλειδώσει» σταθερή τιμή ρεύματος, για τον Ιανουάριο του 2021 πλήρωσε 367,58 ευρώ (με κατανάλωση 4000 kWh τους τέσσερις προηγούμενους μήνες). Για τον Ιανουάριο του 2022 θα πληρώσει 1.163,20 ευρώ, δηλαδή 216% αύξηση!

Στην Καλλιθέα, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος μόλις 36 τ.μ., ο μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος εκτοξεύτηκε από τα 550 στα 1.500 ευρώ, αύξηση σχεδόν 300% !

Στη περίπτωση του φυσικού αερίου, μια μεσαία επιχείρηση στο Περιστέρι με μέση κατανάλωση 80 ΜWh τον Ιανουάριο του 2021 πλήρωσε περίπου 16 ευρώ/MWh ή 1.280 ευρώ. Για την ίδια κατανάλωση τον Ιανουάριο 2022 το αντίστοιχο ποσό για την προμήθεια φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 110 ευρώ/MWh ή 8.800 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Τα «μαγειρέματα» της… ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Πληθωρισμός στο 4,8%, αλλά αύξηση φυσικού αερίου 200%!

Ακρίβεια και μοριακά τεστ «γονατίζουν» τους Έλληνες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΕΠΕ: Ο επικεφαλής είχε πατώσει στην αξιολόγηση

Σκιές και ερωτήματα πλανώνται πάνω από το υπουργείο Εργασίας σχετικά με τους χειρισμούς του...

Ο… μαρτυριάρης Σκυλακάκης

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης εξέθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενώπιον του...

Με «καμπάνα» απειλείται η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών

Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα αποφάσισε να στείλει η Κομισιόν, λόγω πλημμελούς εφαρμογής των κανόνων...

Χρήστος Σταϊκούρας: «Στα καύσιμα είναι προτιμητέο να μη μειώνονται οι φόροι γιατί αυτό δεν έχει κοινωνική δικαιοσύνη»

Αναφορά στην ακρίβεια, στην ενέργεια και στα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών και...

Νέα σκληρή εποπτεία βάζουν οι δανειστές στην Ελλάδα

Ποιες αποφάσεις θα «κλειδώσουν» στις 16 Ιουνίου

Νέο ρεκόρ στην τιμή της αμόλυβδης: Πού πωλείται η πιο ακριβή στη χώρα

Οι αντιδράσεις των οδηγών είναι έντονες ενώ λύση δεν φαίνεται στον ορίζοντα

Στα ύψη ο πληθωρισμός και με τη… «βούλα» της Eurostat!

9,1% τον Απρίλιο από 8% τον Μάρτιο - Η πρόβλεψη για τον Μάιο δείχνει διψήφια ποσοστά και η ακρίβεια συνεχίζεται

Ολέθριες συνέπειες για την ελληνική οικονομία από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Υποτίθεται ότι οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας έγιναν για να πλήξουν...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λύγισαν και τα σίδερα στην κηδεία του 10 μηνών βρέφους… Με ρουχαλάκι του στα χέρια η μητέρα του

Σκηνές που θύμιζαν αρχαία τραγωδία εκτυλίχθηκαν στην Ελασσόνα νωρίτερα,...

«Άγριες μέλισσες»: Αυτό είναι το φονικό φινάλε

Στις 7 Ιουλίου ολοκληρώνονται έπειτα από τρία χρόνια επιτυχίας...

Ενοικιάζεται η μεζονέτα των 280 τ.μ. της Πατούλη με 2.000€ τον μήνα

Σύμφωνα με την αγγελία που δημοσιεύει το σάιτ Spitogatos,...

Κατερίνα Βελλίδη: «Έσβησε» στα βουβά η «σιδηρά κυρία του Βορρά»

Η ζωή της Κατερίνας Βελλίδη παραπέμπει σε παραμύθι, σε...

Καταγγελία: Εγκληματική αισχροκέρδεια της Elpedison

H εταιρία μέσα σε μία εβδομάδα εξέδωσε (πάλι) λογαριασμό για την ίδια περίοδο, διπλασιάζοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ