Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023

Τα «μαγειρέματα» της… ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Πληθωρισμός στο 4,8%, αλλά αύξηση φυσικού αερίου 200%!

Εξισώνεται η κατανάλωση για φτωχούς και πλούσιους – κραυγαλέα αστοχία με τα ενοίκια

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Πλασματικός φαίνεται πως είναι ο πληθωρισμός της τάξης του 4,8% που εμφανίζει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Νοέμβριο, μέσα από στατιστικές αλχημείες, όταν την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών νιώθει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός καλπάζει με υπερτριπλάσια νούμερα, μετά τις εξωφρενικές αυξήσεις σε μια σειρά από βασικά είδη κατανάλωσης, και όλα αυτά ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) καταφεύγει σε αυτού του είδους τις επίπλαστες αναλύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσα ήρθαν στο φως για την ανεξάρτητη Αρχή επί προεδρίας του Ανδρέα Γεωργίου για αλλοίωση στοιχείων που παρουσίασε εκείνη την περίοδο η ΕΛ.ΣΤΑΤ., «φουσκώνοντας» το έλλειμμα εν όψει της προσφυγής στο ΔΝΤ και όσα καταστροφικά επακολούθησαν για τη χώρα.

Άλλωστε αυτού του είδους οι στατιστικές και άλλες αλχημείες κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου προκειμένου να δρομολογηθούν πολιτικές πάντα σε βάρος του πολίτη. Ανεξίτηλη μένει στη μνήμη μας η περίφημη πια φράση 0+0=14 του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν το 1993 προσπάθησε να εξηγήσει τα… ανεξήγητα στους εργαζομένους, πώς, αν το πρώτο εξάμηνο πάρουν 0% αύξηση και το δεύτερο εξάμηνο πάλι 0%, στο τέλος θα βγουν κερδισμένοι κατά 14%.

Έτσι, λοιπόν, το ερώτημα που πλανάται κάθε φορά όταν ανακοινώνεται ο πληθωρισμός ή αλλιώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι κατά πόσο αυτός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο λόγος είναι πως κάθε φορά που η τιμή του πληθωρισμού ανεβαίνει, η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αντιλαμβάνεται και νιώθει διαφορετικά τα στοιχεία αυτά ως πλασματικά και όχι πραγματικά σε σχέση με την τσέπη της.

Στην τελευταία ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον μήνα Νοέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε το 4,8%, όταν την ίδια στιγμή η έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο, στην ενέργεια, σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, το λάδι, τα οπωροκηπευτικά κ.ά., ξεκινά από 20% έως 30% και φτάνει σχεδόν το 200%(!!!) σε λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο μεθοδολογικός τρόπος που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του πληθωρισμού πάσχει δομικά, τουλάχιστον σε δύο σημεία. Το πρώτο: Στη διαδικασία που ακολουθείται ενσωματώνονται όλες οι καταναλώσεις των προϊόντων χωρίς καμία διάκριση για την αγοραστική ικανότητα του καθενός. Δηλαδή είτε είναι κανείς πλούσιος είτε είναι φτωχός εξισώνεται η κατανάλωση με τον ίδιο τρόπο προκειμένου να βγει το αποτέλεσμα του πληθωρισμού. Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι αυτός ο «μέσος όρος» δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση την καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών της χώρας.

Το δεύτερο αφορά τη στέγαση. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια ακατανόητη και κραυγαλέα… αστοχία. Για να γίνει αντιληπτό, το έξοδο της στέγασης, με την αναγωγή σε ευρώ (στον πίνακα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφέρεται η κατηγορία Σταθμίσεις επί της χιλίοις), έχει ως εξής: Στα 1.000 ευρώ που ξοδεύει μια οικογένεια, τα 142,22 ευρώ αντιστοιχούν στο ενοίκιο! Αυτό το ποσό, όπως εμφανίζεται από την εν λόγω στατιστική προσέγγιση, είναι φανερό πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Γιατί στην πραγματική ζωή το ενοίκιο που πληρώνει μια οικογένεια αντιστοιχεί στο 1/3 με 1/4 του μηνιαίου οικογενειακού προϋπολογισμού, καθώς επί της ουσίας αποτελεί το πιο κοστοβόρο έξοδο, μαζί με τη διατροφή. Μάλιστα, στην κατηγορία αυτή δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν ιδιόκτητο σπίτι, αλλά ούτε και εκείνοι που έχουν πάρει δάνειο για πρώτη κατοικία.

Και μία υποσημείωση: Η Υγεία (90,59 ευρώ) και η Εκπαίδευση (37.15 ευρώ), που υποτίθεται πως είναι δωρεάν από το κράτος, ξεπερνούν σε δαπάνη τα 127 ευρώ που υπολογίζονται για κάθε 1.000 ευρώ. Επιπρόσθετα ερωτήματα εγείρει και το γεγονός πως τα φροντιστήρια, για παράδειγμα, για την κατηγορία Εκπαίδευση, υπολογίζονται μόλις 37,15 ευρώ όταν η πρώτη προκαταρκτική στα Αγγλικά ξεκινά από 40 ευρώ.

Πώς λειτουργεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στην αποτύπωση του πληθωρισμού

Η ανάδειξη του πληθωρισμού είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, καθώς κάθε μήνα παίρνονται δειγματοληπτικά τιμές από 27 πόλεις της χώρας, μέσα από χιλιάδες προϊόντα και περίπου 5.000 καταστήματα. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ίδια η ΕΛ.ΣΤΑΤ., που είναι επιφορτισμένη για τη διενέργεια αυτής της διαδικασίας, τα προϊόντα είναι αντιπροσωπευτικά, ενώ για τον υπολογισμό των δεικτών χρησιμοποιείται ειδικό λογισμικό, στο οποίο όλοι οι υπολογισμοί γίνονται μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών.

Η ακολουθούμενη ταξινόμηση των ειδών (αγαθών και υπηρεσιών) που περιλαμβάνονται στον ΔΤΚ είναι η ευρωπαϊκή ταξινόμηση της ατομικής κατανάλωσης κατά σκοπό, η οποία βασίζεται στην αντίστοιχη διεθνή ταξινόμηση. Κάτι, δηλαδή, που σημαίνει πως ο τρόπος υπολογισμός του πληθωρισμού είναι αντίστοιχος και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κύριες ομάδες της ταξινόμησης είναι 12 (οι τιμές που ακολουθούν αντιστοιχούν στο διαθέσιμο ποσό των 1.000 ευρώ) και έχουν ως εξής: Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, 232,58 ευρώ, αλκοολούχα ποτά και καπνός, 34,27 ευρώ, ένδυση – υπόδηση, 59,63 ευρώ, στέγαση, 142,22 ευρώ, διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, 47,87 ευρώ, υγεία, 90,59 ευρώ, μεταφορές, 124,20 ευρώ, επικοινωνίες, 44,20 ευρώ, αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες, 38,30 ευρώ, Εκπαίδευση, 37,15 ευρώ, ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια, 70,17 ευρώ, άλλα αγαθά και υπηρεσίες, 78,84 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Εκρηκτικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών – Aνεξέλγτος ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δόλωμα… για τις «μαϊμού» αποδείξεις!

Κλιμακωτά, ανάλογα με την αξία της συναλλαγής, θα είναι τα «μπόνους» για όσους καταγγείλουν την παρανομία 

Καταδικασμένοι στη φτώχεια οι πλέον ευάλωτοι!

Ενώ από το 2019 και έπειτα, έστω με πολύ μικρά βήματα, μισθωτοί και συνταξιούχοι...

Η κυβέρνηση επανεξετάζει 1.047 φοροαπαλλαγές!

Φόρους που αγγίζουν τα 12,9 δισ. ευρώ γλίτωσαν το 2022 εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις....

Εξωδικαστικός: Εγκρίθηκαν μόνο 7 στις 100 αιτήσεις

Με ρυθμούς… χελώνας συνεχίζει να κινείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει...

Οι συνταξιούχοι δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία

Η κοροϊδία και οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε σχέση με τους συνταξιούχους προκαλούν ολοένα...

Τράπεζες: Η μεγάλη κοροϊδία με τα επιτόκια

Πώς αποκομίζουν τεράστια κέρδη μετατρέποντας τις πάμφθηνες καταθέσεις σε πανάκριβα δάνεια

Η Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης για την...

Η ισχυρή κυρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, που αμείβεται με πολλές χιλιάδες ευρώ, έβαλε στο στόχαστρό της τις αυξήσεις των μισθών!

Νέα «θηλιά» για τους δανειολήπτες – Η EKT αύξησε τα επιτόκια

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα προχώρησε σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική...

Παγκρήτια τράπεζα: «Απορροφά» την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας

Την συμφωνία συγχώνευσης της με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα,...

Στεγαστικά ή δάνεια μικρών επιχειρήσεων: Πώς θα κάνετε σωστά την αίτηση ώστε να λάβετε...

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το μέτρο αφορά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες για να λάβουν την βεβαίωση, ποιοι λόγοι πρέπει να συντρέχουν

Σιγή ιχθύος για τους λανθασμένους επανυπολογισμούς των συντάξεων

Η κυβέρνηση ποιείται την νήσσαν για τις εκκρεμείς... διορθώσεις που δεν έγιναν ποτέ και έφεραν σε απόγνωση όλους όσοι περίμεναν να δουν στους λογαριασμούς τους παραπάνω λεφτά

Νέες αυξήσεις σε 400 προϊόντα τον Φεβρουάριο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες...

Βραχνάς για τους μικρομεσαίους η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Βραχνάς για τους επιχειρηματίες είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως εκτιμά το Βιοτεχνικό...

Ενέργεια και πληθωρισμός πνίγουν την αγορά!

Δραστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις ζητά ο ΣΕΒ 

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, αγνοούμενοι και παγιδευμένοι

Έπεσαν κτίρια και πολυκατοικίες - Ο τραγικός Ερντογάν έστειλε στους πολίτες τις... «καλύτερες ευχές» του!

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Μαριάννα Οικονόμου: Δείτε την κόρη του Δημήτρη Οικονόμου και της Αλεξίας Κουλούρη

O Δημήτρης Οικονόμου είναι ένας πολύ γνωστός και καταξιωμένος...

Γιώργος Φουρεράι: Δείτε για πρώτη φορά τον αδερφό της Ελένης Φουρέιρα

Η εγκυμονούσα αυτή την περίοδο Ελένη Φουρέιρα, γεννήθηκε στις...

Τηλεργασία τη Δευτέρα στο δημόσιο – Ισχυρή σύσταση για τον ιδιωτικό τομέα

Τηλεργασία θα ισχύσει αύριο, Δευτέρα στον δημόσιο τομέα, όπως...
spot_img

NEWSROOM