16/1/2022

Τα «μαγειρέματα» της… ΕΛ.ΣΤΑΤ.: Πληθωρισμός στο 4,8%, αλλά αύξηση φυσικού αερίου 200%!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Εξισώνεται η κατανάλωση για φτωχούς και πλούσιους – κραυγαλέα αστοχία με τα ενοίκια

Πλασματικός φαίνεται πως είναι ο πληθωρισμός της τάξης του 4,8% που εμφανίζει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον Νοέμβριο, μέσα από στατιστικές αλχημείες, όταν την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών νιώθει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός καλπάζει με υπερτριπλάσια νούμερα, μετά τις εξωφρενικές αυξήσεις σε μια σειρά από βασικά είδη κατανάλωσης, και όλα αυτά ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) καταφεύγει σε αυτού του είδους τις επίπλαστες αναλύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όσα ήρθαν στο φως για την ανεξάρτητη Αρχή επί προεδρίας του Ανδρέα Γεωργίου για αλλοίωση στοιχείων που παρουσίασε εκείνη την περίοδο η ΕΛ.ΣΤΑΤ., «φουσκώνοντας» το έλλειμμα εν όψει της προσφυγής στο ΔΝΤ και όσα καταστροφικά επακολούθησαν για τη χώρα.

Άλλωστε αυτού του είδους οι στατιστικές και άλλες αλχημείες κυριαρχούν στην πολιτική ζωή του τόπου προκειμένου να δρομολογηθούν πολιτικές πάντα σε βάρος του πολίτη. Ανεξίτηλη μένει στη μνήμη μας η περίφημη πια φράση 0+0=14 του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν το 1993 προσπάθησε να εξηγήσει τα… ανεξήγητα στους εργαζομένους, πώς, αν το πρώτο εξάμηνο πάρουν 0% αύξηση και το δεύτερο εξάμηνο πάλι 0%, στο τέλος θα βγουν κερδισμένοι κατά 14%.

Έτσι, λοιπόν, το ερώτημα που πλανάται κάθε φορά όταν ανακοινώνεται ο πληθωρισμός ή αλλιώς ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι κατά πόσο αυτός ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ο λόγος είναι πως κάθε φορά που η τιμή του πληθωρισμού ανεβαίνει, η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αντιλαμβάνεται και νιώθει διαφορετικά τα στοιχεία αυτά ως πλασματικά και όχι πραγματικά σε σχέση με την τσέπη της.

Στην τελευταία ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για τον μήνα Νοέμβριο ο πληθωρισμός έφτασε το 4,8%, όταν την ίδια στιγμή η έκρηξη τιμών στο φυσικό αέριο, στην ενέργεια, σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, το λάδι, τα οπωροκηπευτικά κ.ά., ξεκινά από 20% έως 30% και φτάνει σχεδόν το 200%(!!!) σε λογαριασμούς φυσικού αερίου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο μεθοδολογικός τρόπος που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό του πληθωρισμού πάσχει δομικά, τουλάχιστον σε δύο σημεία. Το πρώτο: Στη διαδικασία που ακολουθείται ενσωματώνονται όλες οι καταναλώσεις των προϊόντων χωρίς καμία διάκριση για την αγοραστική ικανότητα του καθενός. Δηλαδή είτε είναι κανείς πλούσιος είτε είναι φτωχός εξισώνεται η κατανάλωση με τον ίδιο τρόπο προκειμένου να βγει το αποτέλεσμα του πληθωρισμού. Γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι αυτός ο «μέσος όρος» δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση την καταναλωτική δυνατότητα των πολιτών της χώρας.

Το δεύτερο αφορά τη στέγαση. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια ακατανόητη και κραυγαλέα… αστοχία. Για να γίνει αντιληπτό, το έξοδο της στέγασης, με την αναγωγή σε ευρώ (στον πίνακα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αναφέρεται η κατηγορία Σταθμίσεις επί της χιλίοις), έχει ως εξής: Στα 1.000 ευρώ που ξοδεύει μια οικογένεια, τα 142,22 ευρώ αντιστοιχούν στο ενοίκιο! Αυτό το ποσό, όπως εμφανίζεται από την εν λόγω στατιστική προσέγγιση, είναι φανερό πως δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Γιατί στην πραγματική ζωή το ενοίκιο που πληρώνει μια οικογένεια αντιστοιχεί στο 1/3 με 1/4 του μηνιαίου οικογενειακού προϋπολογισμού, καθώς επί της ουσίας αποτελεί το πιο κοστοβόρο έξοδο, μαζί με τη διατροφή. Μάλιστα, στην κατηγορία αυτή δεν περιλαμβάνονται όσοι έχουν ιδιόκτητο σπίτι, αλλά ούτε και εκείνοι που έχουν πάρει δάνειο για πρώτη κατοικία.

Και μία υποσημείωση: Η Υγεία (90,59 ευρώ) και η Εκπαίδευση (37.15 ευρώ), που υποτίθεται πως είναι δωρεάν από το κράτος, ξεπερνούν σε δαπάνη τα 127 ευρώ που υπολογίζονται για κάθε 1.000 ευρώ. Επιπρόσθετα ερωτήματα εγείρει και το γεγονός πως τα φροντιστήρια, για παράδειγμα, για την κατηγορία Εκπαίδευση, υπολογίζονται μόλις 37,15 ευρώ όταν η πρώτη προκαταρκτική στα Αγγλικά ξεκινά από 40 ευρώ.

Πώς λειτουργεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στην αποτύπωση του πληθωρισμού

Η ανάδειξη του πληθωρισμού είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, καθώς κάθε μήνα παίρνονται δειγματοληπτικά τιμές από 27 πόλεις της χώρας, μέσα από χιλιάδες προϊόντα και περίπου 5.000 καταστήματα. Μάλιστα, όπως σημειώνει η ίδια η ΕΛ.ΣΤΑΤ., που είναι επιφορτισμένη για τη διενέργεια αυτής της διαδικασίας, τα προϊόντα είναι αντιπροσωπευτικά, ενώ για τον υπολογισμό των δεικτών χρησιμοποιείται ειδικό λογισμικό, στο οποίο όλοι οι υπολογισμοί γίνονται μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών.

Η ακολουθούμενη ταξινόμηση των ειδών (αγαθών και υπηρεσιών) που περιλαμβάνονται στον ΔΤΚ είναι η ευρωπαϊκή ταξινόμηση της ατομικής κατανάλωσης κατά σκοπό, η οποία βασίζεται στην αντίστοιχη διεθνή ταξινόμηση. Κάτι, δηλαδή, που σημαίνει πως ο τρόπος υπολογισμός του πληθωρισμού είναι αντίστοιχος και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι κύριες ομάδες της ταξινόμησης είναι 12 (οι τιμές που ακολουθούν αντιστοιχούν στο διαθέσιμο ποσό των 1.000 ευρώ) και έχουν ως εξής: Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, 232,58 ευρώ, αλκοολούχα ποτά και καπνός, 34,27 ευρώ, ένδυση – υπόδηση, 59,63 ευρώ, στέγαση, 142,22 ευρώ, διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, 47,87 ευρώ, υγεία, 90,59 ευρώ, μεταφορές, 124,20 ευρώ, επικοινωνίες, 44,20 ευρώ, αναψυχή – πολιτιστικές δραστηριότητες, 38,30 ευρώ, Εκπαίδευση, 37,15 ευρώ, ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια, 70,17 ευρώ, άλλα αγαθά και υπηρεσίες, 78,84 ευρώ.

pinakas

Διαβάστε ακόμα:

Εκρηκτικές αυξήσεις στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών – Aνεξέλγτος ο πληθωρισμός

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελάχιστοι έχουν υποβάλει αίτηση στη ρύθμιση για τα κορονοχρέη

Λιγότερες από 15 ημέρες απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων...

Χρήστος Σταϊκούρας: «Το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις»

Αναφορά στους φόρους, στους μισθούς και στις ανατιμήσεις έκανε νωρίτερα σήμερα το πρωί σε...

SOS από τους εμπόρους: «Αν δεν προσέξουμε θα μιλάμε μόνο για τα λουκέτα και όχι για την πανδημία»

Για «πανδημία εμπορίου» μιλά ο Πρόεδρος του ΕΣΘ - Μαγαζί πλήρωνε 800 ευρώ ρεύμα και τώρα θα πληρώσει 2.700!

«Βόμβα» από το Eurogroup: Υπό αίρεση τα μέτρα στήριξης!

Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις...

Πρώτη κατοικία: Στα χέρια των… τραπεζών οι πλειστηριασμοί!

Δεν έχουν τέλος οι καθυστερήσεις για την πλήρη εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού - Οι «κρυφές» παγίδες της «δεύτερης ευκαιρίας»

Ποιες επιχειρήσεις αφορά η επέκταση τριών μέτρων στήριξης για τον Ιανουάριο

Αν και προωθούνται ως «επιπλέον», ή «νέα» τα μέτρα στήριξης που θα ισχύουν τον...

Κυβερνητική ασυνεννοησία: Τελικά ο ΦΠΑ θα μειωθεί ή όχι;

Τα γυρνάει ο Άδωνις Γεωργιάδης...

Θα βάλει χέρι και στις καταθέσεις των Ελλήνων ο Κυριάκος!

Θα το ζήσουμε κι αυτό! Έκλεισε τις εκκλησίες, έκλεισε τα καταστήματα, είναι ο πρώτος...

Με… μέτρο τα νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις: Κλειδώνουν αύριο – Ανακοινώνονται τη Δευτέρα

Στην πρώτη γραμμή του πακέτου επιπλέον «κούρεμα» της επιστρεπτέας  και επέκταση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας

Ηλεκτρικά Ι.Χ. μέχρι το 2030: Ακόμη μία… ουτοπική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Πέραν της απλησίαστης τιμής για την πλειονότητα των Ελλήνων, μέγα θέμα είναι και η έλλειψη φορτιστών, ειδικά στις πολυκατοικίες σε μεγάλα αστικά κέντρα

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Έρχεται νέο «κούρεμα»;

Εξετάζεται παράταση στην πληρωμή φόρων και μείωση 10% ή 20% στα ενοίκια

Χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις

Οι διαφορές με τη κοινή δήλωση - Ποιες παγίδες μπορεί να κρύβουν

Ακρίβεια και μοριακά τεστ «γονατίζουν» τους Έλληνες

Το Μαξίμου υποβάλλει σε εξοντωτικά έξοδα οικογένειες των 700 ευρώ, ενώ δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα των ανατιμήσεων

Eurostat: Πρωτιά για την Ελλάδα στην ανεργία στους νέους εντός ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο

Μια ακόμη δυσάρεστη πρωτιά για τη χώρα μας, καθώς, με βάση τα στοιχεία από...

Κραυγή απελπισίας του προέδρου της ανύπαρκτης Επιτροπής Ανταγωνισμού

Την μεγαλειότητα και μεγαλοσύνη του, αποφάσισε να διακηρύττει μόνος του, ο πρόεδρος της Επιτροπής...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μιράντα Αθανασίου: «Το παιδί μας δεν γνωρίζει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός» λέει η πρώην σύντροφος του Μονογυιού

Σε κατάσταση σοκ η πρώην σύντροφος του επιχειρηματία με τον οποίο έχει μια κόρη 3,5 ετών

Ράκος στο νοσοκομείο η Αθηνά Κοντοπάνου – Ο γάμος με τον Τζώρτζη Μονογυιό το 2020

Το πιο σκληρό παιχνίδι επεφύλασσε η μοίρα στο ζευγάρι...

Χαμός στο διαδίκτυο με ποιηματάκι που εμπνεύστηκε ο Δάντης κατά του πρωθυπουργού

«Έκρηξη» στο ελληνικό Twitter προκάλεσε η ποιητική αφιέρωση με...

Τζώρτζης Μονογυιός: Το σοκ της βουλευτού της ΝΔ, ο έρωτας της ζωής του και η τραγική ειρωνεία με τη Ferrari

Το πολυτελές αυτοκίνητο που ονειρεύτηκε του στοίχισε την ίδια του τη ζωή

Νέα τραγωδία με τροχαίο στις Αχαρνές – Νεκροί ένας 18χρονος και ένας 13χρονος!

Μια ακόμη τραγωδία στην άσφαλτο, με νεκρούς έναν 18χρονο...

Τζώρτζης Μονογυιός: Νεκρός σε τροχαίο με Ferrari ο αδερφός της Κατερίνας Μονογυιού

Έχασε τον έλεγχο του οχήματός του και «καρφώθηκε» σε δέντρο, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες

Νεκρή σε τροχαίο η σύζυγος ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ! Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας

Συγκλονισμένη είναι η ποδοσφαιρική ΑΕΚ από την είδηση του...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ