Μαύρα μαντάτα από την Κομισιόν για τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας!

Θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023!

Must Read

Ένα προσχέδιο της ανακοίνωσης που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ενεργειακές τιμές και έχει στην κατοχή του το Euractiv, αναφέρει ότι στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της, εκτιμάται πως «οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές και ασταθείς τουλάχιστον μέχρι το 2023»!

«Οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι υψηλές και ασταθείς τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζονται έντονα από την υψηλή παγκόσμια ζήτηση και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οδηγούν σε υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει ακόμα το συγκεκριμένο προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου.

πηγή: euractiv.com

Όσο για τις συνεχείς αυξήσεις και τις συνέπειές τους; Στο έγγραφο περιγράφεται μια ζοφερή εικόνα:

«Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι περίπου 400% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο, αυξάνοντας κατά 260%. Αυτό έχει οδηγήσει σε άνοδο των λιανικών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι αυξημένες κατά 51% και 30% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι. Αυτές οι διατηρούμενες υψηλές τιμές ενέργειας βλάπτουν όλο το φάσμα της οικονομίας και αναμένεται να παραμείνουν βασικός μοχλός του πληθωρισμού το 2022. Οι τιμές έχουν ήδη χτυπήσει βιομηχανίες έντασης ενέργειας με υψηλό κόστος παραγωγής και πιθανότατα θα αυξήσουν τις τιμές για άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Η κρίση επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τους ευάλωτους καταναλωτές, οι οποίοι ξοδεύουν μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού εισοδήματός τους σε λογαριασμούς ενέργειας και επομένως βαθαίνει τις ανισότητες στην ΕΕ».

Επισημαίνεται ακόμα ότι η τιμή του άνθρακα δεν έχει καμία σχέση με την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με το προσχέδιο, «η επίδραση της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι περίπου οκτώ φορές μεγαλύτερη από την επίδραση της τιμής του άνθρακα».

πηγή: euractiv.com

Σε άλλο σημείο του προσχεδίου και αφού γίνεται αναφορά σε ενέργειες που πρέπει και μπορεί να κάνει η ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, τονίζεται πως η Κομισιόν διερευνά την ρωσική εταιρεία Gazprom για «πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».

Ενώ δεν λείπει η προτροπή για στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: «Εάν δεν υπάρξει μαζική επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ θα εξαρτηθούν σημαντικά από τις τιμές του φυσικού αερίου τουλάχιστον έως το 2030».

Με μια προειδοποίηση ωστόσο, ότι οι επενδύσεις στις ΑΠΕ δεν είναι ακόμη στο επίπεδο που απαιτείται για την παραγωγή αρκετής ενέργειας για τις ευρωπαϊκές ανάγκες. Καλεί μάλιστα σε «ταχεία και μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές», καθώς «οι χώρες της ΕΕ πρέπει να παρακολουθήσουν τη διάρκεια των διαδικασιών αδειοδότησης επειγόντως».

Η Κομισιόν επ’ αυτού, αναμένεται να εγκρίνει σύσταση τον Ιούνιο για την αντιμετώπιση των φραγμών στις ΑΠΕ…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This