Τα Μνημόνια είναι εδώ για 250.000 εργαζομένους

«Ξεπάγωμα» τριετιών, αλλά όχι για τους νέους που μπήκαν στην αγορά εργασίας την τελευταία δεκαετία

Must Read

Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πολύ χαμηλούς μισθούς εξαιτίας της διατήρησης σκληρών μνημονιακών νόμων που επιβλήθηκαν πριν από μία δεκαετία και καμία κυβέρνηση δεν «τόλμησε» να καταργήσει.

Η συζήτηση που άνοιξε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις τριετίες, δηλαδή τις προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, για τις οποίες αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας,
δεν τους περιλαμβάνει. Το αποτέλεσμα είναι για αυτούς τους περίπου 250.000
εργαζομένους οι μισθοί να είναι μικρότεροι έως και 198 ευρώ μεικτά τον μήνα, δηλαδή 156 ευρώ λιγότερα χρήματα στην τσέπη (βλ. πίνακα). Η διάκριση αυτή, όχι τυπικά αλλά πρακτικά, είναι μία «ρατσιστική» διάκριση, αντίστοιχη του υποκατώτατου μισθού που επιβλήθηκε στη χώρα επί μία επταετία, από το 2012 έως το 2019, καθώς επί της ουσίας πλήττει τους νέους.

Προϋπηρεσία με τριετίεςΜεικτάΚαθαρά
0-3 έτη663 €569,38 €
3-6 έτη729,30 €625,45 €
6-9 έτη795,60 €677,27 €
Περισσότερα από 9 έτη861,90 €725,71 €

 

Συγκεκριμένα, το νομικό πλαίσιο που καμία κυβέρνηση δεν έχει απασχολήσει, παρότι όλοι
«ξορκίζουν» τις μνημονιακές πολιτικές, διαχωρίζει τους εργαζομένους ανάμεσα σε αυτούς που είχαν κατοχυρώσει τριετίες πριν και μετά τον Φεβρουάριο του 2012. Ενώ, λοιπόν, το Συμβούλιο της Επικρατείας κλήθηκε να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, μέσω της οποίας ο κατώτατος μισθός μπορεί να προσαυξάνεται μόνο για όσους «παλαιούς» εργαζομένους είχαν κατοχυρώσει τριετίες έως τον Φεβρουάριο του 2012, παραμένει σε ισχύ ο περιορισμός για τους νέους, όσους δηλαδή είτε μπήκαν μετά στην αγορά εργασίας είτε δεν είχαν προλάβει να κατοχυρώσουν τριετία μέχρι τότε.

Ετσι σήμερα αυτοί οι «νέοι» εργαζόμενοι, αν και έχουν συμπληρώσει τρεις τριετίες από το 2012 μέχρι σήμερα, βλέπουν τις αποδοχές τους να παραμένουν καθηλωμένες στον εκάστοτε κατώτατο μισθό, είτε αυτός είναι στα 663 ευρώ (μετά την αύξηση που δόθηκε την 1η Ιανουαρίου 2022) είτε αυξηθεί κοντά στα 700 ευρώ από την 1η Μαΐου και έπειτα, όπως
υπόσχεται η κυβέρνηση.

Ο λόγος είναι ότι παραμένει σε ισχύ η διάταξη που ορίζει ότι για να «ξεπαγώσουν» πλήρως και για όλους οι τριετίες θα πρέπει η ανεργία να μειωθεί κάτω από το 10%. Οπως ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛ.ΣΤΑΤ., τον Δεκέμβριο του 2021 το ποσοστό διαμορφώθηκε σε 12,8%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών. Όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτή η τάση δεν θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, και ενώ η οικονομία μαστίζεται πλέον από τον υψηλό πληθωρισμό και ειδικά την υπέρογκη αύξηση του κόστους της ενέργειας.

Αλέξης Μητρόπουλος: «Ακραία ρατσιστικό και απάνθρωπο μέτρο»

O δικηγόρος Αλέξης Μητρόπουλος σχολιάζει το απάνθρωπο μέτρο στην «κυριακάτικη δημοκρατία»: «Ο “γυμνός” κατώτατος μισθός (χωρίς προσαυξήσεις) και το όνειδος του υποκατώτατου για νέους και νέες κάτω των 25 ετών μάς επιβλήθηκε από τους “σκληρούς” του ΔΝΤ και της Ε.Ε. ως μοχλός διαρκούς εσωτερικής υποτίμησης και μηχανισμός μισθολογικής απαξίωσης των νέων εργαζομένων. Για πάνω από επτά χρόνια οι νέοι εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο ελάμβαναν μισθό ύψους 510 ευρώ μεικτά (427 ευρώ
καθαρά)!

Η ρύθμιση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 και του νόμου 4093/2012 (νόμος Βρούτση) για μείωση του κατώτατου μισθού και του ωρομισθίου για τους νέους εργαζομένους κάτω των 25 ετών έως 32% είναι ακραία ρατσιστικό και απάνθρωπο μέτρο, αφού συν τοις άλλοις απαγόρευσε στη ΓΣΕΕ να διαπραγματεύεται τον κατώτατο μισθό.

Εξάλλου, η διάταξη του νόμου 4093/2012 (υποπαρ. ΙΑ.11, εδ. ε’-στʹ, σελ. 5612) για κατάργηση όλων των επιδομάτων και τη χορήγηση μόνο τριετιών όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10% είχε ως στόχο τη δημιουργία του εργαζόμενου πένητα ή είλωτα. Είναι ντροπή για το πολιτικό προσωπικό της εποχής του 2ου Μνημονίου που δέχτηκε, ψήφισε και υλοποίησε διατάξεις τέτοιας ακραίας βαρβαρότητας, απανθρωπιάς και νεανικού ρατσισμού. Δημιούργησε τις συνθήκες για εκτόξευση της φτηνής πλήρους εργασίας (του εργασιακού Ελντοράντο) και της γενικευμένης εργασιακής ευελιξίας, και οδήγησε χιλιάδες νέους/νέες μας με αυξημένα προσόντα στη μετανάστευση (brain drain)». Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ, κατά την περίοδο 2012-2021:

* 10 δισ. ευρώ έχασαν οι χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα από τη μείωση-πάγωμα του κατώτατου μισθού.

* 3 δισ. ευρώ έχασαν οι νέοι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών λόγω του χαμηλού μισθού και ειδικότερα του υποκατώτατου μισθού.

* 2 δισ. ευρώ έχασαν οι δικαιούχοι 24 επιδομάτων, το ύψος των οποίων εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού.

Κατά τον κ. Μητρόπουλο, «η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απογοήτευσε όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Απέρριψε για τυπικούς μόνο λόγους την προσφυγή των βιομηχάνων, υιοθετώντας όμως με το σκεπτικό της τις μνημονιακές ρυθμίσεις για κατάργηση όλων των προσαυξήσεων και για πάγωμα των τριετιών επί του κατώτατου μισθού όσο η ανεργία είναι πάνω από 10%.

Δυστυχώς, οι τριετίες δεν ξεπαγώνουν, όπως πανηγύρισαν κάποιοι, αντιθέτως εξακολουθούν να είναι παγωμένες, τώρα και με τη βούλα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή η δυσάρεστη δικαστική εξέλιξη αφορά πολλές χιλιάδες νέων εργαζομένων και πολλές  περισσότερες μελλοντικών. Η κυβέρνηση οφείλει να νομοθετήσει άμεσα την κατάργηση των παραπάνω διατάξεων και να επαναφέρει όλα τα επιδόματα και τις τριετίες σε όλους ανεξαιρέτως τους μισθούς και μάλιστα έντοκα και αναδρομικά, πολύ περισσότερο που ισχυρίζεται ότι… έχουμε βγει από τα Μνημόνια».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This