Ενέργεια: Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση για εξασφάλιση της επάρκειας

Καθησυχαστικός (προσώρας) ο Σκρέκας για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας - Ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή γραμμή στήριξης

Must Read

Ακόμα και τα πλέον δυσμενή σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια εξέτασε η ομάδα διαχείρισης κρίσεων του Yπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που συνεδρίασε εκτάκτως χθες υπό τον Κώστα Σκρέκα.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Προς το παρόν, η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο συνεχίζεται χωρίς διαταραχές, ενώ τα εγχώρια αποθέματα (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, ηλεκτροπαραγωγή με ντίζελ, αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα) μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση, σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού. «Δυστυχώς, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί τη σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση, που έχει εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, προσδοκώντας σε κοινή στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η ελληνική πρόταση για να μελετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εισηγηθεί τη λήψη έκτακτων μέτρων υποστήριξης των κρατών-μελών απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλει έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο φθινόπωρο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός.

Όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, αυτή τη στιγμή η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

  1. Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή τη στιγμή συνεχίζεται δίχως πρόβλημα. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι άλλες εταιρίες που εισάγουν φυσικό αέριο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), εφόσον κριθεί αναγκαίο. Τα αποθέματα του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Χθες κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
  2. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα.
  3. Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔEΗ, πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
  4. Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
  5. Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με diesel.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This