Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023

Αναταράξεις στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Τα τεράστια χρέη προς ΔΕΔΔΗΕ και δήμους αναμένεται να μεγεθύνουν ο υψηλός πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση που επιδεινώνεται!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Αυστηρή προειδοποίηση σε δύο ιδιωτικές εταιρίες προμηθευτών ενέργειας (Volterra και Volton) απέστειλε πρόσφατα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την πρόθεσή της να κινηθεί βάσει του κανονισμού λειτουργίας της αγοράς, που προβλέπει διαγραφή από το Μητρώο Προμηθευτών μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σε περίπτωση που δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, είτε προς το Χρηματιστήριο Ενέργειας είτε προς τους διαχειριστές.

Η εξέλιξη αυτή έχει σημάνει συναγερμό στον κλάδο που απαρτίζουν σήμερα 16 ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι εξυπηρετούν περίπου 1.600.000 μετρητές, με τη ΔΕΗ να εξυπηρετεί περίπου 5.000.000. Σε φορτίο κατανάλωσης οι ιδιώτες πάροχοι καλύπτουν σχεδόν το 35% της αγοράς και το υπόλοιπο 65% η ΔΕΗ.

Προβλήματα ρευστότητας

Αν εξαιρεθούν οι πάροχοι που είναι και παραγωγοί και βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, σχεδόν το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα ρευστότητας, αφού η αξία των διακανονισμών που έχουν υποχρεωθεί να παρέχουν στους καταναλωτές έχει αυξηθεί ανάλογα με την εταιρία από 100%-300% σε σχέση με τους διακανονισμούς πριν από την κρίση.

Αν, μάλιστα, το εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακού κόστους οδηγήσει τους πελάτες σε αδυναμία ανταπόκρισης και στους διακανονισμούς, τότε θα μιλάμε για την τέλεια καταιγίδα. Δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση θα ταλαιπωρήσει την αγορά και τους επόμενους μήνες, παράγοντες του χώρου εκτιμούν πως κάποιοι μικροί πάροχοι δεν θα αντέξουν, αφού αναπόφευκτα κάποιο ποσοστό από τους διακανονισμούς, όταν «διπλώσουν» οι δόσεις, θα εξελιχθεί σε αδυναμία πληρωμών.

Προς το παρόν περίπου οι μισοί προμηθευτές εμφανίζουν καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις τους προς τους διαχειριστές των δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ), αλλά και στην καταβολή τελών προς τους δήμους, όπως επισήμως έχει επιβεβαιώσει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ).

Η επικείμενη εξαγορά της Volterra

Από τις μικρότερες εταιρίες, σε δυσμενή θέση βρίσκεται η Volterra με οφειλές 37.000.000 ευρώ, η οποία, όπως έχει δημοσιοποιηθεί, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης προς εξαγορά το τελευταίο διάστημα από τη μητρική κατασκευαστική Avax. Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ κοντά στην απόκτηση της εταιρίας είναι η Motor Oil, αφού η αξία της Volterra είναι σημαντική στο πλαίσιο της στρατηγικής της, καθώς θα ενισχύσει την παρουσία της στις ΑΠΕ και θα τη φέρει από την τέταρτη στην τρίτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων.

Η NRG του ομίλου Motor Oil, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου 2022 του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαθέτει μερίδιο αγοράς 4,39% και βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών. Αποκτώντας τη Volterra (με μερίδιο 1,87% τον Ιανουάριο) θα βρεθεί στην τρίτη θέση. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει και την παρουσία της στις ΑΠΕ, αφού η Volterra διαθέτει 70 MW αιολικά, 2,7 MW φωτοβολταϊκά.

Στους λοιπούς ενδιαφερομένους περιλαμβάνονται η Ελλάκτωρ, η Mytilineos και η Iberdrola, ενώ, αν και ενδιαφέρον είχαν εκφράσει και τα ΕΛ.ΠΕ. και η Enel, τελικά το απέσυραν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα μερίδια αγοράς: Ενισχύθηκε η ΔΕΗ

Οσον αφορά τα μερίδια αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύθηκε η ΔΕΗ με μερίδιο που διαμορφώθηκε στο 64,50%, από 64,19% τον Δεκέμβριο του 2021. Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν οι τρεις καθετοποιημένοι όμιλοι για ακόμη έναν μήνα, με τα ποσοστά τους να είναι κοντά στο 6%.

Ετσι, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia (Mytilineos) με 6,90%, ακολουθούμενη από την Ηρων (6,36%) και την Elpedison (5,95%). Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από τις NRG (4,39%), Watt & Volt (2,55%), Αέριο Αττικής Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (2,13%), Zeniθ (2,01%), Volterra (1,87%), Volton (1,60%) και KEN (0,74%).

Τι οφείλουν οι «μεγάλοι», ΔΕΗ, Ήρων, Elpedison, Mytilineos, Αέριο Αττικής, NRG

Η ΔΕΗ φέρεται ότι οφείλει 89.000.000 στον ΔΕΔΔΗΕ και, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρία, το ποσό θα καλυφθεί άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν η μεταβίβαση του 49% στο Macquarie και η μετάβαση στο νέο καθεστώς. Εξάλλου, με 4 δισ. ρευστότητα η ΔΕΗ έχει εκ των πραγμάτων την απόλυτη ευχέρεια να αποπληρώσει αυτό το ποσό.

Παράλληλα η ΔΕΗ είναι πιστωτική 7.000.000 στον ΑΔΜΗΕ, ενώ οφείλει 7.000.000 στον ΔΑΠΕΕΠ, με βάση στοιχεία που αφορούν ελάχιστες ημέρες πιστοποίησης.

  • Ακολουθεί σε οφειλές η Ηρων με 46.000.000 ευρώ, που επιμερίζονται σε 26.000.000 στον ΔΕΔΔΗΕ, 4.000.000 στον ΑΔΜΗΕ και 16.000.000 στον ΔΑΠΕΕΠ. Η Ηρων Ενεργειακή, η οποία ανήκει στον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα, είναι μέλος ενός ομίλου που η επεκτατική πολιτική του συνοδεύεται από σημαντική αύξηση του δανεισμού του και, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpha Finance, θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια. Η πιστοληπτική δυνατότητα του ομίλου, όμως, δεν προκαλεί καμία ανησυχία.
  • Η Elpedison εμφανίζεται να οφείλει 13.000.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ και να είναι πιστωτική κατά 2.000.000 ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρίας, οι οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ αποτελούν μέρος της ρύθμισης που η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ έδωσε τη δυνατότητα προς την αγορά να υλοποιήσει από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ξέσπασε η κρίση, κατά συνέπεια δεν είναι ληξιπρόθεσμη.
  • Από τους καθετοποιημένους παρόχους, η Mytilineos είναι η μόνη που εμφανίζεται με μηδενικές οφειλές, που αναλύονται σε 40.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ, 3.100.000 ευρώ πιστωτική στον ΑΔΜΗΕ και 183.000 ευρώ πιστωτική στον ΔΑΠΕΕΠ.
  • Από τους μη καθετοποιημένους παρόχους το Φυσικό Αέριο (Αέριο Αττικής) έχει επίσης σχεδόν μηδενικές οφειλές με 600.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ και πιστωτικό 48.000 ευρώ στον ΑΔΜΗΕ.
  • Η NRG, η οποία ακόμα δεν ανήκει σε καθετοποιημένο όμιλο και έχει ανεβάσει σημαντικά τα μερίδιά της, έχει οφειλές 17.000.000 ευρώ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, για τις οποίες, όπως αναφέρει η διοίκησή της, είναι ρυθμισμένες, και 5.000.000 ευρώ στον ΔΑΠΕΕΠ, που επίσης αναφέρονται σε πιστοποιηθείσες προς ολίγων ημερών. Η εταιρία ανήκει στον όμιλο της Motor Oil, κατά συνέπεια υπάρχει η ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση για την κάλυψη των εν λόγω ποσών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δόλωμα… για τις «μαϊμού» αποδείξεις!

Κλιμακωτά, ανάλογα με την αξία της συναλλαγής, θα είναι τα «μπόνους» για όσους καταγγείλουν την παρανομία 

Καταδικασμένοι στη φτώχεια οι πλέον ευάλωτοι!

Ενώ από το 2019 και έπειτα, έστω με πολύ μικρά βήματα, μισθωτοί και συνταξιούχοι...

Η κυβέρνηση επανεξετάζει 1.047 φοροαπαλλαγές!

Φόρους που αγγίζουν τα 12,9 δισ. ευρώ γλίτωσαν το 2022 εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις....

Εξωδικαστικός: Εγκρίθηκαν μόνο 7 στις 100 αιτήσεις

Με ρυθμούς… χελώνας συνεχίζει να κινείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός, καθώς μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει...

Οι συνταξιούχοι δεν ανέχονται άλλο την κοροϊδία

Η κοροϊδία και οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε σχέση με τους συνταξιούχους προκαλούν ολοένα...

Τράπεζες: Η μεγάλη κοροϊδία με τα επιτόκια

Πώς αποκομίζουν τεράστια κέρδη μετατρέποντας τις πάμφθηνες καταθέσεις σε πανάκριβα δάνεια

Η Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσεις να αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης για την...

Η ισχυρή κυρία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, που αμείβεται με πολλές χιλιάδες ευρώ, έβαλε στο στόχαστρό της τις αυξήσεις των μισθών!

Νέα «θηλιά» για τους δανειολήπτες – Η EKT αύξησε τα επιτόκια

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα προχώρησε σήμερα η Ευρωπαική Κεντρική...

Παγκρήτια τράπεζα: «Απορροφά» την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας

Την συμφωνία συγχώνευσης της με την Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα,...

Στεγαστικά ή δάνεια μικρών επιχειρήσεων: Πώς θα κάνετε σωστά την αίτηση ώστε να λάβετε...

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το μέτρο αφορά και δάνεια μικρών επιχειρήσεων. Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες για να λάβουν την βεβαίωση, ποιοι λόγοι πρέπει να συντρέχουν

Σιγή ιχθύος για τους λανθασμένους επανυπολογισμούς των συντάξεων

Η κυβέρνηση ποιείται την νήσσαν για τις εκκρεμείς... διορθώσεις που δεν έγιναν ποτέ και έφεραν σε απόγνωση όλους όσοι περίμεναν να δουν στους λογαριασμούς τους παραπάνω λεφτά

Νέες αυξήσεις σε 400 προϊόντα τον Φεβρουάριο

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες...

Βραχνάς για τους μικρομεσαίους η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Βραχνάς για τους επιχειρηματίες είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, όπως εκτιμά το Βιοτεχνικό...

Ενέργεια και πληθωρισμός πνίγουν την αγορά!

Δραστικά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις ζητά ο ΣΕΒ 

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H πανσέληνος «βρυχάται» – Οι προβλέψεις της κορυφαίας αστρολόγου Λίτσας Πατέρα

Στις 5 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται Πανσέληνος στον 16ο 40’ του...

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ συγκλόνισε την Τουρκία: Δεκάδες νεκροί, αγνοούμενοι και παγιδευμένοι

Έπεσαν κτίρια και πολυκατοικίες - Ο τραγικός Ερντογάν έστειλε στους πολίτες τις... «καλύτερες ευχές» του!

Σείστηκε το Νευροκόπι από τις κραυγές της μάνας του αδικοχαμένου Ικάρου – Γαμπρός κηδεύτηκε ο Σμηναγός Τσιτλακίδης

Στην τελευταία κατοικία του ο Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης - Εικόνες από αρχαία τραγωδία στην κηδεία του

Μαριάννα Οικονόμου: Δείτε την κόρη του Δημήτρη Οικονόμου και της Αλεξίας Κουλούρη

O Δημήτρης Οικονόμου είναι ένας πολύ γνωστός και καταξιωμένος...

Σοκ! «Δεν προήλθε από ασφυξία ο θάνατος της Ίριδας!» – Τι κατέθεσε η Αγγελική Τσιόλα

Αλλάζει το τοπίο η νέα συμπληρωματική κατάθεση που κλήθηκε...

Γιώργος Φουρεράι: Δείτε για πρώτη φορά τον αδερφό της Ελένης Φουρέιρα

Η εγκυμονούσα αυτή την περίοδο Ελένη Φουρέιρα, γεννήθηκε στις...
spot_img

NEWSROOM